Metsäpalo Amazonin sademetsässä. Maa on musta palamisen jäljiltä ja kaikkialla on savua.
Amazonin sademetsä, elokuu 2020. Kuva: Lucas Landau / Greenpeace

Toukokuussa 2021 Amazonin sademetsässä Brasiliassa syttyi yli 3 800 metsäpaloa, mikä on 65 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden toukokuussa. Luku on suurempi kuin koskaan viimeisten 14 vuoden aikana. Sademetsän tilanne on hälyttävä.

Vaikka muu maailma näkee valoa tunnelin päässä pandemiatilanteen rauhoittuessa, maailman suurimman sademetsän tilanne on yhä akuutimpi. Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutin (INPE) selvitys osoittaa, että Amazonin sademetsässä ei ole dokumentoitu näin laajoja paloja toukokuun aikana sitten vuoden 2007. Karjankasvattajat ja metsäteollisuus sytyttävät tulipaloja yleensä tarkoituksellisesti viljelysmaiden raivaamiseksi.

”Nämä uutiset ovat traagisia, mutta eivät yllättäviä, kun otetaan huomioon Brasilian presidentti Bolsonaron ja hänen hallituksensa ilmastovihamielinen toimintasuunnitelma, joka on vain pahentunut viime vuodesta. Esityslista on niin radikaali, että Brasilian ympäristöministeriä tutkitaan ensimmäistä kertaa mahdollisten ympäristörikosten takia”, kommentoi Greenpeacen metsäasiantuntija Rômulo Batista Brasilian Amazon-kampanjasta.

Samalla kun Brasilia neuvottelee kauppasopimuksista Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja EU:n kanssa, sademetsän tuhot ja tulipalot rikkovat uusia ennätyksiä. Näiden hallitusten on korkea aika ottaa vastuu päätöksistään ja lopettaa tuhoihin kannustaminen. Myös yritysten on aika pitää lupauksensa ja lopettaa ympäristörikosten rahoittaminen”, Batista lisää.

Metsäkadon ja palojen ennätyksellinen lisääntyminen kahden viime vuoden aikana sekä yhä vähenevät sademäärät ennakoivat tuhoisaa palokautta tuleville kuukausille. Viime vuoden syyskuussa raportoimme hälyttäviä uutisia Amazonin sademetsän sekä maailman suurimman kosteikon, Pantanalin, metsäpaloista. Tuhannet eläimet kuolivat tai joutuivat pakenemaan henkensä edestä tulipalojen takia.

Näky palojen jäljiltä oli kauhistuttava: nälkäisiä ja janoisia jaguaareja, jotka vaelsivat palaneessa erämaassa etsimässä ruokaa ja vettä. Kuolleet kaimaanit, joiden leuat olivat jääneet auki kuin hiljaisissa huudoissa, kun ne viimeisillä voimillaan yrittivät epätoivoisesti viilentää ruumiitaan ennen kuin tuhoisat tulen liekit nielivät ne. Tyhjät, palaneet kilpikonnankuoret. Kuolleet käärmeet, jotka olivat purreet omaa lihaansa tahattomasti reagoidessaan elävältä palamisen tuskaan. Nyt kaikki merkit viittaavat siihen, että tulipalot ovat vielä pahempia tänä vuonna!

Jättiläismuurahaiskarhu, jonka kaikki raajat ovat kipsissä.
Paloissa haavoittunut jättiläismuurahaiskarhu saa hoitoa, lokakuu 2020. Kuva: Diego Baravelli / Greenpeace

Tulipalot eivät uhkaa ainoastaa ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta. Sateiden väheneminen vaikuttaa alueen paikallisväestöjen elämään, ja ilmansaasteista kärsivien potilaiden määrä kasvaa. Brasilia on lisäksi yksi Covid-19 -pandemiasta eniten kärsineistä maista.

”Tulipalot ruokkivat ilmastokriisiä. Metsien tuhoutumisen seurauksena Amazonin sademetsä lähestyy keikahduspistettä – käännekohtaa, jonka jälkeen maailman suurin sademetsä ei enää elvy, vaan saattaa muuttua kuivaksi savanniksi. Vaikka Bolsonaro on viime aikoina maalannut toisenlaista kuvaa muulle maailmalle, hän on samalla antanut ymmärtää kiihdyttävänsä ilmastovihamielisiä toimia yhdessä liittolaistensa kanssa Brasilian kongressissa. He aikovat muun muassa poistaa ympäristöluvat, pienentää alkuperäiskansojen alueita ja kannustaa laittomaan maanhankintaan”, Rômulo sanoo.

Maailma on hitaasti palaamassa normaalitilaansa pandemian jälkeen. Kuitenkaan siitä, mitä tapahtuu Amazonin sademetsässä, jossa tulipalot ja metsäkato rikkovat jatkuvasti uusia ennätyksiä, ei saa tulla uusi normaali! Koronapandemian varjossa media ei ole uutisoinut riittävästi ympäristökatastrofista, joka tällä hetkellä vain pahenee Brasiliassa. Keskittymisemme ei saa herpaantua nyt, kun sademetsät ja siellä asuvat alkuperäiskansat sekä eläimet tarvitsevat meitä eniten. Haluatko tukea työtämme Amazonin sademetsän hyväksi? Ryhdy kuukausilahjoittajaksi, ja olet mukana suojelemassa sademetsää ja sen asukkaita.

Amazonin sademetsien katoamisella on arvaamattomat ja tuhoisat seuraukset. Jos menetämme sademetsät, menetämme kamppailun ilmastonmuutosta vastaan.

Yhdessä voimme saada muutoksen aikaan ja vaikuttaa päättäjiin. Vaaditaan yhdessä hallitukselta, että Suomi:

  • painostaa Brasiliaa, jotta metsäkato ja luonnon tuhoaminen loppuu ja jotta ihmisoikeuksista pidetään kiinni.
  • vaatii EU:lta vahvaa lakia, joka estää metsien ja muiden arvokkaiden ekosysteemien tuhoavien tuotteiden myynnin EU:ssa.
  • sanoo ei EU:n valmistelemalle Mercosurin kauppasopimukselle, joka voi kiihdyttää Amazonin metsäkatoa. Voit allekirjoittaa vetoomuksen täällä.