Disse suksesshistoriene viser hvordan det å verne deler av havet mot industriell aktivitet kan gjøre en stor forskjell.
Verdenshavene er gigantiske, og i motsetning til områder på land har de ingen grenser. Dyr, vann (og nå dessverre plast) kan bevege seg fritt på tvers av verdenshavene.
Det har fått noen mennesker til å stille spørsmål om marine verneområder faktisk er et effektivt virkemiddel for å beskytte verdenshavene.
Vel, det korte svaret på det er ja! Men om du vil ha mer bevis enn det så kan du lese denne bloggen, med en liste over fire marine naturreservater fra verden over som har gjort en stor forskjell for livet i havet.
1 – Monterey Bay, California
Det marine naturreservatet i Monterey Bay er en fantastisk forvaltningssuksess. Jakt og fiske i disse kystområdene drev dyrelivet her til randen av utryddelse. Men etter at man gjorde området til et marint verneområde 1992 har dyrelivet kommet seg igjen på en fenomenal måte. Nå er området hjem til sjøløver, pelikaner, sjøotere og en rekke andre arter som blomstrer i de rike tangskogene.
Monterey Bay er også en hot-spot for hvalsafarier. Det næringsrike havområdet her tiltrekker seg migrerende hvaler året rundt, fra knølhval til blåhval. Denne nye økoturismen har blitt en ny grunn til å beskytte dette unike området.
2 – Papahānaumokuākea marine national monument, Hawaii
Denne enorme marine nasjonalparken dekker over 1,5 millioner kvadratkilometer, og er med det nesten fire ganger så stort som Norge. Området ble først vernet av President George W Bush i 2006, før Barack Obama senere utvidet verneområdet – og er et eksempel til etterfølgelse når det kommer til å utvise lederskap for havet.
Når Obama utvidet nasjonalparken gjorde han det til verdens største marine verneområde. Det unike området er hjem til over 7 000 arter, hvorav hver fjerde art kun finnes i skjærgården rundt Hawaii. Verneområdet gir beskyttelse til grønne sjøskildpadder, verdens mest truede ande-art, truede hawaiiske munkeseler, millioner av sjøfugler, korallrev og viktige kulturminner.
Inkludert i dette naturreservatet er den berømte koralløyen Midway Atoll, en viktig hekkeplass for tusenvis av albatrosser.
3 – Lamlash Bay, Arran, Skottland
Gode ting kommer i små pakker – i dette tilfellet 2,5 kvadratkilometer med beskyttelse. Lamlash Bay er kanskje ikke verdensberømt ennå, men det er et beskyttet område, eller en “no take”-sone. Området ble beskyttet etter flere år med lokale kampanjer som kjempet for vern.
Øyboerne på Arran lobbet politikere, gjennomførte vitenskapelige studier, snakket med turister og kjempet mot interesser som var imot vern av den vakre Lamlash Bay.
Det rike, skjermede vannet i bukten huser et bredt utvalg av havbunns-planter og -dyr, alle avhengige av ‘maerl’, en merkelig type hard tang som vokser i bukta. Øyboerne visste at det var avgjørende å stoppe området fra å bli mudret av tunge fiskeredskaper for å beskytte dyrelivet som blant annet inkluderer blekksprut og kamskjell.
I dag ser man at lokalsamfunnet i Arran og deres kamp for å verne dette unike området inspirer andre lokalsamfunn til å kjempe for verneverdig natur andre steder.
4 – Rosshavet, Sørishavet
Rosshavet, et av havområdene rundt Antarktis, er hjem til spekkhoggere, pingviner og seler. I 2016 ble dette havområdet endelig vernet etter flere års kamp, og med det et fristed for det rike dyrelivet i Antarktis til å avle og blomstre.
Hva om vi gjorde dette overalt?
Disse solskinnshistoriene vitner om at det er mulig å verne om livet i havet. Men med unntak av Rosshavet ligger alle disse verneområdene i lands nasjonale farvann. Mesteparten av verdenshavene ligger derimot utenfor nasjonale grenser, og mangler beskyttelse. Nå har vi muligheten til å endre det.
Forskere har skissert en enkel, men genial redningsplan for havet: ved å dekke en tredjedel av den blå planeten vår med verneområder kan vi beskytte havet mot fiske, gruvedrift på havbunnen og andre ødeleggende industrier. Her kan du lese mer om forskernes anbefaling i en rapport vi lanserte denne våren.
Lykkes planen vil det være et av de største tiltakene for å ta vare på dyreliv i menneskets historie, og millioner av kvadratkilometer med sårbare havområder vil få den beskyttelsen som trengs.
Det forhandles nemlig om en ny, global avtale i FN, som kan sørge for at vi kan beskytte alt hav, også i områder utenfor nasjonal kontroll.
Dette er unik mulighet til å ta vare på havet, og vi skal gjøre alt vi kan for å sikre en sterk avtale.