Fem Greenpeace-aktivister okkuperte Equinors hovedkontor i ni timer, i protest mot selskapets samarbeid med israelsk-eide Ithaca Energy.
Greenpeace-aksjon mot Equinor på Fornebu, i protest mot samarbeidet med Ithaca Energy, som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Aktivistene tok seg inn i Equinor-bygget og okkuperte resepsjonen med bannere, telt, soveposer og proviant. © Johanna Hanno

Denne artikkelen ble sist oppdatert 26. juni

Aktivister fra Greenpeace har akkurat tatt seg inn i Equinor-bygget og okkupert resepsjonen. De har med seg soveposer, telt og proviant. Aksjonen er en protest mot oljegigantens samarbeid med et israelsk-eid selskap, som bidrar til Israels ulovlige okkupasjon av Palestina.   


Siden kl. 8.00 mandag morgen har fem Greenpeace-aktivister okkupert lobbyen i Equinors kontorer på Fornebu. Organisasjonen krever at Equinor avslutter samarbeidet med Ithaca Energy, som er et datterselskap av det israelske energiselskapet Delek Group. 

Equinors samarbeid med Ithaca Energy bidrar til okkupasjonen av Palestina

Greenpeace-aktivister okkupert lobbyen i Equinors kontorer på Fornebu. Organisasjonen krever at Equinor avslutter samarbeidet med Ithaca Energy, som er et datterselskap av det israelske energiselskapet Delek Group. 
Greenpeace-aktivister okkuperer lobbyen i Equinors kontorer på Fornebu. De krever at Equinor avslutter samarbeidet med Ithaca Energy, som er majoritetseid av det israelske energiselskapet Delek Group.  © Johanna Hanno

Delek står på FNs liste over selskaper som driver næringsaktivitet i okkuperte områder i Palestina. Israelske bosetninger på okkupert land er i strid med folkeretten, dette er slått fast i en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. Både Oljefondet og KLP har også ekskludert selskapet på grunn av grove brudd på grunnleggende etiske normer.

Aktivistene som okkuperer Equinor-bygget har slått seg ned med telt, soveposer og proviant. De er forberedt på å opprettholde den symbolske okkupasjonen over lengre tid.   

– Jeg aksjonerer i dag fordi jeg vil vise Equinor-ansatte grusomhetene selskapet de jobber for bidrar til. Jeg håper denne aksjonen vil være en øyeåpner for mange, og at Equinor umiddelbart tar grep og avslutter det kvalmende samarbeidet med Ithaca, sier aktivist Cinta Hondsmerk som okkuperer Equinors kontor.

LES OGSÅ: Equinor-samarbeid med Ithaca om Rosebank tjener Israel

Rosebank-profitt vil havne i lomma på Delek

Greenpeace aksjonerer mot Equinor på Fornebu og har satt opp et stort skilt utenfor hovedinngangen med teksten "Equinor bidrar til okkupasjonen av Palestina".

Equinor samarbeider med Ithaca på det gigantiske oljefeltet Rosebank utenfor Shetlandsøyene – et kontroversielt prosjekt som har skapt enorme protester både i Norge og internasjonalt. 

Equinor-ledelsen argumenterer for at samarbeidet er uproblematisk, fordi Ithaca og Delek er to separate juridiske enheter. Delek eier imidlertid majoriteten av aksjene i Ithaca. Det betyr at når gigantfeltet Rosebank settes i drift vil store deler av inntektene havne rett i lomma på Delek.

– Equinors kyniske argumenter for at Ithaca Energy er et stuerent selskap holder ikke når vi vet at milliarder av kroner vil havne i Deleks skitne hender. Denne profitten bidrar til å opprettholde israelske bosettinger og forverre palestinernes lidelser. Dette er et nytt lavmål for Equinor, og beviser igjen at de setter skitten profitt over mennesker, klima og natur, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

LES OGSÅ: Derfor må Equinors prosjekt Rosebank stoppes

Oppdatering: Aktivistene fjernet etter ni timers aksjon på Equinor-kontoret

Politiet bærer ut Greenpeace-aktivistene fra Equinors kontor på Fornebu.
© Johanna Hanno

Mens aktivistene okkuperte kontoret, holdt Aksjonsgruppa for Palestina, Extinction Rebellion, XR Ung og Mammaopprøret en solidaritetsmarkering utenfor bygget.

Etter anmodning fra Equinor bar politiet ut de fem aktivistene fra Equinors kontor på Fornebu etter en ni timer lang aksjon.

Kort tid etter at aktivistene tok seg inn i Equinors lokaler, stengte sikkerhetsvaktene hovedinngangen og begynte å sluse de ansatte inn gjennom en strengt overvåket sidedør. Aktivistene oppholdt seg i resepsjonen hele dagen, der de hang opp bannere og delt ut løpesedler, for å informere Equinors ansatte om det problematiske samarbeidet selskapet deres er involvert i.

– Jeg var forberedt på å okkupere Equinor i flere døgn, fordi det er så skammelig at de bidrar til den ulovlige okkupasjonen av Palestina. Det gjør meg utrolig opprørt og frustrert å ikke bli tatt på alvor, og jeg håper at denne aksjonen har fått Equinor-ansatte til å innse at profitt fra Rosebank faktisk bidrar til folkerettsbrudd, sa Greenpeace-aktivist Cinta Hondsmerk før hun ble båret vekk av politiet.

Greenpeace har flere ganger spurt om å få et møte med Anders Opedal, konsernsjef i Equinor, men selskapet nekter å gå i en dialog om saken.

– Det er feigt av Equinor å ikke svare på kritiske spørsmål. Et selskap som selv sier de setter menneskerettigheter høyt, burde selvsagt ta på alvor at de bidrar til okkupasjonen av Palestina. I stedet tilkaller de politiet for å tvinge oss vekk fra en fredelig, symbolsk aksjon, sier Frode Pleym.

Equinor ignorerer regjeringens forventninger

Greenpeace lanserte nylig en underskriftskampanje som på kort tid har fått over 10 000 signaturer, og sendt brev til Equinor med krav om at Equinor umiddelbart avslutter samarbeidet med Ithaca Energy og skrinlegger Rosebank.

Tirsdag overleverte aktivistene brevet, underskrevet av 10 500, til Næringsdepartementet. Vi krever at næringsministeren instruerer Equinor til å avslutte det problematiske samarbeidet med Ithaca Energy, i tråd med regjeringens uttalte politikk og forventninger til alle norske selskaper. 

– Tidligere i år frarådet regjeringen sterkt norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde folkerettsstridige israelske bosetninger. Dette må også gjelde for Norges største selskap, som selv påstår at de har høy respekt for menneskerettigheter, sier Frode Pleym.

Signer: Equinor må avslutte samarbeidet med Ithaca eid av Israel

Equinors Rosebank-samarbeid med Ithaca vil bidra til brudd på folkeretten i Palestina. Ithaca er eid av et svært problematisk selskap, israelske Delek Group.

Vær med