1. Se on erittäin vaarallista. Olosuhteet Arktiksella ovat ankarimpia koko maailmassa. Se tekee kaikesta tekemisestä alueella paljon tavanomaista monimutkaisempaa.

Cairn Energyn öljynporauslautta Stena Don Grönlannin länsirannikolla 2010.

2. Ilmastonmuutos ei odota. On harvinaisen älytöntä etsiä lisää öljyä Arktikselta, kun nimenomaan öljyn polttaminen kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta ja Arktiksen sulamista.

3.  Paineentasausreiän poraaminen on vaikeaa. Meksikonlahden tapaisen räjähdyksen sattuessa öljyvuodon pysäyttäminen vaatii paineentasausreiän poraamista. Arktinen öljynporauskausi on kuitenkin lyhyt ja päättyy talvijään vahvistumiseen. Pahimmillaan öljy jäisi vuotamaan jään alle pitkäksi aikaa.

4. Öljyntorjunta jäisessä vedessä on käytännössä mahdotonta. Tavanomainen öljyntorjuntakalusto, kuten öljypuomit ovat käyttökelvottomia jään keskellä. Kanadalaisen öljyntorjuntaan erikoistuneen yrityksen asiantuntijan mukaan ”tekniikkaa vuotaneen öljyn keräämiseen jään keskeltä ei ole olemassa”.

5. Öljyntorjuntakalustoa ei ole lähellekään tarpeeksi. Arktis on kaukana, asukkaita vähän ja infrastruktuuria ei juuri ole. Meksikonlahden öljytorjuntaan osallistui 6000 alusta. Cairnilla oli Grönlannissa käytössä 14 laivaa, Shell on nimennyt yhdeksän Tšuktšimeren öljyntorjuntasuunnitelmassaan.

6. Öljy hajoaa hitaammin Arktiksella kylmän sään ja vähäisen auringonvalon vuoksi. Öljy jää lukkoon jään alle. Yli 20 vuotta Exxon Valdezin onnettomuuden jälkeen, Alaskan Prinssi Williamin salmen ympäristöstä löytyy edelleen öljyä.

7. Alueen eläimet ovat erityisen haavoittuvia öljylle. Arktisten eläinten turkin tai höyhenten eristävä ominaisuus katoaa eläimen tahriintuessa öljyyn, ja eläimet paleltuvat kuoliaaksi.

8. Se on tajuttoman kallista. Maailman viimeisillä koskemattomilla rajaseuduilla öljyn etsiminen maksaa paljon. Parin viime vuoden aikana Cairn käytti yli 700 miljoonaa euroa kouralliseen koeporauksia, eikä edes löytänyt öljyä.

9. Vain kolmen vuoden fiksi. US Geological Survey arvioi, että Arktiksella saattaisi olla 90 miljardia barrelia öljyä. Se riittäisi tyydyttämään maailman kolmen vuoden öljyntarpeen. Kannattaako koko ekosysteemin tulevaisuuden vaarantaminen tämän vuoksi?

10. Ei tarvitse. Öljyriippuvuuden vähentämiseen tarvittavat ratkaisut ovat jo olemassa.


Toimi: Liity Arktiksen puolustajiin