
Donald Trump har vært president i 100 dager. I den perioden har han gjort store endringer i USAs klima- og miljøpolitikk. Han har svekket miljøvern, kuttet i klimaforskning og gått etter de som kjemper for å beskytte natur, klima og menneskerettigheter.
Trumps skadelige politikk for klima og miljø
Her er noe av det Trump har gjort i sine første 100 dager som president:
- Trukket USA ut av Parisavtalen og annet internasjonalt klimaarbeid
- Åpnet Alaskas villmark for oljeboring
- Åpnet uberørte og beskyttede marine økosystemer i Stillehavet for industrielt fiske
- Åpnet døra for gruvedrift på havbunnen i amerikanske og internasjonale farvann, i strid med internasjonale retningslinjer
- Fritatt olje- og gassprodukter fra toll
- Stanset investeringer i fornybar energi og i stedet styrket kull, olje og gass ved å svekke reguleringer og fjerne hindringer for fossilindustrien
- Kuttet i klimaforskning og sparket klimaforskere
Se flere eksempler på Trumps angrep på klima og miljø her.
Donald Trumps allierte: Milliardærer og fossilselskaper

Trumps viktigste allierte er en håndfull milliardærer og fossilselskaper som bevisst fyrer oppunder klimakrisa, truer havene våre og skader familier og lokalsamfunn over hele verden.
Et sentralt våpen som brukes mot de som demonstrerer for en grønn og rettferdig framtid, er SLAPP-søksmål. SLAPP står for “Strategic Lawsuit Against Public Participation”, på norsk “strategisk søksmål mot offentlig deltakelse”.
Greenpeace USA og Greenpeace International ble i mars dømt til å betale over 660 millioner dollar, 7 milliarder norske kroner, til oljeselskapet Energy Transfer. Selskapet ledes av milliardæren Kelcy Warren, en av Trumps største støttespillere.
Greenpeace går til motsøksmål mot Energy Transfer
Oljeselskapet Energy Transfer påstod at Greenpeace i USA organiserte protestene i 2016 mot byggingen av oljerørledningen Dakota Access Pipeline. Disse påstandene er helt usanne og uten hold i virkeligheten.
"Søksmål som dette tar sikte på å ødelegge retten vår til fredelig protest og ytringsfrihet" Greenpeace i USA og Greenpeace International sto ikke bak protestene, som oljeselskapet Energy Transfer feilaktig hevder, men deltok (fredelig) i de urfolksorganiserte protestene, i solidaritet.
— Greenpeace Norge (@greenpeace.no) March 20, 2025 at 1:54 PM
[image or embed]
Søksmålet er et direkte angrep på rettighetene våre, mot klimabevegelsen og fredelig protest. Men vi vil slå tilbake. Greenpeace i USA har meldt at de vil anke dommen.
I tillegg har Greenpeace International gått til et motsøksmål mot Energy Transfer. Motsøksmålet skal opp for domstolen i Nederland i juni. Det vil være første gang ny EU-lovgivning mot SLAPP-søksmål prøves ut i rettssystemet.

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med