Tyrving er et olje- og gassfelt i sentrale Nordsjøen, operert av oljeselskapet Aker BP. Greenpeace og Natur og Ungdom vant i januar 2024 et nytt klimasøksmål mot staten på alle punkter. Klimadommen i Oslo tingrett slo fast at Tyrving og to andre oljefelt i Nordsjøen bygges ut ulovlig – fordi klimakonsekvensene fra utslippene ikke ble utredet før feltene ble godkjent.
Hvor ligger Tyrving-feltet til Aker BP?
Tyrving ligger i midtre Nordsjøen, 20 kilometer øst for Alvheim. Tyrving består av to funn, Trell og Trine, som ligger fem kilometer fra hverandre.
Kart over Tyrving-feltet
Hva sa klimadommen fra Oslo tingrett om Tyrving og de andre feltene?
Oslo tingrett slo fast at de tre oljefeltene Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk var blitt godkjent av regjeringen i strid med både norsk og europeisk lov. Retten forbød også staten å gi nye tillatelser som sikret framgang i utbyggingsprosjektene.
Dette kalles midlertidig forføyning og skal sikre at feltene ikke bygges ut så lenge saken er i rettssystemet og det ikke finnes en rettskraftig dom.
Les mer om det nye klimasøksmålet her
Hvordan påvirker seieren i klimasøksmålet oljefeltet Tyrving?
Ankesaken om den midlertidige forføyningen behandles i Borgarting lagmannsrett i september 2024.
Da staten anket tingrettens dom, ba de samtidig om at lagmannsretten stanset den midlertidige forføyningen – altså forbudet mot å gi nye tillatelser som sikrer utbygging av prosjektene.
Lagmannsretten landet på en slags mellomløsning: Den opphevet tvangskraften av den midlertidige forføyningen. Det vil si at forføyningen fortsatt står, men at forbudet som Oslo tingrett nedsatte, ikke kan håndheves.
Staten har fortsatt å gi nye tillatelser til oljeselskapene for å bygge ut Tyrving og de andre oljefeltene.
Like før ankesaken skulle opp i lagmannsretten, meldte Aker BP at de har satt i gang produksjonen på Tyrving, et av oljefeltene Oslo tingrett kom fram til at var ulovlig godkjent. Det er et halvt år før planlagt oppstart. Aker BP-sjefen som vitnet for staten under rettsbehandlingen, hevdet at selskapet hans har spart masse penger på denne framskyndingen.
Ankesaken behandles i lagmannsretten i september 2024. Vi mener det er viktig at lagmannsretten forbyr videre utbygging og produksjon fra feltene til saken er ferdigbehandlet i det norske rettssystemet, slik at vi ikke ender opp i en situasjon der vi har tre ulovlige oljeplattformer i full produksjon.
LES OGSÅ: Klimasøksmålet deles i tre og dras ut i tid – her får du forklaringen
Hvordan vil olje og gass fra Tyrving-feltet påvirke klima og mennesker?
Utslipp fra Tyrving: 11,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter
Professor Helge Drange er et av klimavitnene under behandlingen av klimasøksmålet i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Dranges skriftlige erklæring og vitneforklaring beskriver utslippene fra Tyrving og de to andre oljefeltene, og klimakonsekvensene av utslippene.
I tingretten viste Drange at oljefeltene vil slippe ut om lag 500 millioner tonn CO2, nok til å utløse irreversible vippepunkter i klimasystemet. Av de tre oljefeltene er utslippene fra Tyrving minst, på 11,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Likevel tilsvarer utslippene fra kun dette feltet 0,3 år med utslipp sammenlignet med Norges klimagassutslipp i 2023. Summen av maksimalutslippene fra de tre feltene tilsvarer ti år med Norges klimagassutslipp i 2023.
Maksimalutslippene fra Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil – selv om alle andre utslipp fra Norge skulle være null fra og med 2023 – vil medføre at Norge overstiger utslipp som er i tråd med 1,5-gradersmålet, ifølge Dranges vitnemål.
Et av Dranges funn var at de tre feltenes samlede utslipp vil resultere i en oppvarming på 0,00023 grader. Tyrving-prosjektet vil være ansvarlig for 0,00001 graders oppvarming. Dette tallet kan virke lite. Men satt i perspektiv har de samlede, globale klimagassutslippene siden 1750 og fram til i dag bidratt til en økning av den globale temperaturen på 1,2 grader.
LES OGSÅ: «Norsk olje er miljøvennlig» og ni andre myter
Konsekvenser av CO2-utslippene fra Tyrving og de andre oljefeltene
Hoveddelen av oppvarmingen forårsaket av utslippene fra Tyrving og de to andre feltene, vil oppstå i havet som økt havtemperatur. Varmere hav vil bidra til økt havnivå og påvirkning av marine økosystemer i svært lang tid framover.
Klimagassutslipp påvirker også utbredelsen av havis i Arktis og mer nedbør, i tillegg til flere og mer ekstreme nedbørshendelser i Norge, høyere snøgrense og dermed kortere vintersesong i Norge.
I tillegg konstaterer klimaforsker Helge Drange at det ikke kan utelukkes at utslippene fra feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving kan sette igang og/eller forsterke et eller flere vippepunkter, som for eksempel kollaps av iskappen i Vest-Antarktis.
Du kan se alle dokumenter fra rettssaken i Oslo tingrett her.
Estimerer 2.500 tidlige dødsfall som følge av utslipp fra Tyrving
Oljefelt | Estimat over antall tidlige dødsfall |
---|---|
Yggdrasil | 82.318 |
Breidablikk | 19.621 |
Tyrving | 2.548 |
Totalt | 104.488 |
Klimaforskeren og professoren Wim Thiery, som har bidratt til to av FNs klimapanels rapporter om klimaendringer, er et av de sakkyndige vitnene i den pågående rettssaken. Han har estimert antall tidlige dødsfall som følge av CO2-utslipp fra de tre norske oljefeltene.
Thiery estimerer at 104.488 mennesker vil dø tidlig et eller annet sted i verden mellom år 2020 og 2100 som følge av utslipp fra de tre feltene, hvorav 2.548 mennesker vil dø tidlig som følge av utslippene fra Tyrving.
Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.
Vær med