Tahdotko tehdä enemmän?
Tule mukaan! ×

Hälyttävät uutiset Amazonilta ovat järkyttäneet viime päivinä – ja niin pitäisikin. Viime vuoteen verrattuna palot ovat lisääntyneet 145 prosenttia. 

Metsää palaa Alta Florestassa Brasialiassa.

Metsää palaa nyt eniten niillä Amazonin alueilla, joilla metsän raivaus on kiivainta. Metsän polttaminen on yksi keskeinen tapa raivata metsää liha- ja soijatuotannon tarpeisiin. Kahdeksassa kymmenestä kunnasta, joihin palot nyt vaikuttavat voimakkaimmin, on myös eniten metsäkatohälytyksiä.

“Bolsonaron hallituksen toimet kannustavat heitä, jotka tuhoavat Amazonia ja antavat metsätuhon jatkua hallitsemattomana. Virkaan astumisensa jälkeen nykyinen hallitus on ajanut Brasilian ympäristönsuojelua järjestelmällisesti alas”, sanoo Brasilian Greenpeacen Danicley Aguilar.

Brasilian hallituksen viimeaikaiset hyökkäykset Amazonin rahastoa vastaan ovat jo johtaneet 288 miljoonan R$ jäädyttämiseen Norjasta ja Saksasta. Tällä on vakavia seurauksia sille, miten metsätuhoa ja metsäpaloja voidaan estää. Viime vuoden lopussa monitorointi ja metsäpalojen ehkäisy kattoivat 47 prosenttia työstä, jota rahastosta rahoitettiin – yhteensä 891 miljoonaa R$. Tästä 90 prosenttia  käytettiin Brasilian julkisen hallinnon projekteissa (liittovaltio-, valtio- ja kuntatasolla).

Suurin osa metsäpaloista on estettävissä. Lua Altamirasta Brasiliasta.

Metsäpalot ovat estettävissä

Elokuussa julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n raportti maankäytöstä kertoi selvästi, että ilmastonmuutoksen hillintä Pariisin sopimuksen vaatimalle tasolle edellyttää paitsi fossiilipäästöjen lopettamista, mutta myös luontaisten hiilinielujen kasvattamista. Tämä on mahdollista vain, jos lisäämme metsien suojelua, torjumme metsäpaloja ja vähennämme metsien teollista hyödyntämistä.

Raportissa myös sanotaan, että meidän on vauhditettava siirtymistä kasvisruokavalioon, vähennettävä ruokahävikkiä ja hylättävä ajatukset korvata fossiilisia polttoaineita laajamittaisesti bioenergialla.

Greenpeacen julkaiseman raportin (Lue raportti: Lost in smoke) mukaan metsä- ja maastopalojen päästöt vastaavat noin neljännestä maailman fossiilisista polttoaineista aiheutuneista päästöistä. Ilmastovaikutusten vakavuudesta huolimatta monet maat eivät tarkkaile tai raportoi paloja.

“Ilmastonmuutos kiihdyttää metsäpaloja, metsäpalot kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Kierre on katkaistava”, sanoo Greenpeace Venäjän maasto- ja metsäpaloasiantuntija Anton Beneslavski.

“Palot uhkaavat meitä, mutta ne ovat myös mahdollisuus. Suurin osa paloista esimerkiksi Brasiliassa ja Venäjällä on ihmisen sytyttämiä, joten ne ovat myös estettävissä. Silloin voidaan estää valtavat ilmastopäästöt”, hän jatkaa.

Ilmastokriisin keskellä on täydellistä piittaamattomuutta jatkaa metsien tuhoamista. Sinun kanssasi: 

✅ Valvomme metsiä:  Satelliittien ja lennokkien avulla valvomme yhdessä paikallisten alkuperäisasukkaiden ja organisaatioiden kanssa metsiä. Tallennamme todisteet laittomista hakkuista, karjan laiduntamisesta tai viljelmistä.

​✅ Paljastamme laittoman toiminnan:  Tuomme laittomat hakkuut päivänvaloon ja huolehdimme, etteivät maille tunkeutujat voi jatkaa toimintaansa katseilta suojassa.

✅ Vaikutamme päättäjiin:  Kiinnitämme ihmisten huomion ympäri maailmaa Amazonille. Näytämme Brasilian hallitukselle, ettei Amazon kuulu sitä ryösteleville yrityksille.

Pysäytimme viime vuonna öljyjättiläisten BP:n ja Totalin aikomukset porata öljyä harvinaisella Amazonin riutalla. Estimme myös kolme vuotta sitten Brasilian hallitusta toteuttamasta sarjan valtavia patoja Tapajos-joelle, jotka olisivat hukuttaneet alleen Munduruku-kansan maat ja eläinten kodit.

Tälläkin hetkellä kansainvälinen järjestömme kanavoi varoja ja tukea Brasilian sademetsän kriisin ratkaisemiseksi. Paikallinen toimistomme työskentelee metsäpalojen ja metsäkadon pysäyttämiseksi paikan päällä. Juuri nyt kohdennamme sekä paikallista että kansainvälistä painetta Brasilian hallitukseen, jotta metsäpalot saataisiin hallintaan ja sademetsän tuhoaminen loppumaan.

Lahjoittajiemme tuelle tulemme tulevien päivien aikana muun muassa kartoittamaan palojen laajuutta ilmasta käsin sekä mahdollisuuksien mukaan myös selvittämään miten ja missä palot ovat saaneet alkunsa. Pidämme teidät parhaamme mukaan ajan tasalla tilanteen kehittymisestä sekä siitä, mitä me täällä Suomessa voimme tehdä Brasilian sademetsien ja alkuperäiskansojen hyväksi. Allekirjoita vetoomuksemme Amazonin puolesta >> https://act.gp/pelastaamazon

Voit myös tukea työtämme lahjoittamalla täältä.