Dubai, Arabiemiraatit – ”Suunta, jota fossiiliteollisuus on pelännyt, on nyt otettu: fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen yhdessä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden voimakkaan lisäämisen kanssa. Valitettavasti sen rinnalla tarjotaan monia tehottomia ratkaisuja eikä sopu sisällä riittäviä keinoja saavuttaa fossiilisista irtautumista oikeudenmukaisesti ja nopeasti. Päätöslauselmasta ei löydy sanaa “irtautuminen”, mutta sitä tieteeseen perustuva ja oikeudenmukainen siirtymä pois fossiilisista polttoaineista vaatii”, toteaa Kaisa Kosonen, Greenpeacen kansainvälisen valtuuskunnan johtaja.

“Nyt saavutettu sopu jättää köyhät maat kauas tarvitsemistaan resursseista, joilla siirtyä uusiutuvaan energiaan ja vastata muihin ilmastokriisin aiheuttamiin tarpeisiin. Rikkaiden maiden on merkittävästi lisättävä taloudellista tukeaan ja fossiiliteollisuuden saastuttajat on laitettava maksamaan. Viime vuonna fossiiliteollisuuden voitot olivat liki 4 biljoonaa euroa. Heidän on aika maksaa aiheuttamastaan vahingosta ja tuhosta”, Kosonen jatkaa. 

“Tämä ei ole se historiallinen sopu, jonka maailma tarvitsi: päätöslauselmassa on paljon porsaanreikiä ja puutteita. Historiaa kuitenkin tehdään, jos ilmastokokouksessa yhteisen sävelen löytäneet lähes 130 maata, yritystä, paikallista johtajaa ja kansalaisyhteiskunnan ääntä, jatkavat samalla päättäväisyydellä ja toteuttavat irtautumisen fossiilisista polttoaineista. Kiireellisintä on lopettaa kaikki fossiilisten polttoaineiden tuotannon uudishankkeet, jotka nyt työntävät meitä yli 1,5 asteen rajan.”

Lisätiedot

Kaisa Kosonen, Greenpeacen kansainvälisen COP28-valtuuskunnan johtaja(paikalla Dubaissa)
+358 50 368 84 88
[email protected]

Touko Sipiläinen, Greenpeacen maajohtaja
044 239 44 04
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
040 481 55 41
[email protected]