Aktivister fra Greenpeace Belgia protesterer mot fossilreklame foran en reklame for en fossilbil i Brussel. Protesten er en del av det europeiske innbyggerinitiativet for å forby fossilreklame og -sponsing.

Equinor bruker enorme ressurser på å grønnvaske den klima- og menneskefiendtlige aktiviteten sin. En stor del av grønnvaskingen går ut på å bruke idrett for å skape et image av samfunnsansvar og bærekraft – såkalt sportsvasking.

Mange nordmenn sitter klistret til skjermen hele vinteren igjennom. Stafetter, lagsprint og den beryktede femmila er store sportsbegivenheter mange vil få med seg. Med kjappe stavtak tar utøverne seg gjennom snødekte skoger, inn på et fullstappet stadion, og veldig ofte for Norges del: opp på seierspallen. Men hva om en av sponsorene bak de norske langrennstalentene også bidrar til en klimakrise som på sikt gjør det umulig å drive med skisport?

LES OGSÅ: Hva er sportsvasking? Vi forklarer, med eksempler

Klimaverstingen Equinor

Det statseide oljeselskapet Equinor har et velfortjent rykte som klimaversting. Selskapet står bak det som kalles norgeshistoriens største industriskandale, etter at de somlet bort 200 milliarder kroner av fellesskapets penger på uvettige investeringer i USA og forårsaket lekkasjer, brann og naturskade.

Equinor har vært, og er, investert i en rekke skandaløse fossilprosjekter, som tjæresand i Canada, oljeboring i den vakre Australbukta og nå, i en sårbar del av Argentinahavet, samt prosjektet Bay du Nord i Canada. 

Her hjemme har Equinor søkt om å få åpne det som kan bli verdens nordligste oljefelt, Wisting. Equinor planlegger nemlig å øke oljeproduksjonen og utslippene i årene som kommer, til tross for at FNs generalsekretær kaller dem som øker produksjonen av fossil energi for farlige radikale, og Det internasjonale energibyrået (IEA) sier at nye olje- og gassprosjekter er uforenlige med klimamålene.

​​LES OGSÅ: Verdens nordligste oljefelt har ikke livets rett

Ingen skisport uten snø

Equinor er ikke dumme. De vet at den klimaskadelige virksomheten deres trenger godvilje i en stadig mer klimabevisst norsk befolkning. For å pynte på det frynsete ryktet sitt, sponser selskapet blant annet idretts- og kultur-Norge. Blant de som sponses, er juniorlandslaget på ski og åpningen av verdenscupen i langrenn på Beitostølen.

Sponsorprogrammet har fått det trivelige navnet “Morgendagens helter”. I skisportnasjonen Norge er juniorlandslaget utvilsomt blant morgendagens helter, og de vi skal heie på når talentutviklingen er komplett. Men det er ironisk at Equinor sponser langrenn all den tid hovedjobben deres er å produsere olje og gass som bidrar til klimakrisen. Equinors virkelige bidrag, er at morgendagen smelter.

En av de største truslene mot skisporten er klimakrisen, og en stadig kortere skisesong. Siden den siste 30-årsperioden, er skisesongen i Nordmarka i Oslo redusert med 40 dager. Utslipp av klimagasser bidrar til global oppvarming, at mer nedbør faller som regn framfor snø, og raskere smelting av snøen som måtte komme.

Det er ikke bare skisporten og Norges skiforbund som sponses av Equinor. Norges Fotballforbund (NFF) og Norges Cykleforbund (NCF) er også med i Morgendagens helter-programmet. Sponsoratet av NFF har vart lengst. Siden 2001 har Equinor arrangert en talentleir for unge fotballspillere, Equinor Talentleir. NFFs talentutviklingsprogram heter offisielt Equinors landslagsskole. Equinor er en synlig og tydelig sponsor, og drar nytte av assosiasjonen med idrett og sunne, sporty talenter.

Da fotballbladet Josimar tidligere i år konfronterte Skiforbundet, NFF og NCF med den skitne siden av Equinors sponsing, valgte talspersoner fra idrettsforbundene å avfeie kritikken med at de ser på Equinor som et ansvarlig selskap og at sponsorkronene er viktig for forbundskassene.

Det koster å drive med idrett, og det er forståelig at forbundene har nytte av lukrative avtaler med Equinor. Derimot er det ikke forståelig at Norges Skiforbund lar seg sponse av et selskap som smelter snø, eller at fotball- og sykkelforbundene vil forbindes med en klimaversting som fratar unge talenter en framtid for å drive med idretten sin.

LES OGSÅ: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite om grønnvasking

Equinors sponsing sponses av deg og meg

På grunn av oljeskatteregimet her hjemme i Norge, er vi som skattebetalere med på å betale 78 prosent av oljeselskapenes utgifter til reklame og sponsoravtaler. Dette er utgifter Equinor og andre oljeselskaper rett og slett får skrive av på skatten. Man kan si at vi alle sponser Equinors oljevirksomhet, og også grønnvaskingen deres.

Equinor vil ikke selv oppgi hvor store beløp de bruker på reklame, men ifølge Nettavisen viser tall fra markedsanalyseselskapet Nielsen at de kjøpte reklame til en verdi av 39 millioner kroner i første halvdel av 2021. Reklamen og merkevarebyggingen Equinor driver med, prøver å fremstille olje og gass som en del av klimaløsningen og Equinor som et selskap som tar ansvar både for klima og samfunn. Vi vet at dette ikke stemmer med virkeligheten. Jo mer vi lar oss lure av denne oljepropagandaen, desto enklere er det for Equinor å fortsette med en virksomhet som fyrer oppunder klimakrisen.

Forby fossilreklame og -sponsing

De siste årene har Equinor brukt uante millioner kroner på reklameskilt, fordelaktige artikler i nettaviser (såkalt innholdsmarkedsføring), et reklamesamarbeid med medieselskapet Schibsted, som eier noen av de største avisene i Norge, podcaster, og sponsing av idrett, kultur, universiteter, forskning, med mer. 

Neste gang du ser en Equinor-reklame eller en idrettsutøver med Equinor-logo plastret på drakta, kan du tenke over hva du egentlig tenker om at et fossilselskap skal ta så mye plass i idretts- og kultur-Norge. Føles det greit?

Hvis svaret er nei, håper vi du vil støtte kravet vårt om forbud mot fossilreklame.

Vi mener et forbud mot fossil reklame og sponsoravtaler bør ligne på forslagene i det europeiske borgerinitiativet

  • forbud mot reklamering for selskaper eller lobbyorganisasjoner som utvinner, foredler, produserer, leverer, distribuerer eller selger fossilt brensel, altså kull, olje og gass
  • forbud mot reklamering for selskaper som fremmer bruken av luft-, vei- eller maritim transport drevet av fossilt brensel, med unntak av kjøretøyer dedikert til transporttjenester av generell økonomisk interesse, for eksempel kollektivtrafikk
  • forbud mot sponsoravtaler fra foretak nevnt i de foregående punktene