Greenpeacen taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus kertoo, että lähes kaksi kolmesta suomalaisesta haluaa kieltää kivihiilen polttamisen vuoteen 2025 mennessä. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ajama kivihiilikielto saa näin vahvan tuen suomalaisilta.

Aktivistit osoittavat mieltä hiilen käyttöä vastaan Helsingissä 2. marraskuuta 2015. ©Greenpeace/Miikka Pirinen

Kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista kannattaa kivihiilen polton kieltämistä vuoteen 2025 mennessä. 61% vastaajista kertoi kannattavansa kieltoa. Vain 19% vastaajista kertoi vastustavansa kivihiilen kieltämistä. 

“Tulos on selvä viesti siitä, että suomalaiset haluavat päästä eroon ilmastonmuutosta kiihdyttävästä kivihiilestä mahdollisimman pian. Energiayhtiöiden kuten Helenin on otettava tämä viesti vakavasti. Pääkaupunkimme on pystyttävä parempaan ja luovuttava kivihiilen poltosta 2020-luvun puoleenväliin mennessä”, kommentoi Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.

Erityisesti Sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmiston kannattajat olisivat halukkaita kieltämään kivihiilen polttamisen vuoteen 2025 mennessä. Myös kokoomuksen kannattajaksi ilmoittautuneista vastaajista puolet olisi valmiita kieltämään kivihiilen polttamisen.

“On hienoa, että kivihiilikielto saa tukea yli puoluerajojen. Kielto on myös hieno mahdollisuus Suomelle. Meillä on mahdollisuus ottaa globaalin edelläkävijän asema päästöttömän ja uusiutuvan lämmittämisen saralla, ja näyttää kuinka kaupungit saadaan lämpimiksi ilman hiiltä. Samalla meidän tulee tietenkin luopua turpeen polttamisesta ja löytää metsähaketta kestävämpiä vaihtoehtoja”, Tiainen jatkaa.

Kyselytutkimuksen haastattelut tehtiin 7.-8.2 ja 12.-13.2 välisinä aikoina ja tutkimukseen vastasi 1004 henkilöä. Haastateltavilta kysyttiin seuraavaa kysymystä: “Suomessa suunnitellaan lakia, joka kieltäisi ilmastonmuutosta aiheuttavan kivihiilen polttamisen energiantuotannossa 2025 mennessä. Pitäisikö Suomen kieltää kivihiilen polttaminen 2025 mennessä?”

Tutkimustulokset kokonaisuudessaan ladattavissa täältä.

Lisätietoja 

Olli Tiainen, Ilmasto-ja energiavastaava, 040 164 8606, [email protected]
Juuso Janhunen, tiedottaja, 040 160 1527, [email protected]