Greenpeace huomauttaa, että vaikka keskustelu Nord Stream-putkien räjähdykseen liittyvästä todennäköisestä sabotaasista käy kuumana, tuodaan Suomeen yhä venäläistä nesteytettyä maakaasua valtionyhtiö Gasumin toimesta. Viimeksi Suomeen tuotiin venäläistä LNG:tä maanantaina 19.9. Haminaan sekä sunnuntaina 18.9. Tornioon. 

Nord Stream-putkien räjähdysten pitäisi viimeistään herättää Suomen hallitus toimimaan ja irtautumaan kokonaan venäläisen fossiilisen energian tuonnista.

“Räjähdykseen yhdistetyt arviot sabotaasista ovat äärimmäisen vakavia. On entistäkin selvempää, että Suomen on lopetettava välittömästi kaiken venäläisen fossiilisen kaasun tuonti Suomeen. Sille ei ole yksinkertaisesti minkäänlaista moraalista pohjaa”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen

Nord Stream-putkien räjähdyksellä on myös tuntuva ilmastovaikutus. Tanskan energiaviraston alustavan arvion mukaan räjähdyksistä aiheutuva ilmaston lämmitysvaikutus on sadan vuoden jaksolla (GWP100) pahimmillaan 14,6 miljoonaa CO2-ekvivalenttitonnia, mikä vastaa 43,8 miljoonaa tonnia 20 vuoden ajanjaksolla (GWP20). Näin ollen putken räjähdyksen lämmitysvaikutus vastaisi pahimmillaan lähes koko Suomen päästöjen lämmitysvaikutusta yhden vuoden aikana (47,7 Mt 2021). Tanskan viranomaisten luvut perustuvat Nord Stream AG:n heille luovuttamaan tietoon putkien sisältämän kaasun määrästä. Sen mukaan putkissa oli yhteensä 778 miljoonaa kuutiota kaasua vuotojen alkaessa.

“Vuotavat kaasuputket ovat muistutus siitä, että Suomen ja koko Euroopan on pikimmiten irrottauduttava kaikista fossiilisista polttoaineista. Aurinkopaneelit ja tuulivoimalat eivät aiheuta tuhoisia vuotoja”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Lisätietoja:

Touko Sipiläinen, maajohtaja
044 239 440, [email protected]

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606, [email protected]