Black Friday-illustrasjon

Black Friday er et fenomen som har spredd seg fra USA til hele verden, og som forbindes med  attraktive tilbud og shoppinghysteri. Er det den enkelte forbrukers ansvar å takke nei til fristelsene, eller skal vi også se på store bedrifters ansvar for forbruk og overforbruk?

Black Friday og dens ville rabatter er her igjen. Tilbudsplakater tar over butikkfasadene, og reklamepauser og sosiale media fylles med Black Friday-tilbud. Fenomenet ser ut til å vokse hvert år, for i tillegg til Black Friday snakker vi allerede om en hel tilbudsuke, Black Week, og Cyber ​​​​Monday for nettbutikker. Overforbruk er et reelt problem, og med klimakrisen som eskalerer, virker en slik global kjøpefest ufattelig.

Tilbud og konkurrerende priser ser selvsagt attraktive ut, og store bedrifter skaper mer en gjerne kunstige behov for forbrukerne – hvem kan vel klare seg uten en litt større TV eller vinterens trendy støvler? Spesielt hvis prisen er halvert og tilbudet kun gjelder i dag. I tillegg til å skape kunstige behov forvrenger de kommersielle aktørene oppfatningen av hva som er nødvendig. 

Mange av oss hadde tjent på å ha et mer kritisk blikk på forbruksvanene våre, reparere mer og bruke det vi allerede har. I gjennomsnitt forbruker nordmenn altfor mye av jordens minkende ressurser og kaster mengder av brukbare varer.

Den beste og mest effektive måten å senke overforbruk og shoppingvanvidd på er kanskje ikke å skylde på enkeltmennesker? Vi mener at hovedansvaret bør ligge hos de store selskapene som senker prisene på varer som vi egentlig ikke trenger. Effektive måter å påvirke denne forbruksmanien på er for eksempel å gi direkte tilbakemelding til bedriften, å melde seg av e-postlister med unødvendige nyhetsbrev og snakke om overforbruk og kjøpefester med nettverket ditt.

LES OGSÅ: Ti enkle klimatiltak du kan ta i hverdagen

Overforbruk og tap av natur går hånd i hånd

Det er ingen tilfeldighet at vi lever i en verden av overforbruk, samtidig som klimaet blir stadig varmere og tap av natur øker. Vi lokkes til å ønske oss robotstøvsugere og ny hurtigmote, samtidig som vassdrag forurenses, skog hogges for å bli til pappesker, havbunn graves opp og søppel blir flyttet til søppelfyllinger for å rydde veien for nytt overforbruk.


Økende overforbruk og synkende naturressurser henger direkte sammen. I Norge er det stort rom for forbedring. I år passerte vi allerede dagen da vi har brukt opp jordas ressurser, overforbruksdagen eller Earth Overshoot Day, den 12. april. Til sammenligning passerte vi denne dagen 11. august i fjor. Overforbruksdagen kommer tidligere og tidligere, selv om klima- og miljøproblemene diskuteres mer enn noen gang. Hvis resten av verden konsumerte i samme takt som oss, ville vi trengt 3,6 jordkloder for å dekke naturressursene vi forbruker.

Black Fridays LED-lysrefleksjon i sentrum av København minner oss på å ikke å kjøpe unødvendige ting.
Black Fridays LED-lysrefleksjon i sentrum av København minner oss på å ikke kjøpe unødvendige ting.

Reduser forbruket på Black Friday 

Vi oppmuntrer til varsomhet i møte med forbruksfester som Black Friday. For mange selskaper er Black Friday og julesesongen ikke annet enn en anledning til å skape mer fortjeneste, og ikke minst plass til neste års nyheter. Ved å unngå unødvendige kjøp er du med på å redusere forbruket. I tillegg spares både penger og prisen naturen må betale.

LES OGSÅ: Tips til alternative og miljøvennlige julegaver

For mange kan Black Friday være den eneste muligheten til å kjøpe nødvendigheter eller julegaver til sine kjære. Det reelle behovet og de økonomiske utfordringene som mange sliter med nå, er separate saker.

Hvis du føler at Black Friday-rabattene er for attraktive og julegavelisten må kortes ned, kan du vurdere å gi noe som gir mindre utslipp, for eksempel en kinobillett eller et gavekort på massasje? Kanskje menneskene du bryr deg om vil være fornøyd med et løfte om kvalitetstid sammen med deg eller en gave til naturen og den sårbare planten vår? 

Det er verdt å tenke på hva annet du kan gjøre i tilbudsuken. Kan du under Black Week for eksempel logge deg av sosiale medier og eksponere deg selv for mindre reklame? La oss si «nei takk» til den endeløse shoppingmanien sammen og oppmuntre andre til å handle i solidaritet med naturen.