Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi keskiviikkona 23. heinäkuuta 2025 merkittävän neuvoa-antavan lausunnon valtioiden velvollisuuksista ilmastokriisissä. Päätös vahvistaa valtioiden kansainvälisen oikeuden mukaisia velvollisuuksia Pariisin sopimuksen lisäksi. Siihen sisältyy useita keskeisiä lisävelvollisuuksia, kuten kaikkien maiden velvollisuus estää merkittävät ympäristöhaitat ja velvollisuus tehdä yhteistyötä ilmastokriisin torjumiseksi.

Tuomioistuimen päätös velvoittaa valtiot sääntelemään yritysten päästöjen aiheuttamia haittoja riippumatta siitä, missä haitat tapahtuvat. Merkittävää on, että tuomioistuin katsoi, että oikeus puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön on perustavanlaatuinen kaikkien muiden ihmisoikeuksien kannalta, ja että sukupolvien välisen tasa-arvon tulisi ohjata kaikkien ilmastovelvoitteiden tulkintaa.
”Tämä on alku uudelle aikakaudelle, jossa ilmastovastuusta huolehditaan maailmanlaajuisesti. ICJ:n neuvoa-antava lausunto merkitsee käännekohtaa ilmasto-oikeudenmukaisuudessa, sillä se selventää valtioiden kansainvälisiä ilmastovelvoitteita ja näiden velvoitteiden rikkomisen seurauksia. Tämä avaa oven uusille oikeusjutuille ja toivottavasti tuo oikeutta niille, jotka kärsivät jo nyt ilmastokriisin vakavimmista seurauksista”, Greenpeace Internationalin lakiasiantuntija Danilo Garrido sanoo.
“Tuomioistuimen viesti on selvä: fossiilisten polttoaineiden tuotanto, kulutus sekä lupien ja tukien myöntäminen niiden tuottamiseen voivat olla kansainvälisen oikeuden vastaisia. Saastuttajien on lopetettava päästöt ja maksettava aiheuttamistaan vahingoista”, Garrido jatkaa.
Päätös lisää vauhtia kohti ilmastovastuuta ja Saastuttajat maksavat -sopimusta, joka on yli 200 000 ilmastokatastrofin etulinjassa olevan ihmisen, humanitaaristen järjestöjen, poliittisten johtajien ja yli 60 kansalaisjärjestön, mukaan lukien Greenpeace Internationalin, maailmanlaajuinen liittouma. Se vaatii hallituksia velvoittamaan öljy-, hiili- ja kaasuyhtiöt maksamaan oikeudenmukaisen osuutensa aiheuttamistaan vahingoista.
Kansainvälisen oikeuden tiedote
Lisätietoja:
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Marie Bout, viestintäpäällikkö, Greenpeace Internationalin ilmasto- ja energiaohjelma, puhelin +33 6 05 98 70 42 (englanniksi)