Tiesitkö, että merikilpikonnat ovat uineet valtamerissä yli 100 miljoonan vuoden ajan, aina dinosaurusten ajasta lähtien? Tuntuu uskomattomalta, että merikilpikonnien aika voisi olla ohi. Ne ovat selvinneet katastrofista, joka tuhosi dinosaurukset. Mutta nyt ihminen on ajanut merikilpikonnat sukupuuton partaalle: kuusi seitsemästä merikilpikonnalajista on uhanalaisia

Tutustu neljään merten hauskimpaan kilpikonnaan ja auta suojelemaan niitä. Tiesitkö, että merikilpikonnat juttelevat keskenään jo ennen munasta kuoriutumistaan? Kilpikonnien matka aikuisuuteen alkaa yhdessä jo silloin, kun niiden räpylät eivät vielä edes kosketa maata.

Merinahkakilpikonna on ahkera uimari

Merinahkakilpikonnat tunnetaan ahkerina uimareina, jotka kulkevat pitkiäkin matkoja ruoan ja kumppanin perässä. Kesän 2019 tutkimusmatkalla Pohjoisnavalta Etelänavalle tutkijat kartoittivat merinahkakilpikonnien lisääntymistä ja vaellusreittejä GPS-lähettimien avulla. Seuratuista kilpikonnista yhdeksän ui Ranskan Guayanasta tuhansia kilometrejä Atlantille, jopa Kanadaan asti. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet. ☹️

Ranskan tieteellisen keskuksen (CNRS) tutkijat tutkivat merinahkakilpikonnia Greenpeacen tutkimusmatkalla. Tämä kaveri on saanut kilpeensä lähettimen.

Karettikilpikonna on erikoistunut syömään merisieniä

Karettikilpikonnalla on kapea ja terävä nokka. Se on erikoistunut syömään merisieniä, suomeksi tuttavallisemmin luonnon pesusieniä, mikä onkin karettikilpikonnan pääasiallinen ruoka. Haukkamainen nokka on kuin suunniteltu merisienien syömiseen, vaikka ruokavalioon mahtuu myös merivuokot ja meduusat. Karettikilpikonnalla on myös kauniisti kuvioitu kilpi, joka on helppo tunnistaa.

Erittäin uhanalainen karettikilpikonna.

Valekarettikilpikonnanaaraat saattavat ryhtyä tappeluun

Valekarettikilpikonnan kuori on erittäin paksu ja sillä on isot leveät leuat, joilla on helppo murskata jopa simpukoita. Valekarettikilpikonna on toiseksi suurin merikilpikonna. Sen leveä perä suojaa kilpikonnaa haiden hyökkäyksiltä, koska siitä haluaisi haukata palasen muun muassa miekkavalaat. Normaalisti kilpikonnat eivät ryhdy nujakoimaan. Mutta naispuoliset valekarettikilpparit ovat välillä aggressiivisia toisiaan kohtaan, ja  saattavat siirtyä uhittelusta taisteluihin asti parhaiden ravintoapajien äärellä.

Valekarettikilpikonna
Nuori valekarettikilpikonna. Kilven reunat ovat rosoiset ja kilpi on paksu.

Liemikilpikonna on tärkeä ekosysteeminsä ylläpitäjä

Liemikilpikonnien nimi kertoo, että tätä uhanalaista lajia on joskus metsästetty ihmisten käyttötarkoituksiin. Liemikilpikonnilla on tärkeä rooli omassa ekosysteemissään. Meriheiniä trimmaamalla se auttaa pitämään meriheinät terveinä. Terveet meriheinät ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sillä meriheinä varastoi tehokkaasti hiilidioksidia. Koralliriutoilla asuvilla liemikilpikonnilla on symbioosi riuttojen kalojen kanssa. Esimerkiksi keltavälskäri ui kilpikonnan kanssa ruokaillen kilpikonnan kuoren ja räpylöiden levällä ja loiseliöillä.

Liemikilpikonna
Liemikilpikonna Bermudan vesillä.

Miten sinä voit auttaa kilpikonnia?

Merten elämä voi vielä kukoistaa, ja kilpikonnat voidaan pelastaa. Mutta aika on käymässä vähiin. Sen vuoksi on elintärkeää tehdä nyt kaikki mahdollinen. Käsillämme on ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa suunta ja pelastaa merten elämä.

SINÄ voit auttaa pelastamaan kilpikonnat ja merten elämän allekirjoittamalla mertensuojeluvetoomuksen.

SINÄ tuot mertensuojelualueet lähemmäksi todellisuutta mahdollistamalla poliittisen vaikuttamistyömme ja kampanjoinnin YK:n mertensuojelukokouksen yhteydessä.

SINÄ voit auttaa lisäämällä tietoisuutta maailmanlaajuisesti kilpikonnien hädästä ja mertensuojelemisen tarpeesta jakamalla tämän artikkelin.

SINÄ voit mahdollistaa merinahkakilpikonnien tutkimisen satelliittien avulla ja pesimäpaikkojen seurannan lahjoittamalla.

Tutustu myös näihin merten veikeisiin eläimiin ja lajeihin:

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan