Aktivist holder et skilt med teksten 'There is no future in fossil fuels. Reject Bay Du nord. Finance a just transition'.
Equinors Bay du Nord prosjekt har møtt sterk folkelig motstand fra lokale miljøvernere, fiskere og urfolk. Her fra en protest i Montreal, Canada. © Jacques Nadeau, Le Devoir

I går kom gladnyheten om at Equinor har utsatt gigantprosjektet Bay du Nord utenfor kysten av Canada. Dette vil mest sannsynlig bety kroken på døra for prosjektet, som har blitt møtt med kraftig motstand, både lokalt i Canada og internasjonalt. Dette er en stor seier for klimaet og naturen, og viser at folkelig motstand nytter i kampen mot fossilindustriens grådighet. 

– Dette er en stor seier for klimaet, naturen og alle som har kjempet mot Equinors gigantprosjekt Bay du Nord. Equinors satsing på nye olje- og gassprosjekter i utlandet er en skamplett for Norge, og stikk i strid med klimavitenskapen og globale klimaforpliktelser, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– Som med Wisting-feltet her hjemme ser vi at det nytter å gjøre motstand mot hodeløse oljeprosjekter. Hvis Norge skal kalle seg en klimaleder, må alle Equinors utenlandsprosjekter stoppes en gang for alle, inkludert Bay du Nord. 

Bay du Nord – et risikabelt gigantprosjekt

Bay du Nord er et gigantisk offshore-prosjekt 500 kilometer nordøst for byen St. John’s i provinsen Newfoundland og Labrador på østkysten av Canada. Dette er et svært risikabelt oljeprosjekt, siden det ligger i et sårbart havområde der det blant annet finnes viktige hvalbestander. Equiterre, en av organisasjonene som kjemper for å stanse Equinors megaprosjekt, har anslått at det er 16 prosent sjanse for et oljesøl her, som kan ta 36 dager å stanse og vil få katastrofale konsekvenser for marint liv. 

Feltet anslås å inneholde mellom 300 millioner og 1 milliard oljefat. Hvis denne olja forbrennes, kan det skape 400 millioner tonn CO2 – på linje med de årlige utslippene fra sju til ti millioner biler.

Bred folkelig motstand mot Equinor

Mer enn 118 organisasjoner har gått sammen for å stanse Equinors Bay du Nord-prosjekt, blant annet gjennom å saksøke myndighetenes mangelfulle godkjenning av konsekvensutredningen, som unnlot å se på store deler av utslippene til feltet. 

I tillegg til de katastrofale konsekvensene for miljø og marine områder, har organisasjonene kritisert Equinors for å ikke tilstrekkelig konsultere eller involvere urbefolkningen i området i prosessen. En av saksøkerne, Mi’gmawe’l Tplu’taqnn Inc. (MTI), en organisasjon som representerer åtte urfolksgrupper i Canada, er tydelige på at dette er et brudd med deres rett til selvbestemmelse og rettigheter som urfolk. Bay du Nord er derfor også et menneskerettighetsspørsmål. 

Motstanden mot prosjektet ble nylig løftet opp på Equinors generalforsamling da Kassie Drodge fra Newfoundland og Labrador holdt et kraftig innlegg om miljøkonsekvensene av Equinors Bay du Nord-prosjekt til Equinors styre og aksjonærer. Kassie var i Norge sammen med aktivister som kjemper mot Equinor i Brasil, Argentina og Storbritannia for å rette søkelyset mot Equinors utenlandsprosjekter og kreve klimahandling fra den norske regjering.

LES OGSÅ: Derfor må Equinors oljefelt Rosebank stoppes

Protest at Equinor's AGM in Stavanger, Norway. © Espen Mills / Greenpeace
Kassie Drodge fra Newfoundland og Labrador utenfor Equinors generalforsamling i Stavanger. Kassie var tilstede på generalforsamlingen sammen med aktivister fra Argentina, Brasil og Storbritannia for å protestere mot Equinors prosjekter og kreve klimahandling fra den norske regjering. © Espen Mills / Greenpeace

LES MER: Equinors generalforsamling: Staten stemte imot sin egen eierskapsmelding

Bay du Nord må stoppes 

Utsettelsen av Bay du Nord er et viktig steg i riktig retning, men kampen er ikke over ennå. Greenpeace vil fortsette å stå sammen med miljøorganisasjoner og lokalbefolkninger verden rundt i kampen for å få stanset Equinors fossile utenlandsprosjekter en gang for alle. 

Demonstrasjon i Mar del Plata i Argentina mot norske Equinors planer om oljeleting i Argentinahavet (Mar Argentino). © Diego Izquierdo / Greenpeace
Signer: Stopp Equinors utenlandsprosjekter

Equinor jobber for å åpne nye, kontroversielle utenlandsprosjekter, som Rosebank i Storbritannia og Bay du Nord i Canada. Dette må stoppes, signer oppropet!

Vær med