Klimastreikende ungdom i Toronto. Foto: Francesco Mariani under en CC BY-NC-ND 2.0-lisens.

Vi sammenligner kometkrisen i Netflix-filmen Don’t Look Up med klimakrisen i vår verden – og hvorvidt det er for sent å stoppe den eller ikke.

2022 ligger an til å bli det hittil verste året for klimakrisen, så det er passende at den for øyeblikket mest populære filmen på Netflix er en satire om klimaendringer.

I den stjernespekkede filmen Don’t Look Up skildrer regissør Adam McKay en enorm komet på kollisjonskurs med jorda for å representere de virkelige klimatruslene vi står overfor. Astronomene i filmen prøver å varsle pressen om at det haster, og ber USAs president om å ta grep før det er for sent. De blir imidlertid rutinemessig ignorert.

Filmen har flere paralleller med klimakrisen og hvordan vi snakker om den. Et sentralt tema i filmen, er hvordan forskerne sliter med å formidle funnene sine til ulike folk. Selvsagt er også selve filmen et eksempel på høybudsjetts klimakommunikasjon. Vi syns det er spennende at filmen har ført til mange samtaler om hvordan vi kan håndtere klimatruslene. Her sammenligner vi filmens tematikk med klimakrisen i vår verden.

OBS! Spoilere følger.

Hva har filmen Don’t Look Ups kometkrise til felles med dagens klimakrise?

KOMET: Forskere oppdager kometen og ser at den utgjør en trussel.
KLIMA: Forskere har fulgt med på klimaendringer i flere tiår, men urfolkssamfunn har gjort det i århundrer.

KOMET: En komet vil kollidere med jorda om nøyaktig 6 måneder og 14 dager.
KLIMA: Klimaendringer er mer listige enn en enkel nedtelling til ødeleggelse. Gradvise forandringer er vanskeligere å observere. En konkret nedtelling til total ødeleggelse vil være enklere å forklare.

Global Climate Strike in Glasgow, Scotland. © Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace
Studenter og arbeidere deltar i klimastreik i regi av Fridays For Future i Glasgow.
© Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace

KOMET: Kometen er en snikende trussel som ikke rammer noen før den treffer.
KLIMA: På mange måter er klimakrisen her allerede.

KOMET: Kometen vil utrydde alt menneskeliv på jorda.
KLIMA: Klimaendringer vil ikke ramme alle samtidig, og effektene vil ikke være jevnt fordelt på alle folk.

KOMET: USAs president kunne reddet alle hvis hen trodde på forskerne.
KLIMA: Klimakrisen er et kollektivt problem som krever kollektive løsninger. Den er ikke et særamerikansk problem, og kan heller ikke løses av ett enkelt individ.

Dr. Kirsten Thompson, ledende forsker om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise, tar vannprøver for å foreta eDNA-undersøkelser nær Pauletøya ved innfarten til Weddellhavet i Antarktis.

KOMET: Mediene bryr seg ikke om at en planetødeleggende komet raskt nærmer seg jorda, fordi det er en altfor trist historie som ikke selger.
KLIMA: Klimajournalistikken har blitt mye bedre i løpet av de siste fem årene, og det finnes mange svært dyktige klimajournalister. Flere medier har fått egne klimaredaksjoner. Men de store mediene er ikke alltid så flinke til å formidle hvor mye det haster å ta grep mot klimakrisen, og de er ofte for villige til å ta forurensende selskaper på ordet.

KOMET: God forskningsformidling er veldig vanskelig å få til.
KLIMA: Ja, gjett om! Historien om klimaendringer passer ikke inn i en ryddig struktur med tre klare akter. Det finnes ingen magiske løsninger og ingen individuell helt som kan redde dagen i siste øyeblikk.

KOMET: USA kan løse trusselen ved å fyre av atomvåpen mot kometen.
KLIMA: Vi vet hvordan vi kan løse klimaendringene, men det vil kreve en global innsats og at alle handler. 

KOMET: Tech-milliardærer vil ikke redde oss fra kometen.
KLIMA: Tech-milliardærer vil ikke redde oss fra klimakrisen. De rikeste menneskene på planeten er de siste som vil kjenne klimaendringene på kroppen, og mindre motivert til å bekjempe dem. 

KOMET: Kjendiser er dårlige fordi de distraherer oss vanlige folk fra kometen.
KLIMA: Årsaken til klimakrisen er selskaper og regjeringer, ikke enkeltpersoner. Folk kan dessuten interessere seg for flere ting av gangen. På toppen av det hele finnes det en rekke kjendiser som bruker stjernestatusen sin til å peke på klimakrisen. For eksempel skuespillerne i Don’t Look Up.

LES OGSÅ: 5 tips til hva du kan gjøre for klimaet

Skuespiller, mediepersonlighet, forfatter og Greenpeace-aktivist Jane Fonda deltar i ungdommens klimastreik. Folk i Los Angeles og andre steder i USA forlanger klimahandling som monner, og oppfordrer ledende politikere til å ta de unges side framfor fossilselskapene som forurenser planeten for egen vinning. 

KOMET: De har bedre sjanser for å løse kometkrisen om de handler raskt. Å vente vil bety at langt mer drastiske midler må tas i bruk.
KLIMA: Vi har bedre sjanser for å løse klimakrisen om vi handler raskt. Å vente vil bety at langt mer drastiske midler må tas i bruk.

KOMET: Alt vi trenger å gjøre, er å tro på forskere.
KLIMA: For å løse klimaendringene, må vi ikke bare tro på forskere, men også urfolk og de samfunnene som befinner seg tett på der utvinning og forbrenning av fossile brensler skjer, samfunn som allerede opplever klimaendringer.

KOMET: Alle kommer til å dø!
KLIMA: Vi vet at rask kollektiv handling kan tas. For eksempel har vi sett folk, myndigheter og næringsliv omstille seg drastisk for å håndtere koronapandemien.

Det er ikke for sent, men vi trenger din hjelp.

Satire trenger ikke å være 100 prosent nøyaktig for å være treffende, da hadde det ikke vært satire. Mens filmen forenkler klimakrisen, har den åpenbart truffet mange på et følelsesmessig plan. 

Vi vil at alle skal vite at vi fremdeles har tid til å løse klimakrisen – men vi trenger at hver og en av dere blir med på kampen. Vi krever ikke engang at dere slutter å bry dere om kjendiser.

LES OGSÅ: Klimakrisen: Fire ting du kan gjøre

Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

Vær med