Økosystemet i Oslofjorden er i krise. Torsk, sild og brisling er nærmest borte og sjøfugl ligger død langs strender og holmer. Hvordan kunne dette skje? 

I andre episode av Greenpeace Norges podkastserie Kode grønn, tar vi deg med på et dypdykk i Oslofjorden for å se nærmere på hvorfor fjorden som tidligere var full av fisk, nå tilsynelatende er i ferd med å tømmes. Bestandene av kveite, steinbit og uer er for lengst borte, og nå ser det dårlig ut for torsken, lyren og seien også. Hva er årsakene til de urovekkende forandringene og hva kan vi gjøre for å bedre situasjonen? 

Sammen med marinbiolog Henning Røed tar vi deg med på en tur til Bygdøy. Vi får høre om hvordan det var å vokse opp langs Oslofjorden og hvordan livet i fjorden har forandret seg over tid. Henning forklarer oss hva som skjer med økosystemet når vi fjerner toppredatoren i næringskjeden. 

Vi møter også seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Even Moland. Han forteller oss om hvorfor vern er den beste medisinen for utsatte havområder og om hvor den livsviktige lokale torskebestanden ble av. Even tror heldigvis ikke det er for sent å restaurere økosystemet i fjorden, men vi må handle nå. 

Her kan du lytte til Kode grønn:

Spotify, Apple Podcasts og Soundcloud.