Bannere med teksten #StopRosebank og "Stop Equinor" forbindelse med overlevering av Stop Rosebank-signaturer i London.
350.org, Friends of the Earth Scotland, Parents For Future, Tipping Point UK, Uplift og Greenpeace leverte et brev til statsministerboligen i Downing Street i London, signert av over 130.000 mennesker. De krevde at myndighetene i Storbritannia stopper oljefeltet Rosebank.
© Angela Christofilou / Uplift

I dag ble det kjent at britiske reguleringsmyndigheter har godkjent Equinors søknad om å åpne Rosebank, det største uutviklede oljefeltet i Storbritannia. 

Her er fire grunner til at oljefeltet Rosebank må stoppes: 

1. Rosebank-feltet vil bli en klimabombe

Rosebank er det største uutviklede oljefeltet i Storbritannia og er anslått til å inneholde hele 500 millioner fat oljeekvivalenter. Hvis olja og gassen fra feltet brennes, kan det føre til mer CO2-utslipp enn de årlige utslippene fra verdens 28 lavinntektsland, eller 700 millioner mennesker i det globale sør. Dette er de samme 700 millioner menneskene som har bidratt minst til klimaproblemene. 

Rosebank er forventet å produsere olje fram til 2051, lenge etter at verden må ha omstilt seg til fornybar energi. 

Klimavitenskapen er soleklar: Vi har ikke plass til noen nye olje- og gassprosjekter hvis vi skal nå 1,5-gradersmålet. At Equinor starter opp Storbritannias største uutviklede oljefelt midt i en klimakrise, beviser at løftene om grønn omstilling er ren løgn. 

LES OGSÅ: Grønnvasking: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite

2. Rosebank vil true sårbare marine verneområder og arter 

Rørledninger fra Rosebank vil gå gjennom et marint verneområde, Faroe-Shetland Sponge Belt, og potensielt skade dette skjøre økosystemet og artene som lever der. Området som vil bli påvirket av Rosebank-utbyggingen, er viktig for en rekke arter av delfiner og hvaler, sjøfugler og kommersielle arter som hyse.

Analyser viser at oljesøl fra Rosebank kan få alvorlige konsekvenser for minst seksten britiske marine verneområder, og potensielt nå helt til Norge. 

Equinors utvikling av Rosebank-prosjektet står i sterk kontrast til den norske regjeringens løfter om å verne 30 prosent av verdens hav innen 2030.

LES MER om Equinors kontroversielle utenlandsprosjekter her

3. Britiske skattebetalere vil sitte igjen med regninga

Det er ikke bare klima og natur som vil lide hvis Equinor får utvikle Rosebank. 90 prosent av reservene skal eksporteres, og inntektene vil ikke komme britene, som sliter med høye leve- og energikostnader, til gode. Attpåtil vil Equinor motta enorme skattelettelser og subsidier for å bygge ut feltet, mens britiske skattebetalere sitter igjen med regningen

LES OGSÅ: Seier: Equinor utsetter Bay du Nord i Canada

4. Rosebank møter protester – vil sverte Norges klimaomdømme

Equinors Rosebank har møtt sterke protester og vitenskapelig og politisk motstand. Mer enn 160,000 mennesker har skrevet under på en underskriftskampanje mot feltet, et åpent brev mot Equinors planer har blitt signert av mer enn 700 forskere, og Stop Rosebank-kampanjen har fått støtte på tvers av politiske partier

Rosebank-prosjektet er nok et grelt eksempel på hvordan vårt statseide oljeselskap aktivt motarbeider Norges klimaforpliktelser og statens forventninger til statseide selskaper.

I forrige uke ble Norge nektet talerstol på FNs generalsekretær sitt klimatoppmøte i New York på grunn av regjeringens mangelfulle klimapolitikk og fortsatte satsing på å lete etter mer olje og gass. Så lenge Equinor fortsetter å åpne nye kontroversielle oljeprosjekter verden rundt, har Norge ingen legitimitet i globale klimamøter. Det er på høy tid at næringsminister Jan Christian Vestre griper inn og hindrer at Equinor fortsetter å bli en skamplett for Norge. 

Bli med og protester mot Rosebank og Equinors andre utenlandsprosjekter, signer oppropet vårt her.


Mer fakta om Equinors Rosebank-prosjekt

DEL nyheten om at Rosebank er godkjent med venner og kjente, og vær med på å øke presset.

Demonstrasjon i Mar del Plata i Argentina mot norske Equinors planer om oljeleting i Argentinahavet (Mar Argentino). © Diego Izquierdo / Greenpeace
Signer: Stopp Equinors utenlandsprosjekter

Equinor jobber for å åpne nye, kontroversielle utenlandsprosjekter, som Rosebank i Storbritannia og Bay du Nord i Canada. Dette må stoppes, signer oppropet!

Vær med