(from left to right) Farah Yasmin Obaidullah (Ocean advocate and founder Women4Oceans), Sofia Tsenikli (Senior political strategist, Greenpeace International), Javier Bardem (Actor and environmental activist), Sandra Schöttner (Marine biologist and political project lead for the “Protect the Oceans” campaign, Greenpeace International) and Jennifer Jacquet, (Environmental scientist, New York University)

Javier Bardems tale til FNs delegater, som deltar i forhandlingene om en internasjonal hav-avtale

Jeg er utrolig heldig som har fått besøke vår planets frosne verden.

I fjor ble jeg med på en Greenpeace-ekspedisjon til Antarktis for å undersøke hvordan det står til med havet, og for å fortelle om det utrolige mangfoldet jeg så der til de som aldri får sjansen til å se det selv.

Jeg så pingviner hoppe ut i vannet, jeg så isen skinne i utallige toner av hvitt og blått, en verden full av undere og majestetiske hvaler. Sammen med en forsker fikk jeg så vidt plass i en liten u-båt for å dykke ned i havdypet hvor kun et fåtall mennesker hadde vært før. Jeg følte meg omfavnet av natur.

Derfor var jeg også så frustrert over å se at den antarktiske havkommisjonen (som dere kaller CCAMLR) kastet bort muligheten til å beskytte det antarktiske havet, ved å feile i forsøket på å opprette et enormt, marint verneområde. Til tross for vitenskapelig bevis kunne noen få land blokkere for marint vern, for å beskytte sine kortsiktige økonomiske interesser. Dette er et mikrokosmos av det ødelagte systemet vi lever i. Jeg oppfordrer dere til ikke å gjenta denne tabben.

Vi er alle omringet av hav på denne blå planeten vår, selv om vi – i et rom som dette – kan føle oss distansert fra det. Kanskje er det derfor så mange av truslene mot havet føles er så distansert fra hjertene våre: plastforurensning, overfiske, gruvedrift på havbunnen, oljeboring, havforsuring og sist men ikke minst, klimasammenbrudd.

Javier Bardem in Times Square, surrounded by Protect the Oceans banners.

Havet er nå under mer press enn noen annen gang i historien. Nå står vi overfor et veiskille. dere bærer alle et enormt ansvar, induviduelt og kollektivt, for å velge den riktige veien videre.

Jeg kan ikke la være å føle at vi som levende vesener på denne dyrebare planeten er på vei inn på et veldig farlig spor. Du trenger ikke å være en ekspert for å forstå hva som holder på å skje. Alt du trenger å gjøre er å lytte til vitenskapen og de mange signalene naturen sender oss.

Havet er på randen av kollaps, og vi mennesker har spilt en stor rolle i dette. Nå må vi alle gjøre vårt for å stoppe dette – spesielt alle dere i dette rommet.

Uten havet ville jorda simpelthen ikke fungert. Og det er DERE, delegatene HER og NÅ, som har blitt gitt dette enorme ansvaret. Dere står ved et veiskille. Dere har en historisk mulighet til å gjøre vei i vellinga. Ikke bare for det marine livet i internasjonalt farvann, men for hele planeten vår, for de millionene av menneskene som er avhengige av et sunt hav for å overleve og for våre barn og framtidens generasjoner som vi skal overlevere denne planeten til.

Jeg er en av de mange som vil at dette skal skje. Det er en voksende bevegelse med millioner av mennesker utenfor dette rommet som krever at havet beskyttes, og med det også hvaler, skilpadder, pingviner og alt det andre utrolige livet som havet huser. Verden følger med mens dere forhandler denne hav-avtalen, og denne gangen har vi rett og slett ikke råd til at dere feiler. Jeg kom hit for å gjøre min del og nå ber jeg dere om å gjøre deres, ved å forplikte dere til en sterk avtale vi kan være stolte av. En avtale som faktisk kan skape trygge havner for livet i havet.

Havet tilhører oss alle, men dets skjebne ligger nå i deres hender. Instinktet til å beskytte er et av menneskets edleste trekk. Vær så snill, legg dette prinsippet til grunn. Vær så snill, beskytt havet.

 

Beskytt havet

Fra klimaendringer til overfiske – havene våre står overfor større trusler enn noensinne. Bli med og krev at FN-landene innfører en sterk global havavtale som gjør det mulig å verne minst 30 prosent av verdenshavene våre.

Vær med