Vuoden huiputus -yleisöäänestys selvitti, mikä on kansalaisten mielestä kuluneen vuoden törkein viherpesuteko. Voiton vei Finnairin mainos, jossa yhtiö lupailee mittavia päästövähennyksiä uusiutuvalla polttoaineella.
Greenpeacen järjestämä Vuoden huiputus -kilpailu päättyi torstaina 20.4. Finnairin niukkaan voittoon. Noin 40 prosenttia annetuista äänistä sai somessa julkaistu Finnairin mainos, jonka mukaan yhtiön käyttämä uusiutuva lentopolttoaine vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 80 prosenttia.
“Finnairin mainos on oppikirjaesimerkki viherpesusta eli markkinoinnista, joka uskottelee, että yritys suojelee ympäristöä enemmän kuin se todellisuudessa suojelee”, sanoo Greenpeacen tiedottaja Jaakko Kilpeläinen.
Helsingin Sanomien mukaan uusiutuvan polttoaineen osuus Finnairin kaikista tankkauksista oli viime vuonna vain 0,2 prosenttia. 99,8 prosenttia oli tavallista, fossiiliperäistä lentopolttoainetta.
“Miten noin huimiin päästövähennyksiin ylletään, sitä mainos ei edes yritä selittää. Mainos oli ilmeinen valinta yhdeksi kisan ehdokkaaksi, koska se oli jo valmiiksi herättänyt laajaa ja kriittistä huomiota niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa. Kuluttajaa ei ehkä olekaan niin helppoa höynäyttää kuin Finnairilla on laskelmoitu”, Kilpeläinen sanoo.
3.–20.4.2023 järjestetyssä yleisöäänestyksessä annettiin kaikkiaan 6763 ääntä. Niistä Finnair sai 2673. Toiselle sijalle ylsi 2595 äänellä Metsähallituksen, maa- ja metsätalousministeriön sekä useiden muiden metsäalan tahojen rahoittama Metsien Suomi -viestintähanke. Kolmannelle sijalle äänestettiin metsäjätti UPM:n Huominen-vaikuttajakampanja (920 ääntä) ja neljännelle energiayhtiö ST1:n sponsorointiyhteistyö Tahto-museon ympäristöaiheisessa näyttelyssä (575 ääntä).
Viime keväänä Vuoden huiputus -kisassa annettiin 4508 ääntä, eli äänestysaktiivisuus nousi 50 prosenttia vuodessa.
”Äänten määrästä ja somessa käydystä viherpesukeskustelusta päätellen moni meistä alkaa olla kypsä niihin kauniisiin, ympäristöä vaaliviin sanoihin ja kuviin, jotka puhuvat enemmän kuin puhujan todelliset ympäristöteot”, Kilpeläinen sanoo.
“Myös mainosalan pohdittava vastuutaan”
Vuoden huiputus -kilpailulla Greenpeace haluaa kiinnittää huomiota markkinoinnin ja viestinnän harhaanjohtaviin ympäristöväittämiin. Lisäksi järjestö haluaa haastaa Vuoden huiput -gaalassaan tänään juhlivaa mainosalaa pohtimaan vastuutaan siitä, millaisia mielikuvia se mainoksillaan luo ja missä määrin ne vastaavat todellisuutta.
Järjestön tiedottajan mielestä viherpesun keskeinen ongelma on, että se käyttää hyväkseen ihmisten hyvää tahtoa ja halua tehdä kulutusvalinnoillaan maailmasta parempaa.
”Moni yritys korostaa vihreyttään, vastuullisuuttaan ja hiilineutraaliustavoitteitaan, joiden toteuttamiseksi yrityksellä ei ole realistista suunnitelmaa. Usein viherpesun tuottamista voitoista kuitenkin valtaosa menee ihan muihin kuin niihin hyviin tarkoituksiin, joita kuluttajat on harhautettu ajattelemaan. Öljyä, hiiltä ja kaasua palaa. Metsää kaatuu. Ilmastokriisi kiihtyy ja luontokato etenee – kuluttajilta huijatuilla rahoilla”, Kilpeläinen sanoo.
Hänen mukaansa viherpesu voi heikentää luottamusta myös niihin toimijoihin, joiden toiminta on jollain lailla vastuullista ja ympäristöväittämät rehellisiä.
”Suomen ympäristökeskuksen viimevuotisessa selvityksessä markkinoinnin ympäristöväitteistä arvioitiin epäasiallisiksi yli puolet. Rehellisiäkin väitteitä siis esitetään. Kuluttajan pitäisi pystyä erottamaan nämä väitteet vihreistä valheista. Tai vielä parempaahan olisi, jos viherpesu kiellettäisiin kokonaan ja kiellon rikkomisesta joutuisi vastuuseen.”