Sandnes: Rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april-mai. Nå har aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil plassert vrakrester fra ekstremværet rundt huset til en av klimakrisens største pådrivere: oljesjef Anders Opedal.
Greenpeace-aktivister leverte vrakrester fra ekstremvær på døra til Equinor-sjefen
Aktivistene gjorde grundige forberedelser for å forsikre seg om at ingen var hjemme, før de leverte ødelagte møbler og andre flomrester på døra til Equinor-sjefen. Et kjøleskap, en sprinkelseng og noen herjede barneleker er noe av det som nå fyller den ellers velstelte hagen.
– Jeg vet at det er personlig å oppsøke Opedals hjem, men det er dypt personlig å miste mennesker du er glad i og alt du eier som følge av klimakrisens ødeleggelser. Disse gjenstandene kommer fra hjem i Brasil som nå er totalvraket av styrtregn, sier den brasilianske Greenpeace-aktivisten Claiton Wuaden Junior, som deltar i aksjonen.
Han var med på opprydningen i Brasil etter flommen der 183 mennesker mistet livet og flere hundre tusen måtte rømme fra husene sine.
LES MER: Ofre for ekstremvær i Brasil forteller: – Det så ut som en krigssone
Fredelig aksjon for å minne Anders Opedal på det personlige ansvaret hans
Spania opplevde nylig en historisk flomkatastrofe, og ekstremværet «Jakob» har herjet på vestkysten i Norge. Det er likevel i det globale sør klimakrisen rammer folk hardest, noe Greenpeace setter fokus på med denne aksjonen.
– Oljesjef Anders Opedal får over 20 millioner i lønn og bonus for å forverre klimakrisen med mer olje og gass. Med rester fra folks ødelagte hjem vil vi minne Opedal på det personlige ansvaret han har for at selskapet fortsetter å investere i mer klimafiendtlig olje og gass, stikk i strid med forskernes advarsler, sier Halvard Raavand, nestleder i Greenpeace, som er på plass ved aksjonen.
Han understreker at aktivistene gjorde grundige forberedelser for å forsikre seg om at ingen var hjemme under den fredelige og symbolske aksjonen, og for å unngå noen form for skade på eiendommen. I tillegg ble både Equinor og politiet informert da aksjonen startet.
LES MER: Hvorfor og hvordan Greenpeace bruker sivil ulydighet og ikke-voldelige aksjoner
Spørsmål og svar om Greenpeace-aksjonen
Equinors olje- og gassvirksomhet fyrer opp under klimakrisen, som forårsaker død og ødeleggelse over hele verden. Millioner av mennesker drives på flukt vekk fra hjemmene sine.
I en tid hvor forskerne sier at vi må slutte med olje og gass dersom vi skal unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene, fortsetter Equinor å åpne nye og kontroversielle oljeprosjekter verden rundt.
Siden 1988 har 100 fossile selskaper, inkludert Equinor, stått for 71 prosent av globale klimautslipp. En analyse fra Climate Analytics viser at Equinor må ut med 400 milliarder dollar, dersom de skulle betalt for klimaskadene fra virksomheten deres fra 1985 til 2018.
Vi ser nå ekstremvær i nyhetene på nesten daglig basis. I mai hadde Brasil sin verste flom på 80 år, der 183 mennesker mistet livet og rundt en halv million måtte evakueres fra hjemmene sine.
På tross av klimaforskernes klare advarsler om at global oppvarming øker sannsynligheten og forsterker slike værhendelser, planlegger Equinor å utvide sin oljevirksomhet i både Brasil og en rekke andre land.
Mer enn 99 prosent av Equinors energiproduksjon er fossil, og 80 prosent av investeringene går til fossil energi.
Equinors administrerende direktør, Anders Opedal, har det øverste ansvaret for selskapets satsing på ny olje og gass.
Da han ble utnevnt som leder i 2020, uttalte styret at han var «den rette personen til å videreutvikle Equinor som en drivkraft i det grønne skiftet.» Fire år senere utgjør fossilt brensel fortsatt 99 % av Equinors produksjon, og selskapet satser på store olje- og gassprosjekter globalt.
Ledere i fossilbransjen som Anders Opedal tar hver dag avgjørelser som vil føre til mer ekstremvær som ødelegger folks hjem, levebrød, lokalsamfunn og kultur. Det er på tide at disse lederne stilles til ansvar for sine handlinger. I 2023 tjente Anders Opedal 20,7 millioner kroner.
Greenpeace har gjentatte ganger forsøkt å arrangere møter med Anders Opedal på Equinors kontorer. Vi har også tatt opp våre bekymringer på Equinors generalforsamlinger. Forrige uke tok vi med oss noen av vrakrestene til Equinors kontor på Fornebu, men Opedal nektet å møte oss.
Klimakrisen rammer hardest dem som har bidratt minst, særlig i det globale sør. Som leder for et av verdens største oljeselskaper må Opedal holdes ansvarlig for Equinors påvirkning på klimaet. Det er rettferdig at de som fyrer oppunder klimakrisen holdes ansvarlige for ødeleggelsene.
Selv om vi konfronterte Opedal direkte, tok vi alle nødvendige forholdsregler for å sikre at aksjonen ble utført på en trygg og fredelig måte. Dette innebar blant annet å ringe på døren to ganger for å sjekke at ingen var hjemme.
Vrakrestene ble samlet inn av Greenpeace-aktivister etter den katastrofale flommen i delstaten Rio Grande do Sul i april–mai.
Innsamlingen ble gjort i to faser i byen Canoas og midlertidig lagret i et lager i Porto Alegre. De fleste materialene ble samlet inn på avfallsplasser langs offentlige veier, mens noen gjenstander fra berørte personer er donert til oss. Overlevende etter ekstremværet ga disse gjenstandene til Greenpeace, sammen med sine vitnesbyrd, i full støtte til våre krav om at klimaødeleggere må slutte å bore og begynne å ta ansvar.
Vrakrestene ble sendt med skip fra Brasil til Tyskland, fordi dette er den mest klimavennlige måten å frakte gjenstander på. Derfra ble gjenstandene fraktet med lastebil til Norge.
Global oppvarming gjorde ekstremværet i Brasil dobbelt så sannsynlig
– Jeg har sett venner og familie måtte lide på grunn av ekstremværet som Equinor har vært med på å skape under Opedals ledelse, sier den brasilianske Greenpeace-aktivisten Claiton Wuaden Junior.
– Jeg blir lei meg og forbannet av at Equinor bidrar til klimaendringer, ekstremvær og tap av menneskeliv. Derfor har jeg nå returnert vrakrestene fra denne katastrofen til Equinors øverste sjef. Jeg håper inderlig at dette vil være en skikkelig vekker for Opedal om hvilken lidelse han bidrar til, sier han.
Flommen i Brasil i mai var den verste på over 80 år. Klimaforskere har slått fast at global oppvarming gjorde ekstremværet dobbelt så sannsynlig og nærmere 10 prosent mer ekstremt. Equinor er på en liste blant de 100 mest klimaforurensende selskapene i hele verden, og utslippene fra Equinors olje og gass har bidratt til økningen vi nå ser i ekstremvær.
FN, Det internasjonale energibyrået og utallige klimaforskere sier at verden ikke tåler mer olje og gass, om vi skal unngå de verste konsekvensene av klimaendringene.
LES OGSÅ: Equinors Rosebank-felt vil bidra til okkupasjonen av Palestina
Equinor produserer 99 prosent fossil energi under Anders Opedals ledelse
– Under Anders Opedals ledelse forblir 99 prosent av energien Equinor produserer fossil, og selskapet jobber for å åpne flere store fossilprosjekter verden rundt, inkludert to gigantprosjekter i Brasil, oljefeltet Bacalhau og gassfeltet Raia. Dette vil bidra til mer ekstremvær som raserer hele samfunn og tar liv, sier Raavand.
Equinor er blant deltakerne på årets klimatoppmøte i Baku i Aserbajdsjan, der verdens ledere skal diskutere klimafinansiering. Greenpeace krever at det må innføres en global karbonskadeskatt for å sikre at fossilindustrien holdes ansvarlig for tap og skade selskapenes salg av olje og gass medfører.
Klimakrisen fører til mer ekstremvær som flom, stormer og skogbranner. Olje- og gasselskaper som Equinor, som har bidratt mest til klimaendringene, bør betale.
Vær med