Etter to vanskelige og antiklimaktiske uker, er det 27. klimatoppmøtet i Sharm el-Sheik konkludert. Verdens ledere tok noen små museskritt i riktig retning, men klarte likevel ikke å levere på de store løsningene som verden desperat trenger.
Konsekvensene av klimatoppmøtet
Fossilindustrien hadde flere representanter på klimatoppmøtet enn de ti landene som påvirkes mest av klimaendringene hadde til sammen. Derfor fikk mange meningsfulle forslag og initiativer som ville faktisk bidratt til å nå klimamålene, stort tilbakeslag på grunn av forurensernes interesser. Til tross for dette ble det i siste liten etablert et fond for tap og skade for de landene som er minst ansvarlige for og mest påvirket av klimaendringene. På et ellers svært skuffende klimatoppmøte, er dette et skritt i riktig retning og også et av kravene Greenpeace hadde i forkant av møtet.
Etableringen av dette fondet var høyst nødvendig for å begynne å ta tak i effektene av klimakrisa, som allerede berører lokalsamfunn og land rundt om i verden, og representerer et høydepunkt i en ellers skuffende COP. Men en stor del av jobben gjenstår: Å fylle fondet med penger. Det forventer vi at Norge og andre rike land går i bresjen for til neste års klimatoppmøte.
Den største skuffelsen på COP27
Selv om etableringen av et tap og skade-fond absolutt er et viktig musesteg i riktig retning for klimarettferdighet, var det likevel mangel på de syvmilsstegene verden trenger på årets COP. Den største skuffelsen er at politikerne i Sharm el-Sheikh, i likhet med i Glasgow, sviktet når det gjelder nedfasing av fossile brensler. Fokuset deres var på kull, men ikke på olje og gass. FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået IEA er tydelig på at all fossil energi må fases ut for å nå 1,5-gradersmålet.
For første gang stod både rike og fattige land sammen, inkludert Norge, for en slutterklæring som inkluderer nedfasing av alle fossile brensler, inkludert olje og gass. Likevel var ikke dette nok for å overkjøre oljelobbyens innflytelse på konferansen, og Saudi-Arabia, Russland, Argentina og Brasil var med på å blokkere dette forslaget.
Kampen for klimaet fortsetter
Under klimatoppmøtet var klima- og miljøminister Espen Barth Eide tydelig på at 1,5-gradersmålet må holdes i live, og Norge var et av landene som pushet for tydelig språk på utfasing av fossile brensler. Dette er bra, men nå er det likevel viktigere enn noensinne å fortsette å legge press på politikerne for at de skal handle, og at disse fine utsagnene ikke forblir kun det – tomme ord.
Arbeidet for å beskytte planeten tar tid, og det koster å påvirke beslutningstakere og bedrifter til å få til denne omstillingen. Greenpeace er en uavhengig miljøorganisasjon, og tar ikke imot støtte fra næringsliv eller fra myndigheter noe sted i verden. Derfor er enkeltmenneskers engasjement selve ryggraden i Greenpeace. Bli månedlig giver eller gi et engangsbidrag her. Bidraget ditt hjelper alle kampanjene våre.
Vi har forandret verden før, og vi kan forandre verden igjen. Bli med i Greenpeace!
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med