Det er et klimaopprør på gang blant ungdommen. I dag samles ungdommer verden over i over 2000 byer i 120 land for å si klart ifra: Verden trenger klimahandling!

 

Her hjemme i Norge har ungdommens klimaopprør ligget og ulmet lenge, og flere fredagsstreiker for klimaet har allerede blitt gjennomført, mange deltar på den globale streikedagen i dag og neste fredag arrangerer Natur og Ungdom nasjonal klimastreik. I går tjuvstartet ungdom i Bergen på den globale aksjonsdagen som har spredt seg som ild i tørt gress. Tusenvis ungdommer samlet seg på Torgallmenningen for å si klart ifra til politikerne at de må skjerpe seg. Ungdommen som skal leve lengst med klimaendringene, og som fortsatt ikke har stemmerett, er de som nå drar lasset i klimakampen. Takk. Takk til alle sammen.

Samtidig som rekordmange samlet seg til klimakamp i Bergen gikk regjeringen ut og ville kalle inn til et “klimatoppmøte” for å roe gemyttene og komme de klimastreikende ungdommene i møte. Jada, toppmøte med hermetegn. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner berømmet til NTB det ungdommelige engasjementet. Standard praksis altså, klapp på skulderen og “det er bra dere er engasjerte” er det ungdommen blir møtt med. For all del, ungdomsengasjement er bra, men det kan ikke være responsen til de klimastreikende ungdommene. Og det er heller ikke bra at den politiske handlingslammelsen i møte med klimaendringene nå er så omfattende at tusenvis av ungdommer og til og med barn ser seg nødt til å streike fra skolen for å få fortgang i klimakuttene vi vet trengs.

Og som om ikke invitasjonen til “klimatoppmøte”, ispedd kritikk av klimastreikene, var provoserende nok å være vitne til, sendte regjeringen også ut nye oljelisenser på høring. 90, NITTI, nye områder vil de dele ut. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg lover fortsatt full trøkk i norsk oljenæring. En næring som både er den største klimasynderen i Norge, og som med eksporten av olje og gass gjør Norge til verdens 7. største eksportør av klimagasser.

Så mens regjeringen vil lytte til ungdommens innspill fortsetter de politikken som vil sette fyr på verden, bokstavelig talt. Og det er jo smått ironisk at kunnskapsminister Sanner oppfordrer ungdommen til å droppe streiken og heller komme på skolen for å lære mer om hvordan vi stopper klimaendringene. Jeg håper og tror nemlig at naturfagsundervisningen er god nok til at alle skoleungdommer kan fortelle Sanner hvordan man best gjør det – nemlig ved å stanse forbrenningen av fossil energi, og da også norsk olje og gass.

Skal regjeringen ta ungdommen på alvor må de gjøre noe som ikke har blitt gjort siden 1990. De må starte å kutte i klimagassutslippene her hjemme. Samtidig må de stanse all nye leting etter mer olje og gass. Mer olje og gass som FNs klimapanel er klare på at ikke kan utvinnes om vi skal stanse de verste klimaendringene. Høyre har en ypperlig anledning til å bruke landsmøtet som starter i dag til å stake ut en ny kurs. Dessverre ser det ikke så lovende ut. For mens en i Ap i alle fall har begynt å se norsk olje- og klimapolitikk i sammenheng, er det få signaler som tyder på at Høyre er klare til det samme. Inntil det skjer må ungdommen fortsette å streike for framtida. For det funker. På bare noen måneder har ungdom verden over kommet sammen, og dere er i ferd med å endre verden. Takk!