Vil du gjøre mer?
Vær med ×

Greenpeace krever i dag i et brev til statsminister Erna Solberg at regjeringen aktivt tar i bruk Oljefondet for å redde Amazonas. Leder i Greenpeace, Frode Pleym, ber også om at avtalen mellom EFTA og Mercosur ikke ratifiseres av Norge.

  • Brannene i Amazonas de siste ukene har gitt verden et varsel om at vi må ta radikale grep, og at vi må gjøre det nå. At regjeringen samtidig godkjenner en handelsavtale med Brasil, er knapt til å tro. De må snu 180 grader, og ta problemene ved rota, sier Pleym. 

Det har vært over 72 000 branner i Amazonas de siste ukene. Forrige uke kom de i medienes søkelys. Bare noen dager senere kunngjorde næringsminister Torbjørn Røe Isaksen at regjeringen godkjenner handelsavtalen mellom Mercosur og EFTA..

  • Handelsavtalen er vind i seilene for Bolsonaro, og omstendighetene gjør det i beste fall til et merkelig grep av regjeringen. Norge, som over flere år dessuten har gitt milliarder til å bevare Amazonas, kan ikke anerkjenne Bolsonaros presidentskap på denne måten, sier Pleym.

Nå krever Greenpeace at avtalen ikke ratifiseres før avskogingen er gått ned. 

          Norge gir Bolsonaro det han liker best, nemlig et løfte om handel, og dermed penger. Dette er håpløst i en situasjon hvor jordens lunger brenner, og Bolsonaro er en av grunnene til det, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Greenpeace mener dessuten at Norge gjennom Oljefondet kan bidra til å snu situasjonen.

  • Oljefondet er en av verdens største investorer. De kan og må bruke sitt eierskap til å sørge for at avskogingen i Amazonas går ned, og til slutt ekskludere selskaper som ikke vil være med å redde regnskogen.  

Greenpeace og andre organisasjoner møter klima- og miljøminister Ola Elvestuen tirsdag ettermiddag klokken 14 hos Klima- og miljødepartementet for et møte om situasjonen i Amazonas.