Østersøen, syd for Lolland, 23. marts 2022: Siden fredag har Greenpeace-aktivister forsøgt at stoppe tankskibe med russisk olie for at protestere imod, at EU-landene fortsat køber store mængder fossile brændsler fra Rusland og på den måde er med til at finansiere krigen i Ukraine.

Netop nu har aktivisterne fået selskab af den kendte danske skuespiller Carsten Bjørnlund.

“Jeg håber, at de her aktioner, og det, at jeg er med i dag, vil gøre folk opmærksomme på, at de kan hjælpe ukrainerne ved at stille krav til regeringen om at stoppe importen af russisk olie”, siger Carsten Bjørnlund. 

© Greenpeace

Carsten Bjørnlund, der er kendt fra tv-serier som Hvide Sande, Rita, Liberty og Arvingerne er tidligt onsdag morgen sejlet ud i Østersøen syd for Lolland. Først var han ombord på Greenpeace-sejlskibet Beluga, hvorefter han kom ned i en gummibåd, hvorfra han sammen med 4 andre aktivister er hoppet i vandet foran det 240 meter lange tankskib STAMOS, der indeholder russisk olie med en markedsværdi på omkring en halv milliard kroner og er på vej mod Rotterdam i Holland.

Carsten Bjørnlund og de fire andre svømmede foran olietankeren, der først satte farten ned, men siden op igen og brugte hornet gentagende gange. Greenpeace-sejlskibet Beluga sejlede parallelt med tankeren Stamos for, at det ikke kunne dreje og undvige svømmerne. Svømmerne gjorde i alt tre forsøg på at stoppe skibet, men det undveg blokaden. Tysk politi var i luften i en helikopter, ligesom kystvagten var tilstede og bad om, at aktionen blev stoppet. 

Før svømmer-blokaden sejlede to andre grupper aktivister op på hver sin side af tankeren og malede budskaberne ‘OIL FUELS WAR’ og ‘OIL IS WAR’. 

“Jeg protesterer i dag, fordi den her krig skal stoppes. Og hvis det overhovedet er muligt, skal den stoppes, uden at Europa trækker våben. I stedet skal EU sætte en effektiv prop i en stor del af den russiske økonomi ved at forbyde import af russisk olie”, siger Carsten Bjørnlund.


Aktion skal lægge pres før olie-topmøde i Bruxelles torsdag

Sammen med Greenpeace kræver skuespilleren, at EU beslutter at forbyde enhver import af olie, kul og gas fra Rusland, når EU, NATO og G7-landene holder topmøde i morgen torsdag i Bruxelles. Her er det største punkt på dagsordenen netop et muligt importforbud.
Selvom nogle lande allerede har lukket sine havne for russiske skibe, så fortsætter russiske fossile brændsler med at ankomme ombord på skibe, der sejler under andre landes flag. En Greenpeace-tracker har dokumenteret, at mindst 237 tankere har forladt Rusland siden krigen brød ud. 104 af dem havde kurs mod Europa.

© Greenpeace

EUs køb af olie er den største kilde til vores afhængighed af Rusland og vores største bidrag til bomberegnen i Ukraine. En tredjedel af den russiske stats indtægter kommer fra salg af olie, og EU aftager omkring halvdelen af den russiske olieeksport, hvilket er nok til at finansiere hele Ruslands militær ifølge den europæiske NGO Transport&Environment. Europa køber hver dag for næsten 2 milliarder kroner.

“Et europæisk importforbud er uden tvivl det bedste, vi kan gøre for at bringe fred til Ukraine. Vi kræver konfliktfri, grøn energi i hele EU, men lige nu flyder den ene olietanker efter den anden fortsat gennem dansk farvand på vej mod Vesteuropa. Det må og skal EU sætte en stopper for i morgen, når statslederne holder topmøde”, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden.

Dagens aktion er den seneste i en længere række af Greenpeace-protester mod transporter af russisk olie, kul og gas. To tredjedel af tankertrafikken til EU går gennem dansk farvand, og det har fået Greenpeace-aktivister fra Danmark og resten af Europa til at sejle ud fra Danmark for med gummibåde, kajakker og svømmere at lægge sig i vejen for trafikken af russiske fossile brændsler, indtil deres politiske ledere sætter en stopper for den. Fredag og lørdag foregik protesterne i Østersøen sydøst for Langeland, og søndag stævnede et hold ud fra Skagen, hvor det malede ‘Oil is war’ på siden af en olietanker for at protestere mod de omlastninger af russisk olie, der fortsat finder sted i dansk farvand og med dansk assistance trods utilfredshed blandt lodserne.

Fotos og video af Carsten Bjørnlund i dagens protest (de kommer indenfor et par timer) – samt fotos og video fra de tre forudgående protester mod olietankerne i dansk farvand – kan hentes HER

Kontakt

For interview med Carsten Bjørnlund eller en talsperson fra Greenpeace kontakt presseansvarlig Emma Oehlenschläger på 2825 1629