Manaus, Brasilia, 24.8.2019 – Greenpeace Brasilia on julkaissut uutta kuvamateriaalia Amazonin sademetsää viimeiset kolme viikkoa piinanneista tulipaloista. Kuvat on otettu Rondônian ja Parán osavaltioissa suoritetuilla tarkkailulennoilla.

Tämän vuoden tammi-elokuun välillä palojen määrä alueella on kasvanut 145% viime vuoden samaan aikajaksoon verrattuna. Palot uhkaavat edelleen alueen ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuutta, alkuperäiskansojen yhteisöjä ja voimistavat ilmastonmuutosta.

“Tuhojen kierteelle on saatava loppu ennen kuin on liian myöhäistä. Viime perjantaina (23.8.) tehdyllä tarkkailulennolla voimme nähdä presidentti Bolsonaron hallinnon ympäristövastaisen agendan seuraukset: savujen keskellä näkyi mittavia metsätuhoja ja syvälle sademetsiin ulottuvaa teollisen luokan maataloutta. Hallituksen väitteistä huolimatta on täysin selvää, että Amazonin sademetsää halkovat palot ovat yhteydessä alueen metsäkatoon”, sanoo Danicley Aguiar, Greenpeace Brasilian metsäkampanjoija.

Amazonin alueella tulipalot ja metsäkato ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Tämän vuoden paloalueista 75% oli metsää vielä vuonna 2017. Pelkästään tämän vuoden elokuun 16. ja 22. päivän välillä havaituista paloista 19% havaittiin suojelualueilla. Metsien tuhoutumisella on suora vaikutus ilmastonmuutokseen. Metsäkadon ja tulipalojen lisääntyminen tuottavat lisää kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään ja vähentävät maailman hiilinieluja.

“Amazonin alueen palot ovat vahingoksi myös Brasilian kansainväliselle asemalle. Jopa maataloussektori myöntää nyt, että hallituksen ympäristövastainen politiikka vaarantaa maamme talouden. Tästä huolimatta Bolsonaro ei ole esittänyt ainuttakaan konkreettista toimenpidettä metsäkadon estämiseksi. Hän on kiinnostunut enemmän kannatuksensa, kuin metsien pelastamisesta”, kommentoi Márcio Astrini, Greenpeace Brasilian yhteiskuntapolitiikan koordinaattori.

Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki muistuttaa, että EU:n on mahdollista vaikuttaa Brasilian hallintoon esimerkiksi Mercosur-kauppasopimuksen kautta:

“Sopimuksen eteneminen pitäisi pysäyttää siihen asti, että Amazonin alueen aktiivinen tuhoaminen loppuu ja sopimus saadaan linjaan keskeisten YK-sopimusten, esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kanssa”, Harkki sanoo.

Kuvia Amazonin alueen paloista.

Lisätiedot:
Sini Harkki, Greenpeace Suomen maajohtaja
050 582 1107
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
040 482 5541
[email protected]

Pelasta Amazon

Amazonin sademetsä on uhanalaisempi kuin koskaan aiemmin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu.

Tule mukaan