
Hvert år arrangerer Equinor en årlig generalforsamling hvor alle aksjonærer har mulighet til å fremme forslag som de øvrige aksjonærene skal stemme over.
Greenpeace eier én aksje i Equinor, og har i flere år deltatt på generalforsamlingen og levert aksjonærforslag. Greenpeaces forslag de siste årene har handlet om at Equinor må slutte med fossile investeringer og ny olje, og bedt om at selskapet opererer i tråd med Parisavtalen.
LES OGSÅ: Equinor skroter klimamål, og jekker opp olje- og gassinvesteringene
Aksjonærforslag til Equinors generalforsamling om koblingen til israelsk selskap
Forslaget Greenpeace har sendt inn i år, handler om Equinors koblinger til Delek Group, et israelsk selskap som driver næringsvirksomhet i ulovlige israelske bosettinger i Palestina.
Forslaget ber selskapet gjennomgå sine prosedyrer og retningslinjer for aktsomhetsvurdering av forretningsforbindelser for å sikre tilstrekkelig «aktsomhetsvurdering av vesentlige forretningsforhold, spesielt forretningssamarbeid med tilknyttede selskaper som tjener å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av Palestina.»
Vi mener at Equinors samarbeid med Ithaca Energy er høyst problematisk, og i strid med den norske regjeringens fraråding til norsk næringsliv om å «unngå handel som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina.»
LES OGSÅ: Slår alarm om Israel-forbindelse på Equinors generalforsamling
Equinors problematiske samarbeid med Ithaca Energy, kort forklart:
Equinor, majoritetseid av den norske staten, samarbeider med oljeselskapet Ithaca Energy på et oljefelt som heter Rosebank. Ithaca Energy eies av et av Israels største energiselskaper, Delek Group. Dette betyr at mye av pengene Equinor og Ithaca tjener sammen fra Rosebank-oljefeltet, til slutt havner hos Delek.
Ithacas årsrapport for 2024 viser at selskapet sender 250 millioner dollar – ca 2,75 milliarder kroner til Delek.
Problemet er at Delek Group er svartelistet av FN fordi det støtter ulovlige israelske bosettinger på okkupert palestinsk land – noe som bryter med internasjonal rett. I tillegg kjøper det israelske militæret drivstoff fra Delek for milliarder, og dette drivstoffet kan brukes i militære kjøretøy som stridsvogner.
Det betyr at norske oljepenger, gjennom Equinors samarbeid, kan ende opp med å støtte både brudd på folkeretten og det israelske militæret. Det burde bekymre oss alle.
Vi ønsker ikke å være eiere av et selskap som bryter folkeretten og som opprettholder ulovlige israelske bosettinger.
Greenpeace har i over ett år kastet lys over denne saken som vi mener er svært alvorlig. Vi har blant annet klaget inn Equinor til Forbrukertilsynet, aksjonert mot samarbeidet, og samlet inn over 26 000 underskrifter.
Equinor mener at deres samarbeid med Ithaca er helt uproblematisk, da Ithaca er et britisk registrert selskap. Men dette ignorerer kynisk Ithacas majoritetseier, som er på FNs svarteliste over selskaper som opprettholder israelske bosettinger.
Les mer detaljer om saken her: Equinor-samarbeid med Ithaca tjener Israel
Equinor-styrets svar om samarbeidet med israelsk-eide Ithaca Energy
Equinor-styret har svart på vårt forslag og skrevet en begrunnelse for hvorfor de anbefaler øvrige aksjonærer å stemme i mot.
Greenpeace ber selskapet om å gjennomgå sine prosedyrer for aktsomhetsvurderinger, spesielt forretningssamarbeid med tilknyttede selskaper som tjener å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina.
I sin respons skriver styret at de mener selskapet opptrer i tråd med regjeringens fraråding til norske selskaper. Videre skriver de at Greenpeaces foreslåtte endringer til å vurdere risiko til partnere sine moderselskap, vil føre til «økt byråkrati og kostnader, sannsynligvis uten en tilsvarende positiv virkning for menneskerettigheter.»
WWF Verdens naturfonds forslag
WWF Verdens Naturfond har også levert inn et aksjonærforslag til Equinors generalforsamling. WWF ber selskapet styrke sin klimastrategi, og krever at Equinor setter konkrete mål og tiltak for absolutte kutt i klimagassutslipp på kort og lang sikt, i tråd med målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Forslaget gjelder utslipp i hele verdikjeden (scope 1, 2 og 3), og WWF ber om at fremdriften rapporteres til aksjonærene.
Bakgrunnen for forslaget er kritikk mot Equinors oppdaterte energiomstillingsplan, som senker selskapets ambisjoner for utslippskutt og satsing på fornybar energi, samtidig som selskapet øker sine forventninger om olje- og gassproduksjon.
Aksjonær i Equinor? Du kan bidra!
Her er to ting du kan gjøre i dag for å bidra for å påvirke Equinors veivalg framover.
- Er du aksjonær i Equinor? Da er det viktigste du kan gjøre å stemme på aksjonærforslaget vårt (forslag nummer 16). Det er mulig å stemme på forhånd frem til 13. mai kl. 12:00. Det gjør du ved å logge inn på din VPS-konto eller via denne lenken. Følg så instruksene for å avgi «advance vote». Avstemning under generalforsamlingen vil foregå elektronisk via Lumi AGM både for aksjonærer som møter fysisk og de som deltar digitalt. Veiledning for bruk av Lumi AGM kan du finne her. Du vil trenge pinkode og referansenummer som står på skjema vedlagt innkallingen du vil ha mottatt fra Equinor eller på din VPS-konto. Merk at du må logge inn før generalforsamlingen starter.
- Signer oppropet. Du kan bidra til å legge press på Equinor. Ved å signere oppropet er du med på å vise Equinor og regjeringen at det er bred folkelig motstand mot Equinors samarbeid med Ithaca Energy.
- Send en epost til styret i Equinor: Styret i Equinor er ansvarlig for å sikre at selskapet opptrer etisk forsvarlig og respekterer menneskerettighetene. Skriv til de forskjellige styremedlemmene og vær med å kreve at Equinor avslutter det problematiske samarbeidet med Ithaca Energy.