15 danske organisationer sender et opråb til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at få regeringen til at tage afstand og sige fra over for Brasiliens regering, der er er ved at haste lovforslag igennem, der vil øge rydningen af Amazonas-regnskoven, svække miljøbeskyttelsen og føre til overgreb mod landets oprindelige folk. 

Organisationerne, der repræsenterer klima, miljø, natur, menneskerettigheder og udvikling, retter i et åbent brev en appel til regeringen om at reagere på alarmsignalerne om, hvordan lovpakken – som det brasilianske civilsamfund har døbt “Destruction Package” – vil presse kontroversielle love igennem i ly af coronakrisen. Hvis lovene gennemføres, vil de krænke  menneskerettigheder for oprindelige folk og accelerere biodiversitets- og klimakrisen som en konsekvens af yderligere rydning af Amazonas-regnskoven.

Afvis den nuværende EU-Mercosur aftale og arbejd for en genforhandling

Organisationerne opfordrer den danske regering til at rejse en omgående kritik af Brasiliens regering, ledet af præsident Jair Bolsonaro, og lægge pres på Brasilien for at bremse lovforslagene. Derudover peger organisationerne på, at det absolut stærkeste redskab, som den danske regering har til at påvirke Brasiliens regering, er at afvise den foreliggende frihandelsaftale mellem EU og Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay) og arbejde for en genforhandling af aftalen i EU.

Pakken af lovforslag kan blive sendt til behandling meget snart og vil blandt andet tillade minedrift på de oprindelige folks områder, hvilket vil forurene jorden og floder, og lovliggøre jordtyveri, hvilket vil åbne op for endnu mere skovrydning i Amazonas og fordrivelse af oprindelige og lokale folk fra deres landområder. Lovforslagene vil derudover forøge risikoen for rekordstore skovbrande – 2020-brandene var de værste i 12 år – og yderligere skovødelæggelse af Amazonas kan blive en stor udfordring for mulighederne for at indfri Parisaftalens 1,5-gradersmål.

Gruppen af organisationer, der repræsenterer klima, miljø, natur, menneskerettigheder og udvikling, retter i et åbent brev en stærk appel til den danske regering om at reagere på alarmsignalerne om, hvordan lovpakken – som det brasilianske civilsamfund har døbt “Destruction Package” – vil presse kontroversielle love igennem i ly af coronakrisen. Hvis lovene gennemføres, vil de krænke  menneskerettigheder for især oprindelige folk og accelerere biodiversitets- og klimakrisen som en konsekvens af yderligere rydning af Amazonas-regnskoven.

Læs det åbne brev fra organisationerne HER.