Rettferdig omstilling og grønne arbeidsplasser
Noe av det viktigste vi kan gjøre for klimaet i Norge, er å sørge for en rettferdig omstilling. Det vil si å flytte investeringer og arbeidsplasser fra forurensende til grønn industri mens arbeidsplasser, lokalsamfunn, menneskerettigheter og natur ivaretas.


Hvorfor vi trenger en grønn omstilling
Norsk økonomi er oljeavhengig. Store økonomiske og menneskelige ressurser er bundet opp i en sektor vi ikke lenger kan utvikle eller lene oss på.
Det er bred enighet om at oljealderen nærmer seg slutten, men de største politiske partiene og oljeindustrien selv er ikke enige med FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået (IEA), som sier at det ikke er plass til noen nye olje- og gassfelt. Dette forsinker den nødvendige grønne omstillingen i Norge.
Mange tusen høykompetente arbeidsfolk er fanget på en arbeidsplass med en usikker framtid, og mange studenter utdannes til en bransje som vil legges ned i løpet av deres yrkesaktive liv.
Norske oljearbeideres kompetanse og kunnskap er uvurderlig inn i utviklingen av nye, samt utvidelsen av eksisterende industrielle prosjekter. I en grønn omstilling må disse menneskene tilbys gode, trygge jobber i relevante sektorer. At så store ressurser låses til oljebransjen, gjør at andre næringer ikke slipper til.
Dersom vi ikke får til en politisk styrt og rettferdig grønn omstilling, vil konsekvensen bli en fullstendig oljekræsj den dagen olje plutselig ikke er lønnsomt lenger.
Hvordan vi jobber for grønn omstilling
Siden 2014 har vi jobbet tett med andre miljøorganisasjoner, kirken og viktige deler av fagbevegelsen for en rettferdig, grønn omstilling. Vi har gått foran for å kreve at vi slutter å lete etter ny olje og gass, og heller prioriterer andre industrier. Gjennom blant annet konferansen Broen til framtiden jobber vi for at politikerne legger en konkret plan for en rettferdig omstilling og nye, grønne arbeidsplasser.
Det norske samfunnet og økonomien vår har gjennomgått store politisk styrte omstillinger på kysten tidligere. Norsk skipsfart fikk et voldsomt skudd for baugen da verden omstilte seg vekk fra seilskuter, som Norge hadde vært ledende i å bygge. Det tok 50 år før skipsfarten igjen blomstet i Norge, først med dampteknologi, og senere med moderne tankskip.
Vi jobber både opp mot politikerne og fagbevegelsen for å sikre at det tar mindre enn 50 år å få til omstilling på kysten denne gang.

Hvordan du kan bidra til grønn omstilling
– Snakk med venner og kjente om temaet.
– Støtt miljøorganisasjoner.
– Skriv under på opprop, delta i demonstrasjoner og debatter om temaet, eller arranger din egen.
– Engasjer deg på sosiale medier eller skriv leserinnlegg, og løft temaet på jobb, skole eller i foreninger du er med i.
– Meld deg inn i en fagforening som aktivt jobber for en rettferdig grønn omstilling.
– Kontakt politikere lokalt eller nasjonalt og delta i demokratiske prosesser som folkemøter og valg.
– Stem på et parti med god politikk for klima og miljø. Se vår velgerguide før stortingsvalget 2025 her.
– Bruk makten din som forbruker – kontakt selskaper og krev at de forbedrer seg.
– Engasjer deg sammen med oss i Greenpeace:
-
Valg 2025: Vi stemmer olja ut av Stortinget, for klima og miljø
Nordmenn flest ønsker å ta vare på natur og klima, og vi fortjener politikere som også gjør det. Derfor stemmer vi på et grønt parti i stortingsvalget 2025.
-
Bli Greenpeace-aktivist
Det første steget mot å bli Greenpeace-aktivist er å delta i kurset “Introduksjon til sivil ulydighet”. Her får du lære mer om sivil ulydighet og kraften i fredelige aksjoner. Registrer deg i dag.
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
Nyheter om grønn omstilling
Hold deg oppdatert på arbeidet vårt om rettferdig omstilling her.
-
Seks gode nyheter for klima og miljø fra første del av 2025
Vi vinner stadig nye grønne seire! Her kan du lese om gode nyheter for klima og miljø fra starten av 2025.
-
Sirkulær økonomi: Fire ting du burde vite
Ved å innføre en sirkulær økonomi der vi bruker produkter og naturressurser om igjen, kan vi ta bedre vare på klima og miljø. Lær mer om sirkulær økonomi her.
-
Fordeler og ulemper med fornybar energi
Vi helt nødt til å satse på fornybar energi. Men hvilke former for fornybar energi gjør egentlig minst skade på natur, klima og miljø?
Lær mer om sakene

Global oppvarming

Klimaavtaler

Konsekvenser av klimaendringer
Utforsk andre temaer

Energi

Natur

Hav

Skog og landbruk
