Frederikshavn, 1. april 2022: Politiet er netop nu ankommet til Greenpeaces blokade ved supertankeren Pertamina Prime. De ankom i et af flådens fartøjer og er i gang med fjerne de fire aktivister, der kl. 7 tog over fra natholdet og som indtil politiets indgriben opretholdt blokaden mod omlastningen af 100.000 tons russisk olie fra tankskibet Seaoath til den 330 meter lange Pertamina Prime. Blokaden blev startet af 11 aktivister torsdag formiddag kl. 11 og har været opretholdt lige siden og forhindret skibene i at gennemføre den planlagte omlastning. 

Ved midnat tog en dansk lods ombord på Seaoath kontakt til de aktivister, der overnattede i en redningsflåde fastgjort til Pertamina Prime og bad dem fjerne sig, fordi Seaoath var gået i gang med endnu et forsøg på at lægge sig op på siden af Pertamina Prima og gennemføre overførslen. Aktivisterne nægtede og Seaoath måtte afbryde operationen.
Men nu er blokaden altså i gang med at blive fjernet af politiet.

Aktivisterne kræver, at vi frigør os fra fossile brændsler fra Rusland og så hurtigt som muligt omstiller energisystemet til grønne energikilder.
Folketinget har ikke villet gå enegang i EU og forbyde de omlastninger af russisk olie i dansk farvand, der fortsat finder sted, og som foregår med dansk assistance fra blandt andet statsejede Danpilot.

“Vi er rigtig stolte af at vi efter to ugers gentagende forsøg lykkedes med at blokere 100.000 tons russisk olie i næsten et døgn. Nu opfordrer vi endnu engang på det kraftigste politikerne til at overtage opgaven fra os og indføre et forbud mod al import og omlastning af russisk olie. Den situation, vi har lige nu, hvor den statsejede danske virksomhed Danpilot hjælper med at omlaste russisk olie i dansk farvand, nærmer sig statsstøtte til Putins krigsmaskine”, siger Sune Scheller, der har været del af blokaden helt frem til kl. 7 i morges og til daglig er kampagnechef i Greenpeace i Danmark. 

Fotos og video fra det seneste døgns protest kan hentes HER
Fotos og video fra de seks tidligere aktioner kan hentes HER

Greenpeace-aktivister har i løbet af de seneste to uger i alt syv gange forsøgt at stoppe tankskibe med russisk olie. 

Som den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj også påpegede i sin tale til Folketinget i forgårs, er EU’s indkøb af olie den største årsag til vores afhængighed af Rusland og vores største bidrag til, at krigen kan fortsætte i Ukraine. En tredjedel af den russiske stats indtægter kommer fra salg af olie, og EU aftager omkring halvdelen af den russiske olieeksport, hvilket er nok til at finansiere hele Ruslands militær ifølge den europæiske NGO Transport&Environment. Europa købte i 2021 dagligt for næsten 2 milliarder kroner russisk olie. 

Kontakt
For interviews med kampagne- og programchef Sune Scheller eller en aktivist, kontakt presseansvarlig Emma Oehlenschläger, tlf. 28251629.

Fakta om Greenpeace 6 forudgående aktioner:

Lørdag 26/3: Aktivister forsøgte at stoppe et tankskib med gummibåde og kajakker syd for Lolland.

Fredag 25/3: Aktivister sejlede ind foran en tanker med den nyindkøbte sejlbåd Tanker Tracker. Båden er opkaldt efter Greenpeace’ Twitter-bot @RUTankerTracker, som indtil videre har dokumenteret mindst 299 tankere, der har forladt Rusland siden krigen brød ud. 132 af dem med kurs mod Europa.

Onsdag 23/3: Den kendte danske skuespiller Carsten Bjørnlund sluttede sig til Greenpeace og forsøgte som én ud af 5 svømmende aktivister at stoppe et tankskib på vej mod Rotterdam. Før svømmer-blokaden sejlede to andre grupper af aktivister op på hver sin side af tankeren og malede budskaberne ‘Oil fuels war’ og ‘Oil is war’. 

Søndag 20/3: Greenpeace-aktivister gennemførte den første aktion mod omlastninger af russisk olie i dansk farvand. Her malede aktivister ‘Oil is war’ på siden af en olietanker, der forinden var blevet omlastet ud for Frederikshavn.

Lørdag 19/3 og fredag 18/3: Her fandt de to første protester sted i Østersøen sydøst for Langeland, hvor svømmere og kajakker forsøgte at blokere olietankere med russisk olie.