© Matti Snellman

Kaksikymmentäviisi Elokapinan ja Greenpeace Nordenin aktivistia ja varjoliitäjä ovat paikalla Fortumin pääkonttorilla Keilaniemessä muistuttamassa Fortumia siitä, ettei hiilivoimalla ole tulevaisuutta. Kyseessä on rauhanomainen mielenosoitus Fortumia vastaan, joka julkisti tänään vuoden 2019 tilinpäätöksensä.

“Suomella on yksi maailman parhaimmista ilmastotavoitteista. Samaan aikaan Suomen valtionyhtiö Fortum jarruttaa hiilestä luopumista Euroopassa. Tilanne on todella ristiriitainen ja suoraan sanoen törkeä. Valtio-omistajan ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen on korkea aika laittaa Fortumin toimille rajat”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Fortum on noussut Euroopan eniten saastuttavien energiayhtiöiden joukkoon ostettuaan 49,9 prosentin osuuden saksalaisesta energiayhtiö Uniperista. Uniper-oston myötä Fortum on mukana avaamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan ja haastamassa Hollantia oikeuteen maan uuden hiilikieltolain takia.

Fortumin uudesta hiilivoimalasta, Datteln 4:stä, on tullut Saksan ilmastoliikkeen polttopiste. Viime viikkoina sadat saksalaiset ovat osoittaneet eri tavoin mieltään hiilivoimalaa vastaa.

”Nähdäänkö fossiiliyhtiöt tulevaisuudessa kuten tupakkayhtiöt, jotka pitkään vähättelivät totuutta ja pyrkivät maksimoimaan voittonsa? Fortum kertoo mainonnassaan pitävänsä huolta Äiti Maasta, mikä on ihan uskomatonta puppua kun se samaan aikaan on avaamassa uutta hiilivoimalaa. Fortumin on tehtävä valinta”, sanoo Elokapinan aktivisti Outi Leskinen.

Myös suuri yleisö on alkanut vaatia Fortumilta ilmastotekoja. Vain vajaassa kahdessa viikossa lähes 2000 suomalaista on lähettänyt viestiä Fortumille ja allekirjoittanut Greenpeacen vetoomuksen, jossa vaaditaan Fortumin hiilivoimaloiden sulkemista vuoteen 2030 mennessä.

Elokapina ja Greenpeace vaativat, että valtio Fortumin suurimpana omistajana kantaa vastuunsa ja saa Fortumin luopumaan hiilestä vuoteen 2030 mennessä.

Kuvia mielenosoituksesta

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Outi Leskinen
040 540 3673
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]

Kuva: Matti Snellman / Greenpeace