Bilde fra en klimademonstrasjon i Bangkok © Tadchakorn  Kitchaiphon / Greenpeace
Bilde fra en klimademonstrasjon i Bangkok. © Tadchakorn Kitchaiphon / Greenpeace

Blir du stressa av å lese om klimaendringene, klimakrise og naturkrise? Får du lyst til å gjøre noe for klima og miljø, men vet ikke helt hva? Noe av det viktigste du kan gjøre for å skape endring, er å bli med og legge press på politikere og næringsliv. Her er fire konkrete tips fra oss i Greenpeace Norge.

Føler du deg maktesløs når du hører om FNs siste klimarapport og uttrykk som “kode rød for menneskeheten?”

Det er ikke rart. Den grønne omstillingen går sakte, og politikerne tar ikke grep så raskt som planeten vår trenger.

Derfor vil vi gjerne dele noen tips til hvordan du kan utgjøre en forskjell. I Greenpeace fokuserer vi mindre på ansvaret som enkeltmennesker har for å ta klima- og miljøvennlige valg i hverdagen, og mer på ansvaret som politikerne og andre makthavere har. 

Det er politikerne som i det store og det hele sitter på makten til å gjøre endringer som utgjør en stor forskjell, som å regulere klimaskadelige industrier og innføre miljø- og klimavennlige tiltak og lover.

Men for at politikerne og andre makthavere skal handle, er det viktig at de føler på presset fra vanlige folk.

I denne artikkelen fokuserer vi på endringen vi kan skape når vi står sammen for å legge press på makthaverne. Vil du ha tips til ting du kan gjøre i hverdagen for å leve mer klima- og miljøvennlig, les denne artikkelen.

Her er fire tips til hva du kan gjøre for klima og miljø:

1. Vær med i samfunnsdebatten

Del meninger om klima og miljø i sosiale medier, eller skriv leserinnlegg i lokalavisa for å påvirke politikere og næringsliv i en grønn retning.

2. Skriv under på underskriftskampanjer

En signatur kan kanskje virke liten og ubetydelig, men av erfaring kan underskriftskampanjer bidra til å få politikere til å handle. Politikerne bryr seg naturligvis om hva folk mener. Når vi møter en politiker, er det større tyngde bak kravene våre hvis vi har med oss tusenvis av underskrifter.

I 2015 skrev 50 000 mennesker under et felles opprop for et kullfritt oljefond. Sammen vant vi fram. I Greenpeace jobber vi ut fra prinsippet om at vi er sterkere sammen. Se de aktive underskriftskampanjene våre.

3. Bli med på klimademonstrasjon

Nå som myndighetene har lettet på koronarestriksjonene, kan vi begynne å samles i gatene igjen.
Bli med på klimademonstrasjon eller arranger din egen demonstrasjon eller markering der du jobber, der du bor eller der du går på skole.

Følg Greenpeace på Instagram og Facebook, eller meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få tips til demonstrasjoner og markeringer. Tips til andre du kan følge: Klimabrølet og Fridays for Future.

4. Bli med i en miljøorganisasjon

Når mange nok mennesker kjemper for samme sak, kan vi skape de store endringene. Finn en miljøorganisasjon som jobber med saker du bryr deg om, og finn ut hvordan du kan engasjere deg. Her kan du lese mer om klima- og miljøsakene som vi i Greenpeace jobber med i 2022. Les mer om:

Vær med

Klar for å handle?