Greenpeacen aktivistit ripustivat fossiilimainontaa vastustavan banderollinsa Fortumin mainoksen päälle keskiviikkoaamuna 24.11. Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Greenpeacen aktivistit laittoivat oman banderollinsa Fortumin mainoksen päälle. Fortumin mainoksessa lukee "Driving the change for a cleaner world" ja GP:n banderollissa "Ei fossiilimainoksia, kiitos".
Kuvaaja: Matti Matikainen / Greenpeace.

“Fortumin mainos Helsinki-Vantaalla on räikeässä ristiriidassa yhtiön varsinaisen toiminnan kanssa. Mainos lupailee ‘puhtaampaa maailmaa’, vaikka Fortum on edelleen koko Suomen valtiota suurempi saastuttaja. Lisäksi yhtiö aikoo voimakkaasti lisätä fossiilikaasun myyntiään”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

“Törkeää tässä mainoksessa on varsinkin se, miten Fortum hyödyntää iloisesti leikkiviä lapsia, joiden tulevaisuutta fossiiliyhtiöiden toiminta uhkaa. Tällaisten mainosten sijaan haluamme nähdä toimintaa, joka on aidosti linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Niin kauan kuin näin ei ole, tällainen mielikuvien maalaaminen on irvokasta”, Tiainen perustelee aktivistien toimintaa.

Lokakuussa isobritannialainen, tutkivaan journalismiin keskittyvä järjestö DeSmog julkaisi Greenpeacen toimeksiantaman selvityksen kuuden eurooppalaisen fossiiliyhtiön mainoksista ja muista julkaisuista sosiaalisessa mediassa. Aineistona oli yli 3000 julkaisua. Analyysin mukaan 81 prosenttia Fortumin somesisällöistä oli “vihreitä”. Samaan aikaan kun Fortum mainosti esimerkiksi uusiutuvaa energiaa ja ilmastolupauksiaan, se tuotti 54 prosenttia energiastaan kaasulla, kivihiilellä ja ruskohiilellä.

Tiaisen mukaan kaikessa fossiilimainonnassa, oli kyse sitten, auto-, lento- tai energiayhtiöistä, myydään paikkansa pitämättömiä mielikuvia, jotka peittävät alleen mainostajan ilmastolle vahingollisen toiminnan. Niiden turvin nämä yhtiöt lisäävät myyntiään muuttamatta aidosti toimintaansa hyväksyttäväksi.

Näistä syistä Greenpeace ja yli 20 muuta järjestöä julkaisi lokakuussa eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan fossiilimainonnan ja -sponsoroinnin kieltämistä Euroopassa.

Greenpeacen aktivistit laittoivat oman banderollinsa Fortumin mainoksen päälle. Fortumin mainoksessa lukee "Driving the change for a cleaner world" ja GP:n banderollissa "Ei fossiilimainoksia, kiitos".
Kuvaaja: Matti Matikainen / Greenpeace