Nynäshamn, Ruotsi – Greenpeacen aktivistit Ruotsista ja Suomesta ovat estäneet venäläisen nesteytetyn maakaasun(LNG) purkamisen Gasumin operoimalta Coral Energy -alukselta Nynäshamnin terminaalissa, Tukholman eteläpuolella. Kiipeilijät ovat nousseet terminaalin lastausvarsiin ja Greenpeacen purjevene SY Witness sekä melojat estävät vedessä Coral Energyä telakoitumasta. Greenpeace Norden vaatii Ruotsin valtiota kieltämään välittömästi kaiken venäläisten fossiilisten polttoaineiden maahantuonnin.

“Emme voi hyväksyä sitä, että venäläisen kaasun annetaan virrata Ruotsiin, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut jo yli puoli vuotta. Ruotsin valtiopäivät ovat antaneet maan hallitukselle täydet valtuudet kieltää kaiken venäläisen energian maahantuonnin, joten pääministeri Magdalena Anderssonin on toimittava viimeistään nyt”, sanoo Karolina Carlsson, Greenpeace Nordenin kampanjapäällikkö.

Sodan alkamisen jälkeisenä aikana Ruotsi on vastaanottanut 100 000 kuutiometriä nesteytettyä fossiilista kaasua (LNG) Uuraan terminaalista Venäjältä. Vaikka Ruotsin hallitus tietää, että ruotsalaisista selvä enemmistö puoltaa kaasuntuonnin lopettamista, ja maan valtiopäivät ovat julistaneet venäläiselle energialle tuontikiellon, Ruotsi jatkaa Venäjän sotakoneiston rahoittamista.

Suomen valtion omistama Gasum tuo edelleen säännöllisesti venäläisen Gazpromin ja länsimaiden pakotelistoilla olevien oligarkkien omistaman Novatekin tuottamaa kaasua Ruotsiin  ja Suomeen. Tuonnista osa tapahtuu suoraan, mutta viime aikoina kaasua on myös siirretty aluksesta toiseen merellä ennen maihintuontia. Gasumin asiakkaita Ruotsissa ovat huoltoasemaketjut, lauttayhtiöt ja polttoainealan toimijat. Suomessa Gasumin maahantuomaa LNG:tä käyttävät  muun muassa Wärtsilä, Wasaline, Metsä Tissue, Outokummun Tornion terästehdas ja Kemin Kaivos, SSAB Raahe sekä EPV-Energian Tornion voimalaitokset.

“Valtionyhtiö Gasumin toiminta on täysin kestämätöntä. Yli puoli vuotta sodan aloittamisen jälkeen valtionyhtiön fossiilikauppa rahoittaa edelleen Venäjän sotakoneista. Hallituksen on vihdoin puututtava Gasumin toimintaan ja kiellettävä Venäjältä peräisin olevien fossiilisten polttoaineiden tuonti Suomeen”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeace Suomen energia- ja ilmastoasiantuntija.

Voit ladata valokuvia ja videoita medialle tästä

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt

Olli Tiainen

ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Suomi
040 164 8606

Karolina Carlsson

Kampanjapäällikkö, Greenpeace Norden, paikalla Nynäshamnissa
+46 (0)73-986 50 96 

Juuso Janhunen
tiedottaja, Greenpeace Suomi
0404825541