Oljeklumper på Frøya på Trøndelagskysten - oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform.
Miljødirektoratet slo alarm etter at det i februar ble oppdaget oljeklumper på Frøya på Trøndelagskysten. © Olav Inge Edvardsen / Miljødirektoratet

På nyttårsaften i fjor slapp Equinor ut hele 75.000 liter råolje i havet – et massivt oljeutslipp som nå truer sårbare naturområder på Trøndelagskysten og Helgelandskysten.

Greenpeace har anmeldt Equinor for alvorlig miljøkriminalitet og for brudd på forurensningsloven. Vi forventer at politiet etterforsker det store utslippet, og at Equinor straffes for å ha skapt denne miljøkatastrofen.

Oljesølet fra Equinor-plattformen har nådd kysten av Trøndelag og Helgeland 

Equinors Njord A-plattform i Norskehavet. © Equinor
Equinors Njord A-plattform i Norskehavet. © Equinor

Den 31. desember 2024 slapp Equinor ut produsert vann med ulovlig høyt oljeinnhold fra Njord A-plattformen. Ifølge Equinor selv var utslippet på 150 kubikkmeter, hvorav halvparten var ren råolje. Dette er ikke bare en grov overtredelse av miljølovgivningen – det er en katastrofe for livet i havet og langs kysten.

Miljødirektoratet har slått alarm: I februar ble det oppdaget oljeklumper på Frøya på Trøndelagskysten. Kystverkets prøver bekreftet at det var råolje fra Njord. Det er senere gjort funn andre steder langs kysten av Trøndelag, og utslippet har spredt seg nordover.

Miljømyndigheten er særlig bekymret for sjøfugl og oter, men oljeutslippet kan også ramme korallrev, tareskog og vernede kystområder. Ramsar-områder som Froan, Vest-Vikna, Horta og Horsvær, samt UNESCOs verdensarvområde Vegaøyan, står nå i fare. Oljeforurensning kan føre til massedød blant sjøfugl og marine arter, og gjøre varig skade på disse unike naturperlene.

Equinors ansvarsfraskrivelse – nok er nok!

Greenpeace mener politiet må etterforske om manglende sikkerhetsrutiner hos Equinor er årsaken til det alvorlige utslippet. Selskapet har tidligere søkt om å doble grensen for oljeinnhold i utslippene av produsert vann fra Njord A-plattformen, og de har selv innrømmet at de har hatt vedvarende problemer med for høyt oljeinnhold i produsert vann. Likevel fortsatte Equinor produksjonen – uten å ta nødvendige grep for å forhindre miljøskade.

Equinor peker på værforhold og tekniske utfordringer som årsaker til utslippet, men dette er ikke en unnskyldning. Hvis plattformen ikke kunne drives uten ulovlige utslipp, burde produksjonen ha vært stanset umiddelbart. 

Dette handler om økonomiske prioriteringer: Greenpeace frykter at Equinor har valgt å fortsette driften fordi en potensiell bot koster mindre enn inntektene fra oljeproduksjonen. Dette er uakseptabelt, og tilsier en streng reaksjon mot Equinor.

Miljøkonsekvensene av oljeutslippet kan bli katastrofale

Sjøfuglbestanden i Norge har allerede falt med 80 prosent siden 1970. Oljeforurensning er en dødsdom for sjøfugl, fordi oljen ødelegger fjærdrakten deres, fører til forgiftning og sult. Når temperaturen stiger, blir oljeklumpene mer klebrige og enda vanskeligere å fjerne, noe som forverrer situasjonen dramatisk.

Miljødirektoratet har bekreftet at dette er første gang råolje fra petroleumsvirksomhet i havet har nådd norske strender i så stort omfang. 

Politiet må etterforske Equinors oljeutslipp 

Det er helt opplagt at Equinor må betale for opprydningen av oljeutslippet. I tillegg må Equinor betale for økosystemrestaureringer for å kompensere for skadene dette oljeutslippet vil føre til. 

Videre må politiet etterforske Equinors oljeutslipp, og komme til bunns i hva som gikk galt, og om de vedvarende vanskelighetene Equinor har hatt med for høye oljekonsentrasjoner er årsak i utslippet.

Omfanget er også såpass alvorlig at det er viktig at det ulovlige utslippet får en straffereaksjon både av individualpreventive og allmennpreventive hensyn.

Vi kan ikke akseptere at selskaper som Equinor setter profitt foran miljøet. Havet, fuglene og kysten vår er ikke deres søppelkasse. Det er på tide med handling – for naturen, for dyrene og for framtiden!

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med