Manaus, Brasilia 17.7.2020. Greenpeace Brasilia on tänään julkaissut uusia kuvia Amazonin sademetsissä riehuvista tulipaloista. Palot kuvattiin 7.–10. heinäkuuta tehdyillä ylilennoilla Mato Grosson osavaltiossa. Metsäpalot ovat laittomia, koska Brasilian hallitus on kieltänyt tulen tekemisen alueella heinäkuusta syyskuuhun. Kuvissa näkyy palojen lisäksi myös täysin palanutta metsää sekä alueita, joita on valmisteltu poltettavaksi. 

“Nämä kuvat, kuten myös tämän vuoden ennätyssuuri metsäkato, kertovat Brasilian presidentti Jair Bolsonaron pitkän ajan Amazonin strategiasta. Bolsonaron hallitus on purkanut ympäristönsuojelulakeja ja vähentänyt ympäristöjärjestöjen valtaa. Jopa koronapandemiaa on käytetty viemään huomio pois Amazonin kiihtyvästä metsäkadosta, hakkuista ja kaivauksista. Ilmasto ja ihmiset, erityisesti alkuperäiskansat, ovat hallituksen toimien myötä vaarassa”, sanoo Romulo Batista, Brasilian Greenpeacen Amazon-kampanjoitsija.

Tämän vuoden kesäkuussa Amazonilta löytyi 2248 palopesäkettä, mikä on 19,57 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 kesäkuussa, ja eniten sitten vuoden 2007. Myös metsäkatohälytyksiä oli kesäkuussa ennätyksellisen suuri määrä. Mato Grosso on Amazonin metsäpaloista eniten kärsinyt Brasilian osavaltio: jopa 49,52 prosenttia kaikista tämän vuoden paloista on ollut Mato Grosson alueella [1]. Alueelta on löydetty tämän vuoden aikana jo 4437 palopesäkettä. 

Amazonin laajat palot eivät syty luonnollisesti. Paloja sytytetään tahallisesti, jotta karjankasvatukselle ja teolliselle maataloudelle saadaan raivattua lisää tilaa. Alkuperäiskansoille, joilla on jo entuudestaan suuri riski sairastua koronaan, kiihtyvät metsäpalot ja ilmansaasteet tarkoittavat yhä suurempia terveysriskejä.

Brasilian hallituksen ympäristöä koskevat toimet ovat vahingoittaneet maan mainetta ja taloutta, koska sijoittajat, kauppakumppanit ja suuret brasilialaiset yritykset ovat ilmaisseet julkisesti huolensa Bolsonaron hallituksen vaikutuksista ilmastoon ja ihmisoikeuksiin. Vastauksena kritiikkiin Bolsonaro on esimerkiksi lähettänyt armeijan torjumaan metsäkatoa, mikä on osoittautunut kalliiksi ja tehottomaksi. Eilen Bolsonaro julkaisi uuden tulentekokiellon, joka kestää 120 päivää.

”Palojen sytyttämisen kieltäminen ei toimi, kuten Bolsonaron viime vuonna tekemä kielto osoitti. Ympäristötuhoja tulisi pystyä valvomaan ja estämään, ja lakeja tulisi vahvistaa. Bolsonaro on kuitenkin järjestelmällisesti heikentänyt ympäristöä suojelevia lakeja, eikä hänen PR-temppujen vaikutuksiin ole luottamista”, Batista sanoo.

Luonnon ja ihmisten riistäminen ovat suurin syy tämän hetkisiin terveys-, ilmasto- ja biodiversiteettikriiseihin. Greenpeace vaatii hallituksia ja yrityksiä lopettamaan kaupankäynti metsiä tuhoavien toimijoiden kanssa ja tukemaan kestävää taloutta, joka asettaa luonnon ja ihmiset etusijalle.

Kuvia ja videoita Amazonin metsäpaloista.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Suomen maajohtaja
040 701 8933
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]

Taustatiedot:

[1] Analyysi perustuu INPE:n (Brasilian avaruustutkimusinstituutti) tietoihin.