Trusler mot havet
Livet i havet trues av overfiske og plastforurensning – men dette er ikke de eneste truslene. Greenpeace kjemper blant annet mot gruvedrift på havbunnen, oljeboring, forurensning fra miljøgifter og havforsuring som følge av klimaendringene.


Hvorfor havet er truet
Gruvedrift på havbunnen, oljeboring, forurensning fra miljøgifter og havforsuring som følge av klimaendringene bidrar til å true de allerede sårbare havområdene våre. Dette er skadelig både for de mange økosystemene i havet, men også for mennesker og klimaet.
I dag er bare to prosent av havet vernet. Dette er utilstrekkelig i møte med de enorme truslene havet står ovenfor.
Hva vi gjør med truslene mot havet
Vi har i mange år jobbet for at FN skal innføre en global havavtale som gjør det mulig å opprette marine verneområder og verne 30 prosent av havet, slik forskere anbefaler. I 2023 ble FN-landene endelig enige om en havavtale! Det er en stor seier. Vi jobber for at alle land skal ratifisere avtalen så fort som mulig, slik at den faktisk trer i kraft, og fortsetter arbeidet for at 30 prosent av havet blir vernet.
I Norge jobber vi opp mot både stortingspolitikere og regjeringen. Vi krever at Norge tar ansvar for norske havområder gjennom å verne minst 30 prosent av norske havområder. Vi jobber også for en stans av ny oljeleting, håndheving av det internasjonale 1,5-gradersmålet og for et forbud mot mineralutvinning på havbunnen.

Hva du kan gjøre med truslene mot havet
Truslene mot havet er mange og varierte. Derfor finnes det heller ingen enkel løsning på dem. Men det betyr ikke at det ikke det nytter å kjempe for havet. Tvert imot!
Havforsuring er en av de største truslene mot havet. Skal vi bekjempe det, må vi redusere klimaendringene. Bli med oss og kjemp for klimahandling og kutt i oljeproduksjon, og vær mer bevisst på dine egne CO2-utslipp. I tillegg kan du unngå å kjøpe produkter som inneholder miljøgifter som slippes ut i havet. Dette kan finnes i helt vanlige ting som brukes av oss daglig som for eksempel vaskepulver, tannkrem, sminke, maling og solkrem.
For å stanse ødeleggelsen av havet, trenger vi politisk handling. Men de store bedriftene har også et stort ansvar. Bruk makten din som forbruker – kontakt selskaper og krev at de forbedrer seg. Jobber du i en bedrift som planlegger forurensende eller miljøødeleggende prosjekter? Ta det opp med ledelsen eller i fagforeningen.
Snakk med venner og kjente om temaet. Støtt en miljø- eller naturorganisasjon. Skriv under på opprop, delta i demonstrasjoner og debatter om temaet, eller arranger din egen. Sammen kan vi redde havet!
-
Signer for beskyttelse av verdenshavene
Bli med på Greenpeaces skipsekspedisjon til unike undervannsverdener som trenger umiddelbar beskyttelse. Bidra til å bevare sårbare undersjøiske områder og verdifulle økosystemer. Sammen kan vi ta avtalen fra ord til handling og sikre et sunnere hav for fremtidige generasjoner.
-
Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
Nyheter om truslene mot havet
-
Gruvedrift på havbunnen truer hval i Norge, fastslår ny rapport
Greenpeace registrerte en rekke hvaler under vår første forskningsekspedisjon til det norske åpningsområdet for gruvedrift på havbunnen i Arktis.
-
Summary Report: Threatened whales in Norway’s proposed deep sea mining area
An new Greenpeace report shows the presence of deep-diving and noise-sensitive marine mammals in the area in the Arctic designated to deep sea mining.
-
100 dager med Trump: Krig mot klima, miljø og demokrati
Donald Trump har vært president i 100 dager. I den perioden har han gjort store endringer i USAs klima- og miljøpolitikk.
Lær mer om sakene

Plast i havet

Fiskeri

Gruvedrift på havbunnen
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Skog og landbruk
