Mat

Maten vi spiser spiller en stor rolle i dagens miljø- og klimautfordringer. Plantebaserte matvarer har et mindre fotavtrykk enn animalske matvarer, og beskytter dyr, drikkevann, skogene og verdens klima.

Økologisk mat, Istanbul
Gris i Thueringen i Tyskland

Problemet med mat

Produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter har en negativ innvirkning på klima, verdens skoger, vann, menneskers helse, dyrevelferd og rettferdig fordeling. FN og flere uavhengige forskere har for lengst konkludert med at produksjonen av animalsk mat er en av de ledende årsakene til klimaendringer og miljøproblemer.

Husdyrene i landbruket, inkludert fôrproduksjon, står for 19 prosent av verdens samlede klimagassutslipp, ifølge en undersøkelse publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. En kilo storfekjøtt kan føre til 100 ganger høyere klimautslipp enn en kilo grønnsaker.

Hvordan vi jobber med matvaner

Med kampanjen Klimautfordringen inviterer vi folk til å spise mer plantebasert, eller vegansk mat, og dermed utgjøre en forskjell for klima, dyr og helse.

I tillegg til å inspirere folk til å spise mindre kjøtt og mer plantebasert, sunn mat, jobber vi på strukturnivå for å halvere det globale forbruket av kjøtt- og meieriprodukter innen 2050. Det gjør vi blant annet gjennom undersøkelser, rapporter og opplysningsarbeid, og gjennom å legge press på politikere og matprodusenter.

Greenpeace ønsker også restriksjoner på kjøttreklame. Vi mener ikke at alle skal bli veganere, men for å unngå de verste virkningene av klimaendringene, må forbruket av kjøtt- og meieriprodukter ned, og industrien må legges om. Offentlig finansiering av kjøttmarkedsføring må ta slutt, og lovverket mot villedende markedsføring må håndheves når industrielle virksomheter påstår at kjøttproduktene de selger er bærekraftige.

Vegansk mat på tallerken

Lær mer om sakene