Earth Overshoot Day er dagen da vi har brukt opp alle verdens ressurser for resten av året – og alt ytterligere forbruk er overforbruk. I 2023 falt Earth Overshoot Day den 2. august, men i Norge falt den allerede 12. april, som et av de første landene i verden. Overforbruksdagen i Norge kom hele 16 uker før dagen markeres globalt. Det er på tide at vi håndterer vårt katastrofale overforbruk.

Activist holding placard during climate protest.
En aktivist holder en plakat under en klimademonstrasjon.
© Greenpeace

Hva er Earth Overshoot Day

Hvert år regner Global Footprint Network ut en dato for den såkalte overforbruksdagen, eller Earth Overshoot Day. Etter denne datoen går vi inn i en tilstand av global overforbruk hvor vi er avhengig av forbruket av allerede oppbrukte ressurser.

Utviklingen av jordens samlede forbruk

Utviklingen går i helt feil retning. Earth Overshoot Day er blitt fremskyndet med tre måneder de siste 35 årene.

  • I 1970 falt jordas overforbruksdag 30. desember
  • I 1990 var datoen 10. oktober
  • I 2000 var datoen 22. september
  • I 2022 var datoen 28. juli
  • I 2023 vil vi altså ha brukt opp jordas ressurser allerede 2. august

På verdensbasis anslås det at forbruksvanene våre bidrar til 60 prosent av det totale klimagassutslippet.

LES OGSÅ: Black Friday og kunstige behov: Har forbrukere skylden?

Earth Overshoot Day i Norge: 12. april

Hvor mange jordkloder bruker Norge?

I 2023 faller overforbruksdagen i Norge allerede 12. april. Det betyr at hvis alle hadde levd slik vi gjør i Norge, hadde jordas ressurser for hele året vært brukt opp etter bare tre og en halv måned. For årets resterende åtte måneder forbruker vi nordmenn mer enn verden kan tåle.

Her er statistikk som viser hvor høyt forbruk vi har i Norge:

  • Hvis alle skulle hatt like høyt forbruk som nordmenn, ville vi ha trengt 3,6 jordkloder.
  • Bare 25 land i verden når sin overforbruksdag raskere enn Norge
  • I 2021 konsumerte nordmenn 25 prosent mer enn den gjennomsnittlige EU-borgeren. Bare innbyggerne i Luxembourg hadde et høyere forbruk. Sammenliknet med andre i Europa kjøper vi blant annet mye mer klær og sko, nye møbler og husholdningsartikler.

LES MER om problemet med overforbruk.

Kutt forbruket og bruk makten din som forbruker

Vi vet at det er lett å føle seg maktesløs, men vi kan alle gjøre små endringer som sammen kan ha en stor effekt. Her er fem måter du kan bidra på:

1. Ta små grep i hverdagen

Å leve mer miljøvennlig kan virke vanskelig, men det er mange enkle grep vi kan ta i hverdagen som kan gjøre en stor forskjell, fra å spise mer plantebasert, kjøpe mindre, resirkulere eller gi bort ting du ikke trenger lenger, til å reise mer miljøvennlig. Mange ting som er bra for miljøet kan også hjelpe oss med å spare tid, penger og være bra for fysisk og mental helse. Start smått og se hvordan det går – mestringsfølelsen av å lære noe nytt er en gratis bonus. Her er ti enkle tiltak du kan ta i hverdagen for å kutte forbruket og skåne klima og miljø.

2. Spre ordet og inspirer andre

Fortell venner, familie og kollegaer om Earth Overshoot Day og del tips om hvordan de kan bidra til å redusere sitt forbruk. Hvorfor ikke oppfordre vennegjengen til kjøpestopp eller en vegetarisk måned? Å leve mer miljøvennlig sammen er både morsommere og enklere.

3. Bruk stemmen din

Selv om vi alle kan utgjøre en forskjell gjennom miljøvennlige vaner og handlinger, er det politikerne og næringslivet som må ta de største grepene. Du kan påvirke bedrifter på flere måter, fra å påvirke din arbeidsplass til å bli mer miljøvennlig, til å velge miljøvennlige varer når du er i butikken.

Engasjer deg for å forsinke neste års overforbruksdag

Frivillige i Greenpeace deltar i en aksjon under Black Friday i Oslo.
Frivillige i Greenpeace deltar i en aksjon under Black Friday i Oslo.

Greenpeace er en helt uavhengig organisasjon som av prinsipp ikke tar imot støtte fra myndigheter eller selskaper. Det betyr at vi er helt avhengig av støtten fra engasjerte mennesker som deg for at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt.

Det er mange måter å bidra til Greenpeace sitt arbeid på – fra å dele innholdet vårt i sosiale medier til å bli med som frivillig til å gi et månedlig bidrag.

Bli frivillig

Som frivillig i Greenpeace er du med og utgjør en forskjell for klima og miljø. Her kan du lære mer om frivillighet i Greenpeace og hvordan du kan bidra.

Vær med