Protest mot Equinors Rosebank-prosjekt i Storbritannia © Angela Christofilou / Uplift
Motstanden mot Equinors Rosebank-prosjekt og samarbeid med israelsk-eide Ithaca Energy øker, både i Norge og i Storbritannia. © Angela Christofilou / Uplift

De siste to årene har Equinor samarbeidet med Ithaca Energy om Rosebank-prosjektet. Ithaca Energy er et israelsk-eid selskap som knyttes til brudd på menneskerettigheter og folkeretten i palestinske områder. Nå klager vi inn Equinors brudd på åpenhetsloven til Forbrukertilsynet. 

Rosebank er Storbritannias største uutviklede oljefelt. Equinor er operatør og majoritetseier på feltet, som de eier sammen med Ithaca Energy. Feltet er svært kontroversielt. Oljen fra Rosebank vil skape om lag 200 millioner tonn CO2, mer enn de samlede årlige utslippene fra verdens 28 fattigste land. I tillegg vil utbyggingen forstyrre og forurense et marint verneområde. Av disse grunnene er feltet saksøkt av blant annet Greenpeace i Storbritannia.

Klagen handler om Equinors partner på Rosebank-prosjektet, Ithaca Energy

Klagen vi leverer onsdag, handler ikke om de enorme konsekvensene Rosebank vil ha for natur og klima. Den handler om Equinors partner på feltet, Ithaca Energy. Ithaca Energy er nemlig et datterselskap av det israelske selskapet Delek Group, som knyttes til grove brudd på menneskerettigheter. Siden Ithaca i praksis er kontrollert av Delek Group, har Equinor en forretningsforbindelse med Delek Group. At Delek gjemmer seg gjennom et datterselskap, endrer ikke det. 

Det er uakseptabelt at Equinor samarbeider med et selskap som Delek Group. Ifølge norsk lov og internasjonale retningslinjer som Equinor er bundet av, plikter selskapet i det minste å informere offentligheten om dette. Det har de ikke gjort. 

Bilde fra en aksjon mot Equinors samarbeid med Ithaca Energy utenfor Equinors kontorer på Fornebu i juni 2024.
Stopp Equinors samarbeid med Ithaca, send e-post til styret

Equinors Rosebank-samarbeid med israelsk-eide Ithaca vil bidra til okkupasjonen av Palestina. Det kan vi ikke akseptere – send en e-post til Equinor-styret nå.

Vær med

Hvem er Ithacas majoritetseier, Delek Group?

Delek Group er et av Israels største energiselskaper. Siden 2020 har selskapet vært oppført på FNs høykommissær for menneskerettigheter sin “svarteliste” over selskaper som driver næringsaktivitet i okkuperte områder på Vestbredden. Israelske bosetninger på okkupert land er i strid med folkeretten. 

KLP ekskluderte Delek Group allerede i 2021 på grunn av “en uakseptabel risiko for medvirkning til brudd på menneskerettigheter i krig og konfliktsituasjoner gjennom sin tilknytning til de israelske bosetningene på Vestbredden.” Oljefondet gjorde det samme i 2023 etter tilrådning fra Etikkrådet på grunn av selskapets aktiviteter i Vest-Sahara, som også bryter folkeretten. 

I april i år avdekket vi at Delek Israel, et annet av Delek Groups datterselskaper, selger store mengder drivstoff til det israelske militæret, IDF. Ifølge våre beregninger selger selskapet nok drivstoff til å fylle tanken på over 700 000 israelske stridsvogner. 

En utregning fra WWF Verdens Naturfond viser at Rosebank-feltet vil gi Delek Group inntekter på mer enn 3,5 milliarder kroner. Equinor vil altså bidra til å berike et selskap kjent for brudd på grunnleggende menneskerettigheter, folkeretten, og som tjener på krigen i Gaza. 

LES OGSÅ: Fem grunner til at Equinors Rosebank-prosjekt må stoppes

Hvilke lover har Equinor brutt?

Under åpenhetsloven er Equinor forpliktet til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å kartlegge og sette i gang tiltak for å stanse, forebygge eller begrense skader som følge av selskapets virksomhet eller forretningsforbindelser. 

I oktober skjerpet regjeringen sin tilrådning til norske selskaper om å unngå handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde folkerettsstridige israelske bosetninger i Palestina.

Flere politiske partier har tatt til orde for at Equinor må avslutte samarbeidet for å forhindre brudd på folkeretten og menneskerettighetene. Det har ikke Equinor gjort. 

I tillegg til åpenhetsloven har Equinor brutt OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, som pålegger selskapet å “kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter”. Equinor er bundet av denne retningslinjen gjennom norsk lov. 

Det er Forbrukertilsynet som har ansvar for håndhevning av åpenhetsloven i Norge. I lys av situasjonen i Palestina, samt at utbyggingen av Rosebank er nært forestående, håper vi Forbrukertilsynet vil prioritere behandlingen av denne saken.

Du kan lese hele klagen vår til Forbrukertilsynet her:

Hva skjer om Equinor blir felt av Forbrukertilsynet? 

Vi ber Forbrukertilsynet om å konstatere at Equinor bryter åpenhetsloven, og forby Equinor mot videre samarbeid med Ithaca Energy. Vi ber også om at Equinor ilegges et gebyr for overtredelsen.

Forbrukertilsynet vil nå behandle klagen. Det er ingen formell grense for hvor lang tid behandlingen vil ta, men Greenpeace har bedt om at saken blir prioritert.

Endrer det noe hvis Rosebank og andre Equinor-prosjekter i Storbritannia skilles ut i et nytt selskap?

5. desember annonserte Equinor og Shell at de planlegger å skille ut olje- og gassprosjektene sine i Storbritannia i et felles selskap som skal drive feltene. Sammenslåingen er ikke godkjent av britiske konkurransemyndigheter ennå. Blir den det, vil det nye selskapet ta over som operatør blant annet på Rosebank-feltet.

Endringen er imidlertid ubetydelig for Equinors menneskerettslige ansvar. Equinor vil like fullt ha en forretningsforbindelse med Delek Group.  

Greenpeace Spania og «Unmute Gaza» viser en illustrasjon laget av den amerikanske billedkunstneren Shepard Fairey «Obey» i Reina Sofía-museet i Madrid for å oppfordre til en umiddelbar våpenhvile i Gaza.
Signer: Equinor må avslutte samarbeidet med Ithaca eid av Israel

Equinors Rosebank-samarbeid med Ithaca vil bidra til brudd på folkeretten i Palestina. Ithaca er eid av et svært problematisk selskap, israelske Delek Group.

Vær med