Amazonin metsäpaloista ei ole uutisoitu tänä vuonna yhtä näyttävästi kuin viime syksynä, vaikka tilanne on viimevuotistakin pahempi. Tilanne Amazonin sademetsissä on katastrofaalinen, mutta metsäpalot eivät valitettavasti rajoitu vain sinne. Nyt tulessa on myös maailman suurin trooppinen kosteikkoalue Pantanalin suisto. Palopesäkkeitä suistosta on löytynyt 200 % enemmän, kuin viime vuonna.
Tulipalot ovat tuhonneet tähän mennessä 25 000 neliökilometriä korvaamatomman arvokasta luontoa. Alue on neljä kertaa suurempi kuin Kalifornian paloissa tuhoutunut alue. Suomen mittakaavassa paloalue on yli kaksi kertaa Uudenmaan kokoinen. Elokuun loppuun mennessä todettiin, että kymmenesosa Pantanalin suistosta on tuhoutunut. Tilanteella on katastrofaaliset seuraukset herkälle ekosysteemille ja villieläimet ovat kärsineet tilanteesta eniten.
Villieläinten ahdinko on valtava
Ihmisvahingoilta on vältytty, mutta palomiesten mukaan villieläinten ahdinko on valtava. Pantanalin suisto on koti noin 1200 selkärankaiselle, joista 36 lajia ovat uhanalaisia. Elokuun lopussa joukko eläinlääkäreitä, biologeja ja paikallisia oppaita kartoitti, miten metsäpalot ovat vaikuttaneet villieläimiin. Ryhmää odotti järkyttävä näky.
Jaguaarit vaelsivat keskellä palaneita alueita etsien ruokaa ja vettä, selkeästi aliravittuina ja nestehukkaisina. Tassut olivat palaneet luuhun asti ja keuhkot olivat pikimustat savusta. Kuolleiden kaimaanien leuat olivat juuttuneet auki, niiden yrittäessä epätoivoisesti viilentää itseään ennen kuin liekit saavuttivat ne. Tyhjiä, palaneita kilpikonnan kuoria. Karrelle palaneita käärmeitä, jotka ovat biologien mukaan purreet omaa häntäänsä todennäköisesti päästäkseen tuskistaan.
Brasilian hallitus vähättelee Pantanalin kriisiä
Pantanalin paloissa kuolleiden eläinten määrää on WWF:n mukaan vaikea arvioida, mutta tulipalojen vahingot ovat usein mittavia: esimerkiksi Australian vuoden 2020 paloissa on arvoitu kuolleen yli kolme miljardia eläintä.
Kansainvälinen isojen kissojen suojelujärjestö Panthera arvioi, että 200 jaguaaria on kuollut, loukkaantunut vakavasti tai joutunut pakenemaan elinalueeltaan. Maailmassa oli vuonna 2017 jäljellä vain noin 15 000 jaguaaria. Laji on uhanalaisuusasteikolla silmälläpidettävä laji.
Hallituksen ja presidentti Jair Bolsonaron reaktio paloihin on ollut odotetusti heikko. Syyskuussa Bolsonaro sanoi, että kritiikki hallitusta kohtaan Pantanalin ja Amazonin sademetsien paloista on ollut “kohtuutonta”. Bolsonaron hallitus kieltää kerta toisensa jälkeen tieteelliset tulokset ja kannustaa planeettamme selviytymisen kannalta tärkeiden ekosysteemin tuhoamiseen.
Metsäpaloista kärsivillä eläimillä ei ole omaa ääntä
Ahdinko Amazonin sademetsissä ja Pantanalin suistossa pahenee: eläimillä ei ole omaa ääntä. Pahimmat kuvat Pantanalin alueelta kertovat hirvittävää tarinaa eläinten hädästä. Koin hetken toivottomuutta eläinten hätää kuvaillessani. Kaikki ne uskomattoman kauniit eläimet, jotka jo tunnemme – ovatko ne kohta poissa?
Tiedän myös, että Amazon on koti miljoonille lajeille ja yksi maailman monimuotoisimmista ekosysteemeistä. Sademetsän suojissa elää lajeja, joita emme vielä edes tunne. Lähivuosien aikana Amazonilta on löydetty yli 600 uutta lajia. Viimeaikainen tuho on sydäntä särkevää.
Viimeisen kolmen vuoden aikana olen kuitenkin saanut nähdä läheltä, mitä Greenpeace tekee konkreettisesti maailman metsien, merten ja monimuotoisuuden suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Oma sydämeni sykkii metsille ja viimeisen vuoden aikana olen saanut olla mukana seuraamassa Amazonin sademetsien tilannetta ja tehdä kaikkeni Amazonin sademetsien suojelemiseksi.
Vuonna 2019 Amazonin palot nousivat tärkeimpien uutisten joukkoon ympäri maailman. Greenpeace keräsi pohjoismaissa yli 600 000 euroa muutaman viikon aikana Amazonin suojelemiseksi. Kiitos lahjoittajien, pystyimme myös dokumentoimaan ja jakamaan tietoa tulipaloista maailmanlaajuisesti ja rikkomaan Bosonaron valheiden verkon.
Lahjoittajien tuella kartoitimme esimerkiksi Amazonin paloja lentämällä ja kuvaamalla. Käynnistimme myös maailmanlaajuisen kampanjan pikaruokaketjuja vastaan saadaksemme heidät lopettamaan sellaisten tuotteiden käyttö, mitkä edistävät Brasilian metsäkatoa.
Mitä voimme tehdä?
Villieläimet ovat täysin ihmisten armoilla. Silti Amazonin sademetsien palot eivät täytä lehtien palstoja. Vallitseva maailmantilanne kääntää huomion ymmärrettävästi muualle. Metsäpalot voivat myös tuntua merkityksettömiltä muiden ympäristökatastrofien rinnalla.
Tilannetta ei kuitenkaan tule hyväksyä “uutena normaalina” – Amazonin metsäpalot ovat ympäristökatastrofi, jolla on kauaskantoiset ja tuhoisat seuraukset. Maailman metsät ovat tulessa ihmisten toimien tähden ja se pahentaa ilmastokriisiä!
Yhdessä voimme kuitenkin vielä vaikuttaa tilanteeseen. Yksittäisen ihmisen teko muuttuu voimaksi, jolla saamme muutoksen aikaan. Anna äänesi äänettömille – sano EI väärydelle. Tule mukaan!
- Allekirjoita vetoomus, jotta ostoskoriisi ei enää eksy yhtään tuotetta, joka tuhoaa metsiä.
- Tee lahjoitus Amazonin sademetsien suojelemiseksi.
- Luo oma keräys Amazonin sademetsien puolesta.