Älä anna merten tukehtua!

Meriin päätyy joka vuosi jopa 12 miljoonaa tonnia muovijätettä. Kertakäyttöiset muovipullot ovat valtava osa tätä ongelmaa.

Coca-Colalla on maailman suurimpana virvoitusjuomayhtiönä erityinen vastuu merten suojelemisessa. Tässä viisi syytä, miksi kampanjoimme Coca-Colaa vastaan:

1. Coca-Colan muovijalanjälki on massiivinen (vaikka yhtiö haluaa salata sen)

Greenpeacen analyysin mukaan Coca-Cola tuottaa yli 100 miljardia kertakäyttöistä muovipulloa joka vuosi. Se tarkoittaa 3400 muovipulloa joka sekunti.

Nämä luvut perustuvat omiin laskelmiimme, sillä Coca-Cola on itse julkaissut vain hyvin rajallisen määrän tietoa asiasta. Maailmassa on kuusi suurta virvoitusjuomayhtiötä, joista viisi kertoo avoimesti kuinka paljon muovia he myyvät vuosittain. Coca-Cola on ainoa, joka pimittää tiedon.

Yritys ei silti voi kätkeä sitä faktaa, että miljardeja sen muovipulloja ei kierrätetä, vaan ne päätyvät luontoon – rannoille, kaatopaikoille ja valtameriin.

 2. Kertakäyttökulttuuri

Kertakäyttöiset muovipullot kattavat lähes 60% kaikista Coca-Colan pakkauksista, joita se myy ympäri maailmaa. Yhtiö myy 1,9 miljardia juoma-annosta joka ikinen päivä, mikä tarkoittaa aivan valtavaa määrää muovia!

Näiden kertakäyttöisten pullojen määrä vain kasvaa: Coca-Cola käyttää niitä 12% enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan uudelleen täytettävien pakkausten määrä on tippunut kolmasosasta neljäsosaan. Coca-Colan piittaamattomuus ympäristöstä  ei ole hyväksyttävää, sillä maailman meret tukehtuvat muoviin!

3. Kierrätysfiasko

Coca-Cola kannustaa asiakkaitaan kierrättämään. Silti yhtiö ei päässyt edes puoliväliin sen vuoden 2015 tavoitteissa, joiden mukaan 25% myydyistä pulloista olisi valmistettu kierrätetyistä tai uusiutuvista materiaaleista.

Tällä hetkellä vain surkeat 7% kaikista Coca-Colan myymistä muovipulloista on tehty kierrätetystä materiaalista.

Koska yhtiö ei saavuttanut tavoitteitaan vuonna 2015, sillä ei tällä hetkellä ole jatkotavoitteita kierrätetyn muovin käytön lisäämiseen.

Yhtiö ei muutenkaan ole kehittynyt sen ympäristötavoitteiden saavuttamisessa. Coca-Cola on epäonnistumassa sen itse itselleen asettamissa ympäristötavoitteissa, joiden mukaan muun muassa vuonna 2020 yrityksen juomapakkauksista 75% kerättäisiin talteen ja kierrätettäisiin. Mutta todellisuudessa talteen kerättyjen ja kierrätettyjen pakkausten määrä on laskenut vuoden 2013 jälkeen, jolloin yhtiö asetti tavoitteensa.

4. Lobbaamista ja viherpesua

Coca-Cola väittää välittävänsä ympäristöstä ja käyttää suuria summia tukeakseen rantojen puhdistamiseen ja roskaamattomuuteen liittyviä kampanjoita. Nämä juonet pitävät huomion Coca-Colan asiakkaissa, eivät yhtiön mitäänsanomattomissa pyrkimyksissä vähentää sen omaa muovista jalanjälkeä.

Näiden näyttävien tekojen taustalla Coca-Cola on oikeasti lobannut rankasti vastaan käytäntöjä, jotka pyrkivät lisäämään kierrätystä ja uudelleenkäyttöä. Yhtiöllä on pitkä historia palautuskäytäntöjen vastustamisessa Australiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

 5. Coca-Cola voi auttaa lopettamaan merten muoviongelman

Coca-Cola tietää, ettei se voi vältellä muoviongelmaa ikuisesti. Uusi raporttimme ja kampanjamme ovat tästä selkeä osoitus.

Miljardien dollarien liikevaihto ja kansainvälinen tunnettuus tarkoittavat, että Coca-Colalla on keinoja ja vaikutusvaltaa auttaa lopettamaan meret tukehduttava muovijäte.

Sinä voit allekirjoittaa vetoomuksen ja lähettää kirjeen Coca-Colan Euroopan osaston toimitusjohtajalle ja vaatia yhtiötä panostamaan kierrätyspakkauksiin. Coca-Colan on luovuttava kertakäyttöisestä muovista! Yhtiöllä ei ole mitään perusteita olla käyttämättä 100% kierrätettyjä materiaaleja. Maailman meret eivät kestä enää lisää muovijätettä.

Coca-Colan on lopetettava merten tukehduttaminen. Lue raporttimme “’The case against Coca-Cola” tästä.

Greenpeace Suomi

kirjoittajasta

Greenpeace Suomi
Greenpeace on maailman suurin itsenäinen ympäristöjärjestö, joka on työskennellyt yli 50 vuoden ajan antaakseen äänen suurelle planeetallemme. Emme ota vastaan rahaa hallituksilta tai yrityksiltä, mikä antaa meille mahdollisuuden olla riippumaton ääni, joka puhuu vain ympäristön etujen puolesta.