Myten om, at kød er godt for dig

Undersøgelser viser, at en af de primære faktorer, der afholder folk fra at reducere deres kødforbrug, er bekymring for mangel på protein. Kødindustriens emballage og kommunikation bestræber sig på at forstærke denne effektive proteinmyte ved tydeligt og stolt at anføre kødprodukter som proteinkilde.

Proteinmyten er videnskabeligt afsløret som præcis dét: en myte. I rige lande som Danmark er det ikke mangel på protein, men snarere overforbrug af protein, der er problemet.

I sin bog “Meathooked” fremhæver den anerkendte videnskabsjournalist Martha Zaraska:

“Den opfattelse, som så mange i den vestlige verden har, nemlig at kød er lig med protein, og at vores kroppe har brug for store mængder protein, er ikke andet end en myte… Generelt vil en kost, der indeholder tilstrækkeligt med kalorier, også indeholde tilstrækkeligt med proteiner.” – Marta Zaraska. Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession With Meat 

Kroppe der vokser

Markedsføringen af proteinmyten gør hyppigt brug af den kontroversielle strategi at henvende sig til børn og deres forældre. Den udnytter forældres bekymring om, at børn har brug for kød for at vokse sig store, stærke og sunde, og samtidig sikrer den et fremtidigt kødspisende publikum.

I de fleste lande præsenteres kød som en ernæringsmæssigt vigtig fødevare for børn, der indgår naturligt i hverdagens ritualer. I Tyskland og Schweiz er der stadig tradition for at give børn en skive pølse, når forældrene køber kød eller pølser i supermarkedet eller hos slagteren. I modsætning til slik udløser det sjældent en beskyttende adfærd fra forældrene, som til gengæld er blevet meget mere kritiske over for sukker.

Emballage, der aktivt henvender sig til børn og forældre, er forbløffende udbredt i både Tyskland, Polen og Danmark (Tulip), hvor uskyldige, legende og “søde” visuelle koder er normen. Kød er ikke kun aftensmad: Det er også morgenmad, frokost og snacks.

“Kødspisende adfærd er en vane, der udvikles gennem årene, og som ikke kun videreføres til børn gennem socialisering – herunder forældre, venner og i skolen – men som også forstærkes af reklamer.” – Diana Bogueva, Meat Myths and Marketing.

Hos McDonalds i Polen er Happy Meals den mad, der “udløser (børns) superkræfter”. Tegneseriefigurer og barnlig humor bruges til at understrege produktets “uskyld” og legende karakter. Sundhedssignalerne forstærkes ved, at kødprodukterne ledsages af gulerodsstænger i stedet for pomfritter.

At rette markedsføring mod børn med tegneseriefigurer, humor og klare farver er blevet genstand for regulering på tværs af andre varekategorier (især dem med højt fedt-, salt- og/eller sukkerindhold). Det er resultatet af research, der viser, at børn er meget mere følsomme over for reklametaktikker end voksne, fordi deres kendskab til markedsføring endnu ikke er tilstrækkeligt udviklet.

Ting, du skal holde øje med: 

Sundhed: Næsten alle koderne for “grønt kød” gælder også myten om sundhed.

Derudover: Hvide, blå og lyserøde farvepaletter, teksttung information på emballagen, der ofte visuelt fremhæver “sundhedsfordele” frem for smag, oprindelse eller brand-budskaber. Budskaberne fokuserer ofte på det, der ikke er i produktet såsom salt, fedt eller tilsætningsstoffer, snarere end på det, der er i.

Emballagen anvender symboler som flueben og hjerter. Produkterne er vist sammen med salat eller friske grøntsager og i små portioner. På nogle markeder fokuseres der på håndværksorienterede og traditionsrige produktionsmetoder for at signalere “naturligt” og “uforarbejdet”. Kød fra dit eget land præsenteres som sundere.

Børn: Kødprodukter markedsføres med sjove figurer, klare farver, illustrationer i tegnefilmstil, tegneserieskrift eller håndskrevne skrifttyper. Produkterne har ind imellem interaktiv emballage med udskæringer, puslespil eller spil.

Der gøres stor brug af påstande som “god proteinkilde” og “uden kunstige tilsætningsstoffer, farver eller aromaer” på emballagen. Selve produktet kan være pakket i små, indbydende portionsstørrelser formet som fingermad eller i sjove former, ofte dyreformer. Reklamer for produkterne bliver ofte sendt i børneprogrammer, eller produkterne placeres i børnehøjde i butikkerne.

Vær med og støt vores kampagne for at begrænse reklamer for kød med en underskrift her.

Oplever du markedsføring, som indeholder denne kødmyte? 

Kender du eksempler på reklamer for kød, hvor denne myte bliver brugt? Del meget gerne i kommentarsporet her under artiklen eller på sociale medier med #MeatTheLies – husk at tagge Greenpeace Danmark.

7 myter i reklamer for kød
7 myter i reklamer for kød

I artiklerne kan du dykke ned i hver enkelt af de 7 myter og læse om de virkemidler, der gøres brug af i reklamer for kød. Se også, hvad du skal holde øje med for at undgå selv at blive snydt.

Læs mere

Note: De nævnte studier og andre henvisninger kan findes i den fulde rapport “Skåret ind til benet – 7 myter i reklamer for kød”.

Begræns reklamer for kød for at nedbringe forbruget og beskytte klimaet, naturen og menneskers sundhed ved at skrive under her.