Demonstration in Berlin for Peace in Ukraine. © Mike Schmidt / Greenpeace
© Mike Schmidt / Greenpeace

Det var et sjokk å våkne opp til nyheten om krig i Europa i forrige uke. Våre tanker og dypeste medfølelse går til de som er fanget i grusomhetene.

Mennesker på flukt, splittede familier og tap av liv er nok en gang virkelighet. Uansett hvor og når en slik tragedie måtte finne sted, skjærer det i hjertet. At det nå skjer her i Europa og ikke langt fra oss selv, gjør det bare enda mer skremmende. 

Greenpeace sine ansatte og frivillige i Øst-Europa er klare for å ta imot de familiene og menneskene som akkurat nå forsøker å forlate Ukraina. Greenpeace har ikke et kontor i Ukraina, men siden slutten av forrige uke har kollegene våre i Polen, Ungarn, Slovakia, Bulgaria og Romania hatt fullt fokus på denne oppgaven. Vi er i kontakt med humanitære organisasjoner og tilbyr vår ekspertise, fasiliteter og materiell. De første sendingene med utstyr er allerede på plass ved grensa. 

Vi er vant til å operere i felt. Vi har ansatte og frivillige som er trent til denne slags situasjoner. Vi har feltkjøkkener som kan tilby et varmt måltid, og batterisystemer drevet av solcellepaneler som kan lade opp mobiltelefoner. Vi har kontorer og lagerbygninger som nødhjelpsinnsatsen kan koordineres fra.

I det store og hele virker det kanskje ikke som mye, men å få strøm på mobilen er kanskje akkurat det som skal til for at en søster igjen kan få kontakt med broren sin, eller en far med sin datter. 

Derfor involverer Greenpeace seg

Greenpeace er en miljøorganisasjon, så hvorfor involverer vi oss i denne konflikten, spør du kanskje?

Først og fremst fortsetter arbeidet vårt for en reell grønn omstilling, og det er ingen hemmelighet at også i denne krigen spiller gass og olje en stor rolle. Men som du sikkert vet, betyr halvparten av navnet vårt fred, og arbeidet for fred er en viktig del av organisasjonen vår. Det er dessverre langt fra første gang at vi har appellert til nedleggelse av våpen eller satt det daglige arbeidet vårt til side for å hjelpe mennesker i nød. 

I 1985 bisto Greenpeace med evakuering av Marshalløyenes befolkning etter forurensning med radioaktive nedfall fra atomprøvesprengninger over Stillehavet. Vi seilte med nødhjelp til Haiti etter det voldsomme jordskjelvet i 2010, og til Filippinene etter de store ødeleggelsene fra tyfonen i 2012. I 2015 og 2016 var de dyktige båtførerne våre med på redningsarbeid til sjøs sammen med Leger uten grenser da desperate barn og voksne på flukt fra krigen i Syria prøvde å krysse farvannet mellom Hellas og Tyrkia i særdeles utrygge fartøy. 

Politisk press på Putin

I situasjoner som denne er medfølelse, solidaritet og nestekjærlighet helt nødvendig. Vi må aldri vende ryggen til mennesker i nød.

Samtidig er det svært viktig å øve politisk press på Putin, ikke minst i Russland. Sammen med en rekke andre organisasjoner, har kontoret vårt i Moskva gått kraftfullt ut mot krigen. Vi er også dypt bekymret for faren for bruk av atomvåpen. Ekspertene våre overvåker situasjonen fra time til time.

Med håp om fred i Ukraina og alle andre steder.