Greenpeacen aktivistit ovat tänään keskiviikkona 12.2. jalkautuneet eri puolilla Suomea ruokakauppoihin ja liimanneet kauppojen hyllyillä olevien lihatuotteiden pakkauksiin varoitustarroja. Tupakkatuotteiden varoituksia muistuttavissa tarroissa kerrotaan lihankulutuksen ilmasto- ja ympäristöhaitoista, sekä terveysriskeistä. Tarroja liimattiin mm. Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä Keskon, S-Ryhmän ja Lidlin myymälöissä.
“Lihateollisuus on kestämätöntä ilmaston, luontokadon ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta, siksi esimerkiksi leikkeleille tulisi säätää haittavero ja lihatuotteisiin lisätä varoitustarrat tupakkatuotteiden tapaan. Nämä olisivat hyviä keinoja vähentää lihan ylikulutusta, millä olisi ruoan tuottamien päästöjen vähentämisen lisäksi positiivinen vaikutus kansanterveyteen”, kertoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija Oona Poranen.
Suomalaiset syövät tutkitusti liikaa lihaa ympäristövaikutuksiin ja terveyssuosituksiin nähden. Maatalouden päästöt eivät ole laskeneet koko tällä vuosituhannella, ja eläintuotannon osuus maatalouden päästöistä on 87%. Pelkästään tuotantoeläinten ruoansulatuksesta ja lannan käsittelystä tuli vuonna 2022 yhtä paljon päästöjä kuin Helsingin kahdesta hiilivoimalasta.
Lihan ylikulutus on myös kansanterveydellinen ongelma. Esimerkiksi neljä viidestä miehestä syö punaista ja prosessoitua lihaa suosituksia enemmän. Päiväkoti-ikäiset suomalaislapset syövät lihaa ja juovat maitoa viisi kertaa enemmän kuin olisi ympäristön tai terveyden kannalta kestävää. Myös tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan lihan kulutusta tulisi rajata terveyssyistä enintään 350 grammaan viikossa.
“Kauppojen hinnoittelun ja lihan verotuksen tulisi vauhdittaa siirtymistä pois lihan kulutuksesta ja lisätä ympäristön kannalta kestävämpien tuotteiden kysyntää. Suomen peltoalasta 70% on eläinperäisen ruoan tuotannossa. Lihantuotannon vaatima maapinta-ala, tuotannon aiheuttamat päästöt ja rehussa käytettävän tuontisoijan aiheuttama luontokato eivät katoa vain tiekartoilla ja alan omavalvonnalla. Tuottajat tuottavat lopulta sitä, mille on kysyntää, joten kotimaisen kasviproteiinin ja kasvisten kysynnälle tulisi luoda vahvempia kannustimia lihateollisuuden tukemisen sijasta”, Poranen jatkaa.
Lisätiedot
Oona Poranen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
044 734 7837
[email protected]
Juuso Janhunen, tiedottaja
040 482 5541
[email protected]