Trusler mot havet
Livet i havet trues av overfiske og plastforurensning – men dette er ikke de eneste truslene. Greenpeace kjemper blant annet mot gruvedrift på havbunnen, oljeboring, forurensning fra miljøgifter og havforsuring som følge av klimaendringene.
Hvorfor havet er truet
Gruvedrift på havbunnen, oljeboring, forurensning fra miljøgifter og havforsuring som følge av klimaendringene bidrar til å true de allerede sårbare havområdene våre. Dette er skadelig både for de mange økosystemene i havet, men også for mennesker og klimaet.
I dag er bare to prosent av havet vernet. Dette er utilstrekkelig i møte med de enorme truslene havet står ovenfor.
Hva vi gjør med truslene mot havet
Vi har i mange år jobbet for at FN skal innføre en global havavtale som gjør det mulig å opprette marine verneområder og verne 30 prosent av havet, slik forskere anbefaler. I 2023 ble FN-landene endelig enige om en havavtale! Det er en stor seier. Vi jobber for at alle land skal ratifisere avtalen så fort som mulig, slik at den faktisk trer i kraft, og fortsetter arbeidet for at 30 prosent av havet blir vernet.
I Norge jobber vi opp mot både stortingspolitikere og regjeringen. Vi krever at Norge tar ansvar for norske havområder gjennom å verne minst 30 prosent av norske havområder. Vi jobber også for en stans av ny oljeleting, håndheving av det internasjonale 1,5-gradersmålet og for et forbud mot mineralutvinning på havbunnen.