Oslon käräjäoikeus teki 4. tammikuuta päätöksen oikeustapauksessa, jonka Greenpeace Norden, Natur og Ungdom -järjestö ja isovanhempien ilmastokampanja olivat nostaneet Norjan hallitusta vastaan arktisten öljynporauslupien myöntämisestä.

Greenpeace Nordenin johtaja Norjassa, Truls Gulowsen Oslon käräjäoikeudessa 14. marraskuuta 2017.

”Vaikka on hyvä uutinen, että oikeus tunnusti perustuslain takaaman oikeuden terveelliseen ympäristöön, on iso pettymys, että oikeus ei nähnyt Norjan vastuuta ilmaston tuhoamisesta”, sanoo Truls Gulowsen, Greenpeace Nordenin johtaja Norjassa.

“Norjan hallitus ja oikeusistuimet eivät ehkä ole kuulleet tarpeesta toimia välittömästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta jokainen ilmaston puolustaja on kuullut niitä miljoonia ihmisiä, jotka haluavat Arktiksen suojelua. Tämän päätöksen pitäisi toimia pelikirjana kaikille, jotka vievät hallituksensa oikeuteen suojellakseen perustavaa ihmisoikeutta terveelliseen ympäristöön”, Gulowsen jatkaa.

Yli puoli miljoonaa ihmistä tuki oikeusjuttua arktista öljynporausta vastaan ja vaati Norjan hallitusta perumaan uudet öljynporausluvat Arktiksella.

Oikeuden päätös (norjaksi)

Lisätietoja:
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Truls Gulowsen, johtaja Norjassa, Greenpeace Norden, puhelin +47 90107904 (norjaksi, englanniksi)