Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportti osoittaa, millainen tehtävä ihmiskunnalla on edessään ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Se antaa myös selvät ohjeet, miten se tehdään.

Aktivistien lähettämä toivon viesti Etelä-Koreassa samalla kun IPCC julkisti raporttinsa mahdollisuuksista pitää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteessa. ©Jung Taekyong/Greenpeace

IPCC:n raportti 1,5 asteen tavoitteesta osoittaa, että maailmanlaajuiset ilmastopäästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä ja nettopäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Ilmaston lämpenemisen odotetaan ylittävän 1,5 astetta vuosien 2030 ja 2052 välillä, mikä korostaa päästövähennysten kiireellisyyttä.

Jotta 1,5 asteen tavoite saavutetaan, hiilen kulutusta on vähennettävä vähintään kaksi kolmannesta vuoteen 2030 mennessä ja kulutuksen on loputtava lähes kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Suomen kaltaisessa maassa tavoitteisiin on päästävä huomattavasti aiemmin. Myös öljyn ja kaasun kulutusta on vähennettävä nopeasti. Vaihtoehto, jossa ei luoteta teknologiaan hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä, vaatii öljynkulutuksen puolittamista ja kaasunkulutuksen vähentämistä kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.

Luonnollisilla ilmastoratkaisuilla kuten metsien suojelulla ja metsittämisellä on mahdollista kustannustehokkaasti saavuttaa yli kolmannes vuoteen 2030 mennessä tarvittavasta hiilidioksidin vähennystarpeesta kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Myös 1,5 asteen tavoitteeseen pääsemiseksi metsien suojelun ja metsittämisen potentiaali on suuri.

“Maailma on tulessa. Maailman on puolitettava ilmastopäästönsä ensi vuosikymmenellä, jotta vältämme järkyttävien maastopalojen lisääntymisen, rajut myrskyt ja ihmishenkien menetyksen. Tämä on valtava haaste, mutta se on tehtävissä. Jos emme lähde oikealle tielle, kysymys on miljoonille ihmisille – erityisesti köyhille – elämästä ja kuolemasta”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Jennifer Morgan.

“Tämä IPCC:n raportti on ainutlaatuisin ja tärkein ilmastotieteellinen raportti, joka meillä on. Hallitusten ja yhtiöiden johtajat eivät voi piiloutua mihinkään. Heidän on osoitettava ymmärtävänsä tiedettä ja ryhdyttävä sen mukaisiin toimiin. Myös meillä kaikilla on tehtävämme. Jokaisen meistä on tehtävä voitavamme suunnan muuttamiseksi ja noudatettava IPCC:n raportin antamaa suunnitelmaa.”

“Ehdimmekö ajoissa? Kukaan ei tiedä. Olemme matkalla kartoittamattomalle alueelle. Nyt tehtävät päätökset ovat ratkaisevia, ja meidän on tehtävä ilmastotoimista ehdoton prioriteetti. Vain silloin meillä on mahdollisuus suojella itseämme ilmastonmuutoksen tuhoisimmilta seurauksilta, jotka tieteen mukaan kiihtyvät, jos ylitämme 1,5 astetta”, sanoo Greenpeace International ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen.

“Toivon kaikkien poliitikkojen, jotka väittävät tarvittavien ilmastotoimien olevan epärealistisia, kertovan oman realistisen suunnitelmansa hyvinvointimme turvaamiseksi 3-4 asteen lämpenemisessä. Sellaista ei ole. Tämän raportin tulee olla se totuuden hetki, joka tekee ilmastonmuutoksen torjunnasta politiikan prioriteetin”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

IPCC-raportti vaikuttaa joulukuussa Puolassa pidettävään seuraavaan YK:n ilmastokokoukseen ja antaa selvän suunnan sille, miten hallitusten tulee nostaa päästövähennyslupauksiaan.

Kuvia aktivistien Koreassa lähettämästä viestistä

Lisätietoa:
Taustatietoa IPCC:n raportista

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Kaisa Kosonen, ilmastopoliittinen asiantuntija, Greenpeace International, puhelin +358 50 368 8488 (paikalla Koreassa)
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202