Samme dag som Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, talte for Stortinget, kunne vi dokumentere at en rekke norske rederier bidrar til å frakte russisk olje til markedet. Det er uakseptabelt at norsk næringsliv sponser Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Eksporten av fossil energi er en av Russlands hovedinntekter. Uten fossil energi vil krigen stoppe opp. Derfor krever Greenpeace en umiddelbar boikott av russisk olje, kull og gass.

Undersøkelser vi har gjort viser imidlertid at norske rederier medvirker til nettopp eksport av russisk olje. Ett av disse rederiene er Viken Shipping. Flere medier har dekket avsløringen tirsdag, blant annet NRK, E24 og Dagens Næringsliv.

Viken Shipping AS er et norsk rederi med hovedkontor i Bergen. De eier skipet Solviken, et stort råoljetankskip med en kapasitet på 123 862 m3 olje. Den 24. marsforlot tankskipet den russiske havnebyen Novorossijsk og ankom Burgas i Bulgaria den 26. mars. Tankeren var lastet med 80 000 tonn råolje, chartret av Litasco, som har hovedkontor i Sveits. Litasco er kontrollert av den russiske energigiganten Lukoil.

Vi kan også dokumentere at Viken Shipping eier ytterligere fire tankskip som akkurat nå eller de siste dagene har transportert eller er på vei for å transportere lignende last fra Russland: Norviken, Inviken, Breiviken og Utviken.

Norske oljetankere i Svartehavet 30. mars 2022.
Kilde: Marine Traffic

Dessverre er ikke Viken Shipping det eneste norske selskapet som finansierer krigen. Vi har avdekket at flere norske selskaper har opprettholdt sin oljetransport fra Russland siden krigen brøt ut for en måned siden. Dette vil vi dokumentere i de kommende dagene, etter hvert som vårt research-team graver i norske rederiers virksomhet.

Skriv under: Boikott russisk olje

Det er uakseptabelt at norsk næringsliv er med og finansierer Russlands angrepskrig mot Ukraina. Stå sammen med oss og støtt kravet om boikott av russisk olje.

Vær med

Olje sponser krigen i Ukraina

Koblingen mellom russiske oligarker og Russlands kapasitet til å drive angrepskrig mot Ukraina er godt etablert i både norsk og europeisk politikk. Lukoil produserer over 2 prosent av verdens olje. Deres eier og administrerende direktør, Vagit Alekperov møtte Putin senest i februar, sammen med flere andre ledende russiske forretningsmenn. Likevel står hverken Lukoil, Litasco eller Vagit Alekperov for øyeblikket på EUs sanksjonsliste mot Russland. Greenpeace mener Viken Shippings pågående forretningssamarbeid med russiske oljegiganter er grovt umoralsk.

Handlingen er også hyklersk, ettersom Viken Shipping nylig forpliktet seg til det de kaller «moralsk shipping» ved å fraråde sine kunder å laste russisk olje. Å frakte russisk olje én måned etter krigens start er det stikk motsatte av moralsk shipping.

EUs utenriksministre vurderer for øyeblikket en femte sanksjonspakke som skal omfatte stans av russisk import av fossil energi til EU. Greenpeace krever at Utenriksdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og utenriksminister Anniken Huitfeldt klargjør overfor EU at Norge støtter en utvidelse av sanksjonslisten som inkluderer Lukoil og lignende selskaper. I tillegg må vi, uavhengig av EU, forby norske rederier å frakte russisk olje og bruke russiske havner.

Vi har opplyst regjeringen og Norges Rederiforbund om forholdene. Vi krever at disse handler umiddelbart.