Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat sulkeneet Koverharin satamaan johtavan rautatien Hangossa ja estävät Koverhariin matkalla olevan hiilijunan pääsyn satama-alueelle. Koverharista viedään venäläisen Sibanthracite -yhtiön hiiltä maailmanmarkkinoille. Paikalla rauhanomaisessa mielenosoituksessa on kaksikymmentä aktivistia, joista osa on kiivennyt hiilijunan vaunujen päälle. Greenpeace vaatii Suomea lopettamaan välittömästi venäläisen hiilen läpikulkuliikenteen ja irtautumaan Venäjän fossiilienergiasta aiottuja pakotteita nopeammin. VR on ilmoittanut Venäjän tavaraliikenteen lopettamisen kestävän vielä kuukausia.

“Suomen läpi kuljetettavat Venäjän fossiiliset nakertavat kauppapakotteita ja tuovat rahaa Venäjän sotakassaan. Fossiiliset ruokkivat sotia ja ilmastokriisiä. Täältä Koverharista laivattavan hiilen myyjäyrityksellä Sibanthracitella on yhteistyöyrityksiä Venäjän valtion asevalmistajan Rostecin kanssa”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija.

EU:n venäläiselle hiilelle asettama tuontikielto astui voimaan 9.4., mutta suomalaiset yritykset eivät sovella sitä ennen tuota päivämäärää tehtyihin hankinta- ja kuljetussopimuksiin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoi viime perjantaina eduskunnalle pitämässään puheessa, että suomalaiset painostaisivat suomalaisia yrityksiä, joiden Venäjän liiketoiminta jatkuu sodasta huolimatta.

“Omistajaohjausministeri Tuppuraisen, liikenneministeri Harakan ja pääministeri Marinin on pysäytettävä fossiilisten läpikulkuliikenne. Ukrainalaiset eivät voi odottaa. On käsittämätöntä, että fossiilisten polttoaineiden tuottama taloushyöty asetetaan ihmishenkien edelle. Läpikulkuliikenteen sallimiselle ei ole enää mitään järjellisiä perusteita”, sanoo Greenpeacen kampanjavastaava Matti Liimatainen.

Koverharin sataman kautta maailmalle kuljetettava hiili on peräisin Siperian Novosibirskistä, jossa sitä tuottaa yritys nimeltä Sibanthracite. Yrityksen omistajan, oligarkki Albert Avdolyanin sijoitusyhtiöllä A-Propertylla on mediatietojen mukaan useita yhteisyrityksiä Venäjän valtion ase-ja teknologiateollisuusyritys Rostecin kanssa. Avdolyan kuuluu Rostecin pääjohtaja Sergei Chemezovin lähipiiriin. Rostec ja Chemezov ovat olleet EU:n pakotelistalla jo vuodesta 2014.

Sibanthraciten hiiltä kuljettaa Koverharin satamaan Viron valtion omistama Operail. Muut venäläisen hiilen vientisatamat ovat Kokkola ja Porin Tahkoluoto, joihin hiilijunat vedetään VR:n vetureilla.

Kuvia mielenilmauksesta ladattavissa täältä.

Lisätietoja

Olli Tiainen, ilmasto- energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Matti Liimatainen, kampanjavastaava
0400 346 329
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]