Tuoreen selvityksen mukaan lyhyen matkan lentojen lopettaminen EU:n alueella vähentäisi venäläisen öljyn tuontia noin 2 miljardin euron edestä. Greenpeace Suomen mielestä Suomen päättäjien pitää välittömästi luopua tuista maakuntalennoille.

Pieni matkustajakone nousemassa.
Kuva: Steve Morgan / Greenpeace

Greenpeace Suomi vaatii hallitusta luopumaan maakuntalentojen tukemisesta välittömästi sekä kieltämään lyhyet lennot, jotka voidaan korvata junayhteydellä. Vaatimusta tukee Greenpeacen tänään julkaisema selvitys, jonka mukaan lyhyen matkan lentojen lopettaminen EU:n alueella vähentäisi venäläisen öljyn tuontia noin 2 miljardilla eurolla.

Hallitus sitoutui viime syksyn budjettiriihessä tukemaan Suomen sisäistä lentoliikennettä lähes 14 miljoonalla eurolla. Viime viikolla hallitus esitti maakuntalennoille vielä 17 miljoonan euron lisätukea. Pääministeripuolue SDP perusteli esitystä muun muassa sillä, ettei näille lennoille ole riittänyt kysyntää.

Paitsi että lyhyet lennot kiihdyttävät tarpeettomasti ilmastokriisiä, nyt on myös selvää, että ne tukevat myös Venäjän sotakassaa. 

“Yli neljännes EU:ssa poltettavasta öljystä on venäläistä. Näin ollen lentäminen matkoilla, jotka taittuisivat muutamassa tunnissa junallakin, tukee Venäjän sotatoimia Euroopassa”, toteaa Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

“Siksi on irvokasta ja vastuutonta, että vielä Ukrainan sodan alettua hallituksemme on tekemässä päätöksiä, jotka lisäävät venäläisen öljyn kysyntää. Niille miljoonille olisi nyt todellakin tärkeämpää käyttöä kuin pönkittää Venäjän sotakassaa lennättämällä lähes tyhjiä koneita”, Tiainen sanoo.

Lyhyiden lentojen lopettamiselle on eurooppalaisten laaja tuki

Greenpeacen keskiviikkona 9.3. julkaistun analyysin mukaan lyhyiden lentojen lopettaminen EU:n alueella matkoilla, joilla raidevaihtoehto on jo olemassa, vähentäisi EU:n vuotuista öljyntuontia Venäjältä noin 2 miljardilla eurolla.

Laskelmat on tehty juuri ennen torstaina ja perjantaina Versaillesissa pidettävää EU-johtajien kokousta, jossa keskustellaan tavoista vähentää EU:n riippuvuutta Venäjältä tulevasta energiasta.

Lentoliikenne on yksi öljyriippuvaisimmista aloista, sillä lähes 70 prosenttia kaikesta EU:n öljystä käytetään liikenteeseen. Lyhyen matkan lennot, joiden vaihtoehdoksi on jo olemassa kohtuullinen junayhteys, aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä noin 23,4 miljoonaa tonnia.

Ennen koronapandemiaa nämä lennot kuluttivat noin 4,35 miljoonaa tonnia kerosiinia vuodessa. Venäjä on EU:n suurin öljyn toimittaja, jonka osuus EU:n öljyntuonnista on noin 27 prosenttia. Venäjän öljyn keskimääräisillä markkinahinnoilla öljypohjaiseen lentopolttoaineeseen käytetään noin 2 miljardia euroa.

Luku on todennäköisesti vielä suurempi, kun otetaan huomioon öljyn hinnan tämänhetkinen nousu.

”Euroopan liikennejärjestelmä on riippuvainen öljystä. Tämä ruokkii veristä konfliktia ja ilmastokriisiä. Energiankulutuksen vähentäminen on nopein ja helpoin tapa lopettaa Putinin rahoitus ja torjua ilmastokriisiä. Tarpeettomien lyhyen matkan lentojen lopettaminen silloin, kun niille on kunnollinen junavaihtoehto, on tapa vähentää välittömästi öljyn käyttöä”, sanoo Greenpeacen EU Mobility For All -kampanjan tiedottaja Herwig Schuster.

Greenpeacen mielestä Euroopan johtajien kokoontuessa Versaillessa torstaina heidän ei pidä ainoastaan korvata Venäjältä tulevaa raakaöljyä muualta peräisin olevalla öljyllä, vaan vähentää öljyriippuvuutta ylipäätään luopumalla asteittain lyhyen matkan lennoista.

Euroopan investointipankin (EIB) tekemän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia eurooppalaisista kannattaa lyhyen matkan lentojen kieltämistä. Suuri enemmistö on myös päivä- ja yöjunien kehittämisen kannalla.